'Aşırı sağcılar radikal İslamcılardan daha çok saldırıyor'

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'radikal İslamcı terör' saplantısı sürerken, bir araştırma ülkede aşırı sağcıların daha fazla saldırı düzenlediğini ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırma, son dokuz yılda ülkede aşırı sağcı aşırılıkçıların, Başkanı Donald Trump'ın dilinden düşürmediği 'radikal İslamcı terörist'lere kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla saldırı düzenlediğini ortaya koydu. Araştırmada Trump, 'İslamcı terör saplantısı'ndan vazgeçmeye çağrıldı.

Kâr amacı gütmeyen medya merkezi Nation Enstitüsü'ne bağlı Araştırmacı Fon (Investigative Fund) ile Araştırmacı Gazetecilik Merkezi'nin ortak araştırmasında şu veriler ortaya çıktı:

  • 2008-2016 arasında ABD'de aşırı sağcı aşırılıkçılar, İslamcı aşırılıkçılardan iki kat daha fazla terör saldırısı düzenledi;
  • Polis, aşırı sağcıların sebep olduğu 115 vakanın sadece yüzde 35'i önlendi;
  •  Aynı sürede aşırılıkçı İslamcı olarak tanımlanan kişiler 63 vakaya sebep oldu; planlanan saldırıların yüzde 76'sı önlendi;
  • Aşırılıkçı İslamcıların düzenlediği saldırılarda 90 kişi hayatını kaybederken, aşırı sağcı saldırılarda 79 kişi öldü.

Araştırmacı Fon'dan yapılan açıklamada, "Bu proje, Trump ve Cumhuriyetçi Parti'nin 'radikal İslami terör'ün en büyük güvenlik tehdidi olduğuna dair saplantısının ne kadar mantıksız olduğunu sayılarla anlatıyor" denildi. (Dış Haberler)