Almanya'dan Erdoğan'a demokrasi çağrısı

Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a demokrasi çağrısı yaptı. Schulz, cezaevindeki gazetecileri skandal olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı ve eski Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, partisinin seçim programının oylandığı kongrede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Marttin Schulz, "Tutuklu gazetecileri serbest bırakın, mümkünse hemen" sözleriyle cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Türkiye'de iktidarın muhaliflere yönelik tutumunu ve çok sayıda gazetecinin cezaevinde olmasını 'skandal' olarak niteleyen Schulz, Erdoğan'a seslenerek, "Bir zamanlar gittiğin demokrasi yoluna geri dön" dedi.

Schulz ayrıca 'Erdoğan'ın kendi ülkesindeki insanlara vermeyi reddettiğini Almanya'da talep ettiğini' ifade etti.

Konuşmasında Başbakan Merkel'i de eleştiren Schulz, Merkel'ın mayıs ayında G7 Zirvesi'nin ardından Trump‘a yönelik olarak yaptığı, "Artık başkalarına güvenemeyiz" yönündeki açıklamasının açık olmadığını savundu ve Trump'a karşı daha sert eleştiriler yöneltilmesi gerektiğini ifade etti.

'BU DEMOKRASİYE SALDIRIDIR'

Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'i de (CDU) eleştiren Schulz, Merkel ve CDU'nun sistematik olarak Almanya'nın geleceği tartışmalarını gündeme taşıdığını belirterek, "Bu demokrasiye saldırıdır" dedi.

24 Eylül'deki genel seçimlerin Almanya'nın gideceği istikameti belirlemesi açısından çok önemli olduğunu belirten Martin Schulz, "Özgür, dayanışma ve çeşitliliğin olduğu ülkede yaşamaya devam etmek istiyoruz" dedi. Schulz, eşcinsel evliliklere sıcak bakmayan Hristiyan Birlik Partileri'ni de eleştirdi.

Alman 2. televizyon kanalı ZDF'in yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre SPD'nin oy oranı yüzde 25 olarak görünüyor.

(Deutsche Welle Türkçe)