İnşaatçılardan demir resti: İşler durur

Demir arzı talebi karşılayamayınca fiyatlar fırladı. Konuyu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye ileten sektör temsilcileri, 'fiyatlar düşmezse işler durur' diyor. Demir ton fiyatı 500 lira artarken, karaborsa iddiaları da gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arzdaki düşüş talebi karşılamadığı için artan demir fiyatları, inşaat sektörünü zora soktu. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, uyarıda bulunarak "İşlerin açıldığı, istihdamın arttığı bir dönemde demir darbesi indi. 9 Haziran’a kadar Bakan Nihat Zeybekci ile istişare halinde olacağız. Sonuç alınamazsa işler durur" dedi.

"Türkiye demir üretiminde dünyada ilk 5’te ama kıtlık var" diyen Tellioğlu, karaborsa iddiasında bulundu: "4 ayda demirin ton fiyatı bin 600 liradan 2 bin 200 liraya yaklaştı. Bazı kişiler karaborsacılık yapıyor."

Habertürk gazetesinden Deniz Çiçek'in haberine göre, işlerin açıldığı ve istihdamın arttığı bir dönemde inşaat sektörüne adeta demir darbesi indirildiğini söyledi.

Tellioğlu, Türkiye’nin dünyada demir üreticisi olarak ilk 5’e girmesine rağmen, yaşanan demir kıtlığına, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişe, “adeta karaborsaya düşmesine” anlam veremediklerini ifade etti. Tellioğlu, son 4 ayda demirin ton fiyatının bin 600 TL’den 2 bin 100 TL’nin üzerine çıktığını söyledi.

Tellioğlu, demir türlerinin tamamının da piyasada bulunamadığını, bazı kişilerin, durumu fırsata çevirerek “karaborsacılık yaptığını” iddia etti.

Bakan Zeybekci’den, demirdeki aşırı fiyat artışına müdahale edilmesini istediklerini söyleyen Tellioğlu, demirdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Sektörün ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını ifade eden Tellioğlu, federasyonun 120 bin üyesinin önemli bir kısmının “iş durdurma ve paydos çağrısı” talep ettiğini söyledi.

Etiketler inşaat demir karaborsa