Zaho saldırısı: Irak ulusal yas ilan etti, Türkiye büyükelçisi bakanlığa çağrıldı

Zaho'da sivillerin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Irak'ta ulusal yas ilan edildi. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi saldırıya tepki gösterdi. Türkiye büyükelçisi Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok vilayetinin Zaho bölgesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ülkede ulusal yas ilan edildi. 

Irak hükümetinden Türkiye Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı ve Ankara'dan resmi bir özür beklendiği açıklanırken Türkiye'den "askeri güçlerini Irak'tan geri çekmesi" istendi.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu vahşi saldırı, Türkiye'nin Irak topraklarına ve halkına yönelik askeri ihlallerden kaçınması yönündeki ısrarlı uyarılarını görmezden geldiğini ortaya koydu” vurgusuna yer verdi.  

Kazımi’nin Ortak Harekat Komutanlığı'na Irak-Türkiye sınırındaki duruma ilişkin bir rapor hazırlaması ve "gerekli tüm adımları atması" talimatı verdiği de Başbakanlık’ın açıklamasında yer aldı. Saldırıdan sonra acil toplanan Irak Ulusal Güvenlik Kurulu, BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunma kararı aldı.

Irak Başbakanlık Ofisi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Kazımi'nin saldırıda hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze törenine katıldığı duyuruldu. IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de Erbil Havaalanı'nda düzenlenen cenaze törenine katıldı. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayla ilgili "TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır" açıklaması yapmış, "saldırıyı terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini" söylemişti. Çavuşoğlu, "Bu, Türkiye’nin terörle mücadele girişimlerini engellemek için yapılan bir saldırıdır. Irak hükümeti bu oyuna düşmemelidir” demişti.

ABD VE ALMANYA'DAN TEPKİLER

Beyaz Saray olayı kınayarak gelişmelerin yakından takip edildiğini açıklarken Almanya'dan da saldırının soruşturulması çağrısı yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Alman hükümeti Irak’ın egemenliğine ve uluslararası hukuka saygıya büyük önem atfediyor” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise saldırıyı kınadıklarını belirterek ''İran, Irak'ın güvenliğini kendi güvenliği olarak görüyor ve bu hususta herhangi bir yardımı esirgemeyecektir" ifadelerini kullandı. 

Duhok'a bağlı Zaho bölgesine dün düzenlenen hava saldırısında Bağdat'tan gelen turist kafilesinden 9 kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)