AYM'den Gülmen ve Özakça'ya ret

Anayasa Mahkemesi, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tahliye edilmesi talebiyle yapılan başvuruyu reddetti. Kararda, 'cezaevi koşullarının Gülmen ve Özakça’nın sağlığını etkileyecek bir tehlike oluşturmadığı' iddiasına yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 112 gündür açlık grevini sürdürüyor. Açlık grevlerinin 75’inci günüde tutuklanan Gülmen ve Özakça'nın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak tahliye edilmeleri için yapılan tedbir başvurusu reddedildi. Gerekçeli kararda “Başvurucuların tahliyeye yönelik tedbir taleplerinin reddine”, “Başvurucuların sağlık durumlarına uygun ve fiziksel halleriyle uyumlu koşullarda tutulmaları için gerekli önlemlerin ceza infaz kurumları tarafından alınması” ifadelerine yer verdi.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

AYM, 112 gündür açlık grevini sürdüren akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça'nın tahliye edilmesi talebiyle yapılan başvuruyu reddetti. Gülmen ve Özakça'nın avukatları müvekkillerinin sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmesi için AYM'ye başvurmuştu.

Başvuruyu bugün karara bağlayan AYM, oybirliğiyle tahliye talebini reddetti. Kararın gerekçesinde "cezaevi koşullarının Gülmen ve Özakça’nın sağlığını etkileyecek bir tehlike oluşturmadığı" öne sürüldü.

Kararda, şöyle denildi: “Sağlık hizmetleri sağlanan başvurucuların Ceza İnfaz Kurumunda tutulmalarının; yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirir bir durum bulunmadığı sonucuna ulaşmıştır. Başvuru kapsamında yeni gelişmeler olması hâlinde tedbir hususunun resen yeniden değerlendirilebileceğine ve başvurucuların her aşamada yeniden tedbir talebinde bulunabileceklerine oybirliğiyle karar verildi."

Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası açıklamada bulunan Gülmen ve Özakça’nın avukatı Selçuk Kozağaçlı kararı “Akıl almaz” olarak nitelendirdi. 77 paragraf, 33 sayfa talepte bulunduklarını hatırlatan Kozağaçlı şunları aktardı:

“Talebimizi yalnızca bir cümle ile tarif etmişler. Anayasa mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları barındıran taleplerimizi kavrayışlarını anlamak mümkün değil. Bu mahkemenin kuruluşundan bu yana düştüğü en kötü durumlardan birisidir. Önündeki evrakı okumayı başaramamışlar.”

AYM'nin kararını şu linkten ulaşılabilir. (DUVAR)