Yurtiçi Kargo'ya çalışan kuryeler iş bıraktı: 'Bize asgari ücret bile kalmıyor'

Ücretlerine yüzde 40 zam yapılmasını talep eden Yurtiçi Kargo çalışanı kuryeler iş bıraktı. Bir kurye, "Bir sürü masrafımız var. Bir asgari ücret parası bile kalmıyor bize" dedi.

Fotoğraf: Twitter/Yurtiçi Kargo Çalışanları
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yurtiçi Kargo'ya çalışan kuryeler, ücretlerine yüzde 40 zam yapılması talebiyle bugün iş bıraktı. Yurtiçi Kargo, "Birkaç tedarikçi tarafından ‘2022 yılında yüzde 17 zam yapıldı’ şeklinde oluşturulmaya çalışılan algı tamamen gerçekdışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir" açıklaması yaptı. Yurtiçi Kargo kuryeleri ise "Bir sürü masrafımız var. Bunları çıktığımız zaman bir asgari ücret parası bile kalmıyor bize" yanıtını verdi.

İş bırakan Yurtiçi Kargo kuryeleri, Varyap Plaza’daki Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak taleplerini sıraladı. Ücretlerine yüzde 40 zam yapılmasını isteyen kuryeler, dağıtacakları parça sayılarının artırılmasını, sözleşme fesihlerinin iptal edilmesini talep etti.

Yurtiçi Kargo, dün İstanbul Maltepe'de bulunan Yasemin ve Gebze'de bulunan Yakut şubelerini, kuryelerin ücretlere karşı yaptığı itirazlar üzerine kapatmıştı. 50'ye yakın kurye işsiz kalmıştı.

Yurtiçi Kargo, bugün konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Artan akaryakıt maliyetlerinden dolayı, Yurtiçi Kargo çatısı altındaki kargo dağıtım faaliyetinde yer alan, sözleşmeli statüde çalışan tedarikçilerimize 2022 yılında verilmesi gereken zam erkene çekilmiş, 1 Aralık 2021 tarihinde ortalama yüzde 25 zam verilmiştir.

2022 yılı başında artan maliyetler tekrar gözden geçirilmiş ve 1 Şubat 2022 tarihi itibariyle ortalamada yüzde 21 daha ek zam verilmiştir. Son yapılan zam ile tedarikçilerimize yapılan yıllık zam oranı yüzde 46’ya çıkarılmıştır. Dolayısıyla sözleşmeli statüde kargo dağıtım faaliyetlerinde yer alan araçların aylık kazançları, performanslarına göre asgari ücretin 2,5 katı ve 4 katı arasında değişmektedir. Birkaç tedarikçi tarafından ‘2022 yılında yüzde 17 zam yapıldı’ şeklinde oluşturulmaya çalışılan algı tamamen gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.

Tedarikçilerimizin dışında tüm saha çalışanlarını, yan haklar hariç her zaman asgari ücretin üzerinde işe başlatan, tüm saha personeline yüzde 40 zam yapan, ülkemizin en çok istihdam sağlayan şirketlerinden biri olan Yurtiçi Kargo, 20 bin personeliyle ve tedarikçileriyle büyümeye devam edecek ve 40 yıldır olduğu gibi her zaman onların yanında olmaya devam edecektir."

'15 KURUŞ ZAM YAPILDI'

Yurtiçi Kargo önünde toplanan kuryeler ise Yurtiçi Kargo'nun yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Bir Yurtiçi Kargo kuryesi şunları söyledi:

"Geçen sene, 2021’de bize mayıs ayında zam yapıldı. Ocak, şubatta işleme girmedi. Mayıs ayında komik bir rakam, 15 kuruş bir zam yapıldı. Bunun üzerine geçen senenin zammını aslında saymıyoruz, geçen sene bir zam yapılmadı. Aralık ayında bize ‘yüzde 25’ diye bir zam yapıldı. O aslında geçen yılın zammı. Bunu bile aralıkta yaptıklarında bize, o dönemde diğer firmaların kampanyalarından dolayı bize ayın 6’sından uygulatmaya başladılar. Yani asıl yoğunluğu atlattılar, zamsız şekilde çalıştırdılar, daha sonrasında zam uygulamaya başladılar. Biz bunu geçen senenin zammı olarak görüyoruz. Bölge müdürü, ‘Size güzel bir zam düşünülüyor. Sizi tatmin edilecek bir zam düşünülüyor. En az yüzde 25’ dedi. Ve bize yüzde 17 zam geldi. Arkadaşlarımızın kestikleri faturala bakıldığı zaman, 7 bin 358 TL, KDV dahil fiyat."

Masrafları sıralayan kurye, "Bir sürü masrafımız var. Bunları çıktığımız zaman bir asgari ücret parası bile kalmıyor bize. Biz, bunların hepsinin hesabını kitabını yapıyoruz" diye konuştu. (ANKA)