Barolardan Zaho tepkisi: Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor

Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa ve Mardin baroları, Zaho'daki saldırıyı kınadı. Barolar, yaşam hakkının ağır bir ihlali olduğunu belirterek etkili bir soruşturma yapılması çağrısını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa ve Mardin baroları, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Duhok kentine bağlı Zaho ilçesine düzenlenen 8 kişinin öldüğü 23 kişinin de yaralandığı saldırıyı kınadı.

DİYARBAKIR BAROSU: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Saldırıya ilk tepki veren Diyarbakır Barosu, yaptığı açıklamada, "Kürdistan Federe Bölgesinin Zaho ilçesinde TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan’a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu, sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır" ifadelerine yer verdi.

URFA BAROSU: ETKİLİ BİR SORUŞTURMA YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ

Urfa Barosu, sivil yerleşim yerlerinin top ateşine tutulması yaşam hakkının ağır ihlali olduğunu, saldırıları hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğine vurgu yaptı.

Baro açıklamada, uluslararası makamlara çağrı yaptı: “Daha önce de çok ağır ve telafisi imkansız sonuçlar doğuran benzer saldırılar halen hafızalardaki tazeliğini korurken yeni saldırıların devam etmesi herkes için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Urfa Barosu olarak sivil yerleşim yerlerinin korunması için ulusal ve uluslarararası makamları göreve davet ediyor, bu vahim olayın sorumlularının tespiti ve yargı önüne çıkarılması için etkili bir soruşturma yapılmasını talep ediyoruz.”

ŞIRNAK BAROSU: VAHİM SALDIRI, SON VERİN

Şırnak Barosu, saldırıların son bulmasını istedi. Açıklamada, “Yaşanan vahim saldırı sonucu yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Federe Kürdistan yönetimine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Ağır yaşam hakkı ihlalleri ile sonuçlanan saldırının faillerinin tespiti ve faillerin yargılanmaları amacıyla ulusal ve uluslararası makamları etkin, tarafsız bir soruşturma yürütülmesi için göreve çağırıyoruz. Daha önce de çocuk ve sivil insanların yaşam hakkına yönelik ağır ihlaller oluşturan Federe Kürdistan Bölgesindeki sivil yerleşim alanlarına yönelik gerçekleştirilen benzer saldırılara son verilmesi çağrımızı da yineliyoruz” denildi. 

VAN BAROSU: İKİNCİ ROBOSKİ

Van Barosu, saldırıyı “İkinci Roboski” olarak yorumladı. Barodan yapılan açıklamada, “T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada olayın TSK tarafından gerçekleştirilmediği belirtilerek, faillerin tespiti için işbirliğine hazır olunduğu belirtilmiştir, Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise yapılan araştırma neticesinde saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğinin netleştiği ifade edilmiş. Irak ve Kürdistan Federe Bölgesinde Türkiye’ye ait elçilikler önünde protestoların da yaşandığı öğrenilmiştir.  İkinci Roboski olarak hafızalara kazınacak olan, sivillere yönelik yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlal edildiği saldırıyı kınıyoruz. Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Federe Kürdistan Bölgesi'ne başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Zaxo’da yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlal edilerek, sivillerin ölümlerine sebep olan saldırıyla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması ile yaşanabilecek ağır provokasyon ve olayların önüne geçebilmek için ulusal ve uluslararası makamların derhal etkili ve tarafsız soruşturma yürütmesini talep ediyoruz. Bu vahim olayın ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz" denildi.

MARDİN BAROSU: YAŞAM HAKKINA AĞIR SALDIRI

Saldırıyı kınayan Mardin Barosu, 'etkili' bir soruşturma yapma çağrısı yaptı: "Irak ve Irak Kürdistan Federe Hükümet yetkilerinin açıklamalarına göre TSK'nin gerçekleştirdiği top atışları neticesinde 20/07/2022 tarihinde, Kürdistan Federe Bölgesi'nin Zaxo (Zaho) ilçesinde, içlerinde çocukların da bulunduğu 8 sivil hayatını kaybetmiş, 23 sivil de yaralanmıştır. Sivillere ve sivil yerleşim yerlerine yönelik yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlaline yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyor, olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı; saldırıda yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz. Sivil ölümlerin yaşandığı saldırı ile ilgili tereddütsüz ve ivedilikle sorumluların tespiti ve cezalandırılması için ilgili ve yetkili makamlardan etkili ve tarafsız soruşturma yapılmasını talep ediyoruz."

AK PARTİLİ TUNÇ'TAN AÇIKLAMALARA TEPKİ

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, HDP ve baroların saldırıyı kınayan açıklamalarına dair, "Henüz gerçek ortaya çıkmadan HDP ve Diyarbakır Barosu'nun, terör örgütünün sözcüsü sosyal medya hesapları ile birlikte Türkiye'yi suçlamaları manidar" ifadelerini kullandı.

Tunç'un açıklaması şöyle: "Dışişleri Bakanlığımız, katliamın gerçek faillerinin bulunması için gerekli iş birliğine hazır olunduğunu, Iraklı yetkililerin terör örgütünün propagandalarına itibar etmemeleri gerektiğini açıklamıştır. Diyarbakır, Hakkari, Van, Bingöl, Siirt, Şanlıurfa ve Batman barolarının, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve Dışişleri Bakanlığımızın gereken açıklamaları yapmalarına rağmen tek bir kaynaktan çıktığı anlaşılan, ülkemizi suçlayan açıklamaları büyük bir garabettir. Türkiye Cumhuriyeti ve onun kahraman Mehmetçiğini suçlayarak terör örgütlerinin söylem ve etkisi altında yapılan açıklamalar terör örgütlerinin sözcülüğüne soyunmaktır."  (HABER MERKEZİ)