Zelenskiy, Sunak'la görüştü: İngiltere'den Ukrayna'ya yeni İHA desteği

İngiltere'de gerçekleşen Sunak-Zelenskiy görüşmesine ilişkin açıklama yapan İngiltere Başbakanlığı, Ukrayna'ya yeni uzun menzilli İHA'ların tedarik edileceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere'nin güneydoğusundaki Buckinghamshire'da bulunan Başbakanlık özel konutu Chequers'da bir araya geldi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, iki liderin görüşmesinin ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Zelenskiy'nin 'İngiliz halkının Ukrayna halkına verdiği sürekli destekten ötürü Sunak'a teşekkür ettiği' kaydedildi.

'İNGİLTERE, UZUN MENZİLLİ FÜZE SAĞLAYAN İLK ÜLKE OLDU'

Görüşmeye ilişkin detayların paylaşıldığı açıklamada, "Başbakan Sunak, İngiltere'nin bugün açıkladığı, ilave hava savunma füzeleri ve insansız hava araçlarını da içeren yeni destek paketine değindi. Bu destek, geçen hafta İngiltere'nin Ukrayna'ya uzun menzilli seyir füzeleri sağlayan ilk ülke olduğunun teyit edilmesine dayanıyor" denildi.

Açıklamada, Sunak'ın ilerleyen günlerde Avrupa Konseyi ve G7 Zirvelerinde dünya liderleriyle yapacağı görüşmeleri, bu önemli dönemde Ukrayna'ya küresel desteğin sürdürülmesinin önemini vurgulamak için kullanacağı kaydedildi.

İNGİLTERE'DEN UZUN MENZİLLİ İHA DESTEĞİ

Zelenskiy'nin İngiltere ziyaretine ilişkin yapılan diğer bir açıklamada ise İngiltere'nin Ukrayna'ya yüzlerce hava savunma füzesi ve 200 kilometre mesafenin üzerinde menzile sahip yüzlerce yeni uzun menzilli saldırı insansız hava aracı (İHA) da dahil olmak üzere daha fazla insansız hava sistemi tedarik edeceği kaydedildi.

Açıklamada, "Bu teçhizat, Ukrayna'nın ileriki aylarda Rus kuvvetlerine karşı öngörülen askeri takviyesini destekleyecek" ifadeleri kullanıldı.

İNGİLTERE, UKRAYNALI PİLOTLARI EĞİTMEYE BAŞLIYOR

İngiltere'nin ülkelerini daha iyi savunabilmeleri için yaz aylarında Ukraynalı pilotları eğitmeye başlayacağı da duyurulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu yaz Ukraynalı pilotların temel eğitim almaları için bir başlangıç uçuşu aşamasına başlayacağız. Bu eğitim, Ukraynalılara farklı türde bir hava aracında uygulayabilecekleri pilotluk becerileri kazandırmak için İngiliz pilotlar tarafından kullanılan bir programdan uyarlanacak."

FRANSA VE UKRAYNA'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI: ZAPORİJYA'DAN ÇEKİLİN

En son şubatta İngiltere'ye giden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, geçen hafta sonu İtalya, Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu çeşitli Avrupa ülkelerini ziyaret etmişti. Zelenskiy, İngiltere'ye gelmeden önce son olarak başkent Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Macron ve Zelenskiy'nin Paris'te yaklaşık 3 saat süren görüşmesine ilişkin Elysee Sarayı'ndan yapılan ortak yazılı açıklamada, iki liderin Ukrayna-Rusya savaşını kınadığı belirtildi. 'Rusya'nın Ukrayna topraklarından derhal ve koşulsuz olarak askeri güçlerini çekmesi gerektiğinin' ifade edildiği açıklamada, Fransa ve Ukrayna'nın Rusya'yı ayrıca Zaporijya nükleer santralinden çekilmeye çağırdığı aktarıldı.

FRANSA DA UKRAYNA TABURLARINI EĞİTECEK

'Paris yönetiminin gerektiği müddetçe Ukrayna'ya siyasi, mali, insani ve askeri desteğini devam edeceğine' işaret edilen açıklamada, Fransa'nın gelecek haftalarda birçok taburu eğiteceği ve bunları düzinelerce zırhlı araç ve hafif tanklarla donatacağı, söz konusu tanklar arasında AMX 10-RC tipi hafif muharebe tanklarının da olacağı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)