Almanya'dan Erdoğan'ın korumalarına veto

Welt am Sonntag gazetesinden koruma iddiası: Alman Dışişleri, Erdoğan'ın Washington'da protestoculara saldıran korumalarının Hamburg'daki G20 Zirvesi'ne gelmemesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın korumalarının mayıs ayındaki Washington ziyareti sırasında protestoculara saldırısının yankıları sürüyor. Alman gazetesi Welt am Sonntag'ın haberine göre, söz konusu korumaların 7-8 Temmuz'da Hamburg'da düzenlenecek G20 Zirvesi için Almanya'ya gitmesi istenmiyor. Gazeteye göre, Alman Dışişleri Bakanlığı, ABD'de haklarında yakalama kararı çıkarıların bu kişilerin Almanya'ya gelmemesi gerektiğini Türk tarafına net bir dille iletti.

Hamburg Polis Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack da daha önce Deutsche Wellr Türkçe'ye açıklamasında, "Washington'daki gibi Türk Cumhurbaşkanı'nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg'da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek" demişti.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan'ın 16 Mayıs'taki Washington ziyaretinde, Türkiye Büyükelçiliği konutunun önünde toplanan göstericiler 'Demirtaş'a özgürlük' pankartı ve PYD flaması açmıştı. Aynı anlarda bu grubun karşısında Erdoğan'ı karşılamak için de bir grup toplanmış, taraflar arasındaki gerilim Erdoğan'ın korumalarının devreye girmesiyle tekmeli yumruklu kavgaya dönüşmüştü.

ABD makamları ise geçen hafta arbedeye karışan dokuz Türk güvenlik görevlisi, üç Türk polis ve Türkiye kökenli iki Kanada vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkartmış, Washington DC Emniyet Müdürü Peter Newsham aranan 12 kişiye Amerikan yargısına teslim olma çağrısında bulunmuştu. Erdoğan karara tepki göstermişti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)