Avrupalı Sosyalistler: HDP'ye yöneltilen suçlamalar gülünç

HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşmasına katılan Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev açıklamalarda bulundu. Stanishev, HDP'li Eş Başkanlarının 'saçma sapan sebeplerle cezaevinde bulunduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın Kartal Adliyesi'nde SEGBİS yöntemiyle bağlandığı duruşmaya HDP vekillerinin yanı sıra Avrupalı siyasi parti temsilcileri de katıldı. Duruşmayı takip eden Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev, "Avrupa sosyal demokrat hareketi, HDP’nin yanında olacaktır" dedi.

'YANLIŞ HİÇ BİR ŞEY YAPMADILAR'

Duruşmadan sonra açıklamalarda bulunan Stanishev, Avrupalı sosyal demokrat partileri temsilen duruşmayı izlediklerini ve HDP'ye destek için geldiklerini belirtti, "İki Eş Başkan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yanlış hiçbir şey yapmadı, sadece kendi seçmenlerini temsil ettiler ve siyaset yaptılar. Mahkemenin gerçekten gülünç suçlamalarla açılmış olması çok üzücü."

'SAÇMA SAPAN SUÇLAMALAR'

Stanishev, Nisanda yapılacak anayasa değişikliği hakkında bir kişinin elinde fazla güç olacağı ve bunun demokrasi için tehdit oluşturacağını söyleyen HDP gibi çok sayıda parti olduğunu söyledi ve ekledi "HDP’nin referandumda çok aktif bir kampanya yürütmekte olduğunun farkındayız. Muhalefetin en önde liderlerinden birini böyle saçma suçlamalarla cezaevinde tutmak Sayın Erdoğan için çok elverişli. Avrupa sosyal demokrat hareketi, HDP’nin yanında olacaktır." 

Avrupa'da İngiltere'deki İşçi Partisi, Fransa'daki Sosyalist Parti ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin de üyesi olduğu PES'de Türkiye'den CHP ve HDP bulunuyor.

'DÜNYANIN GÖZÜ BU DAVADA'

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu'nun "Hukuki olmayan bir garabetle karşı karşıya kaldığımızı bir kez daha gördük. İddianamenin iddianame olmadığı bir yargılama gördük" sözlerinin ardından İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt da açıklamalarda bulundu.

Avrupa'da sadece partisinin değil çok sayıda kurum ve Türkiye'deki elçiliklerin de bu davayı izlediklerini söyleyen Sjöstedt, "Dünyanın gözleri Türkiye’nin yaptıkları üzerinde. Tanık olduğumuz, bağımsız bir yargı süreci değil. Gördüğümüz şey, muhalefetin susturulması süreci. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ve binlerce HDP’linin yargılanmasının esas sebebi, iktidara muhalefet ediyor olmaları. Halkların eşitliğinden söz etmeleri, kadınların haklarını savunmaları, özgürlükleri savunmaları" sözleri ile tutuklu Eş Başkanlara desteklerini belirtti.

Demirtaş: Adresim Türkiye Büyük Millet MeclisiDemirtaş: Adresim Türkiye Büyük Millet Meclisi

'REFERANDUM ÖNCESİ KABUL EDİLECEK ŞEY DEĞİL'

Referandum öncesinde 'Hayır' kampanyasının liderlerine ve basına karşı yapılanların kabul edilir bir şey olmadığını söyleyen Sjöstedt, "Biz bu konuyu İsveç Parlamentosunda da gündeme getirdik ve İsveç Dışişleri Bakanı da Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP’lilerin serbest bırakılması talebini belirtti" dedi ve Türkiye tavrını değiştirmezse Avrupa ülkeleri ile ilişkisinin bozulacağını ekledi.

Sjöstedt, açıklamasını "Biz, çok haksız ve adaletsiz suçlamalarla karşı karşıya kalan arkadaşlarımızı destekliyoruz ve onlar serbest bırakılana kadar süreci takip edeceğiz. HDP demokrasinin, özgürlüklerin halkların sesidir, yalnız kalmayacak" sözleri ile tamamladı. (DIŞ HABERLER)