Zeytinlikleri madenlere açan teklif jet hızıyla komisyonda: Şirketler sıkıştırıyor

Zeytinlikleri maden sahalarına açan teklif, yarın komisyonda görüşülecek. İktidar yeni yıl gelmeden teklifi yasalaştırmak istiyor, uzmanlar acelenin nedeni olarak şirketleri işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması, özelleştirilen limanların sözleşmelerinin 49 yıla kadar uzatılması gibi tartışma yaratan çok sayıda düzenlemenin yer aldığı torba kanun teklifi Meclis’e sunulmasından 3 gün sonra, yarın komisyonda görüşülecek. AK Parti’nin yıl bitmeden yasalaştırmak istediği zeytinlik düzenlemesi 10. kez Meclis gündeminde.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, Cumartesi akşam Meclis’e sunuldu. Teklifteki bir madde zeytinliklerin maden sahalarına açılmasını düzenliyor. Teklifle Maden Kanunu'na geçici madde eklenerek yürütülen madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmı taşınacak. Zeytinlik alanda madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı izin verecek.

Aynı düzenleme daha önce de Meclis’in gündemine gelmiş, itirazlar üzerine geri çekilmişti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı aynı düzenlemeyi yönetmelikle de getirmiş ancak açılan onlarca dava sonucu Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

'ŞİRKETLER SEÇİM SÜRECİNDE İKTİDARI SIKIŞTIRIYOR'

Çevre Hukuku Ağı Sözcüsü Avukat Fevzi Özlüer, "Kulis bilgilerine göre bu yasanın gündeme gelmesini en çok Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerini satın alan grup istiyor. Sınırlı bir kömür rezervi kaldığından bahisle iktidarı ‘elektriksiz kalacağız’ diye sıkıştırmaya çalışıyor. Diğer yandan da bu durumu bir fırsat haline de çevirmiş. ‘Yasa geçmezse hukuki yollara başvuracağız’ uyarıları gündeme geliyordur veya güneş enerjisi için teşvik beklentisi olabilir" dedi.

Özlüer, “Şu anda bu iki santral alanı güneşe dönme yolunda adım atıyor ama hükümeti seçim sürecinde sıkıştırarak ne varsa almak istiyorlar” diye konuştu.

‘MAHKEMELER YİNE İPTAL EDER, O ARADA NE YAPILIRSA YAPMAK İSTİYORLAR’

Danıştay kararında düzenlemenin ancak kanunla olabileceğinin ifade edildiğini belirten Özlüer, “Zeytincilik Kanunu özel bir kanun. Değişiklik madencilik kanununda. Yani genel kanunda. Bu durumda bu kanun uygulamaya aktarıldığında yine mahkemeler iptal kararları verecek. Asıl istek ise bu arada ne yapılırsa yapmak. Ne kadar çok sahaya girilebilirse girmek" ifadelerini kullandı.

Düzenleme Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelirse, Mahkeme’nin düzenlemeyi iptal etmesi gerektiğini söyleyen Özlüer, “İptal edebilir mi? Bunu hukuk devleti olup olmadığımız ekseninde ortaya koymak gerekir. Toplum toprağını, zeytinini savunursa iptal eder, savunmazsa iptal etmez. Yasama organı için de bu geçerli" diye konuştu.

'HÜKÜMET 100 BİNLERCE AİLEYİ KARŞISINA ALIYORSA, ÜLKEYİ KİMİN YÖNETTİĞİNİ HALK SORGULAR'

Yasayı hızlıca çıkartmak istemelerinin ‘demokratik toplum düzenini ihlal eden örgütlü bir eylem’ olduğunu söyleyen Özlüer, “Yasanın mürekkebini bilgisayarında dizenler fosil yakıt finansörleridir” dedi. Özlüer, “Hükümet bu aşamada 100 binlerce zeytinci ailesini karşısına almak pahasına bu yasayı geçirmek istiyorsa ülkeyi kimin yönettiğini halk sorgulayacaktır” dedi.

‘BAKANLIĞIN GÖREVİ ZEYTİNLİKLERİ KORUMAK

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de, “Normalde bakanlar kurulu mantığı olsa bu konu bakanlıklar arası tartışılır ve çıkmaz ama en üstten gelen kararlarla maalesef diğer bakanlıkların da görevlerini görmezden gelip sustuğu bir ortamda yeniden gündeme geldi" dedi.

Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın taleplerini kabul etmek değil. Aksine zeytinlikleri anayasa ve yasa gereği korumak olmalı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ne Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ne de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üstünde bir bakanlık değildir” diye konuştu.

'ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DÖNER'

"Yasa teklifi en kötü Anayasa Mahkemesi’ne gider ve oradan döner" diyen Suiçmez, “Normlar hiyerarşisi gereği çıkarılacak yasanın Anayasa’ya aykırı olamayacağını savunuyoruz. Süreci takip ediyoruz. Beklentimiz yasanın Meclis’te geri çekilmesi yönünde” ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN ZEYTİNCİLERİ KARŞISINA ALAN BİR YASA'

Zeytin üreticisi Salih Madra da “Onlar bıkmadı, biz de bıkmayacağız. Bu yasayı geçirtmemeye çalışacağız. Bütün zeytincileri karşısına alan bir yasa. Nasıl böyle bir şeye cesaret edebiliyorlar anlamıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Düzenlemenin daha önce Danıştay’dan geri döndüğünü hatırlatan Madra, “Olmayacak bir şey. Dokuz ay önce tekrar gelmişti, Danıştay’dan geri döndü. Belki tekrar dönecek ama bu süreçte vermek istedikleri acil zararları veriyorlar. Akıl mantık dışı bir şey bu” dedi.

'TEKLİFİ AK PARTİ MANİSA VE BALIKESİR VEKİLLERİNİN İMZALAMASI AKIL TUTULMASI'

Madra, teklifin tekrar tekrar gündeme gelmesini akıl tutulması olarak değerlendirdi ve teklife imza atan AK Partili milletvekillerini eleştirerek şunları söyledi: "Dünyada enerji krizi olduğunu söylüyorlar, zeytin ağaçlarını kesip altındaki kömürleri çıkartmak gibi bir fikir üretiyorlar. Bütün kamuoyu tarafından uygun görülmeyen bir taslak bu. İmzayı verenlerden bir kısmı da AK Parti’nin Manisa ve Balıkesir vekilleri. Bunu da akıl tutulması olarak görüyorum. Seçim öncesi AK Parti’nin de böyle bir işe kalkışmasına akıl sır erdiremiyorum."

Çevre örgütleri, zeytin üreticileri, aktivistler komisyon görüşmeleri başladığı sırada, saat 11:00’de Meclis önünde açıklama yaparak teklifi protesto edecek.