Yunanistan'da 'İriana' isyanı

Yunanistan'da mahkemenin genç akademisyen İriana için verdiği mahkumiyet kararının ardından protestolar başladı. Atina'nın merkezinde protesto düzenleyen anarşist eylemciler, mağaza, ve alışveriş merkezlerine saldırdı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da yargı mekanizmasının son dönemlerde aldığı kararlar büyük tartışmalara yol açtı. Geleceği parlak gözüken bir akademisyene verilen ağır ceza sokak çatışmalarına ve tansiyonu yüksek tartışmalara neden oldu.

Her şey bundan kısa zaman önce Yunanistanlı hakimlerin 29 yaşındaki doktora öğrencisi İriana'ya 13 yıl hapis cezası vermesi ile başladı. Yunanistanlı yargıç ve hakimlere göre 29 yaşındaki İriana, yasadışı Ateş Hücreleri Örgütü üyesi. İriana'nın kendisi, avukatları, çevresi ve arkadaşları bu iddiayı şiddetle reddediyor.

2011 yılından beri gündemde olan dava geçtiğimiz günlerde karara bağlandı. İriana'nın avukatları son gelişmeler neticesinde beraat kararı beklerken, hakimler ani bir kararla genç bilim insanını çok ağır bir cezaya çaptırdı. Ardından, yüksek mahkeme de kararı bozmadı. Bu şekilde olay yeni boyutlar kazandı ve ülkenin gündem maddesine dönüştü.

MAĞAZA VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİ ATEŞE VERDİLER

İriana'nın 13 yıllık hapis cezasına çarptırılması ile beraber Yunanistan'da sokak gösterileri patlak verdi. Atina'nın merkezinde protesto düzenleyen anarşist eylemciler, 'modern kapitalizmin ve adaletsizliğin sembolü' olarak gördükleri mağaza ve alışveriş merkezlerine saldırdı.

iriana2

Aynı saatlerde tartışma siyasi mecralara taşındı. SYRİZA-Anel hükümeti yargının almış olduğu kararla ilgili hoşnutsuzluğunu kamuoyu ile paylaşırken, muhalefet son gelişmelerden ve sokak eylemlerinden ötürü hükümeti sorumlu tuttu.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Her şey bundan birkaç yıl evvel, Atina'nın Zoğrafu semtinde güvenlik güçlerinin yasadışı yollardan edinilmiş olan silah ve mühimmata el koyması ile başladı. Bölgede yapılan araştırmalarda İriana'nın DNA'sına rastlandı.

İriana hiçbir zaman bu silahlarla ve Ateş Hücreleri Örgütü ile ilişkisi olduğunu kabul etmedi. Avukatları olay mahalinde bulunan DNA'yı İriana'nın erkek arkadaşı ile yaşadığı ilişkiye bağladı. İriana'nın çevresine göre erkek arkadaşı büyük bir ihtimalle bahis konusu olan örgütle ilişki içerisindeydi.

iriana1

İriana'nın savunması Yunanistanlı mercileri ikna etmedi. Genç kadın ilkin 1 yıllığına hapishaneye gönderildi. Sonrasındaysa kısıtlayıcı önlemlerle serbest bırakıldı. Bu zaman zarfında İriana yüksek lisansını bitirdi ve doktora eğitimine başladı. Bu süreçte İriana çok parlak bir akademik kariyerinin başlangıcına imza attı ve Atina Üniversitesi'nde felsefe dalında önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz haftalarda nihai şekilde suçsuzluğunun karara bağlanmasını beklediği esnada İriana 13 yıllık ağır bir hapis cezası ile karşı karşıya kaldı.

Ateş Hücreleri Örgütü geçtiğimiz dönemde Avrupa başkentlerine göndermiş olduğu bombalı paketlerle gündeme gelmişti.