Yunanistan'dan Fransa'daki protestoculara destek: 'Yanınızdayız'

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Koutsoumbas, 'emeklilik reformu' protestolarına destek için Paris'teki eyleme katıldı. Eylemler, Yunanistan basınında da geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'daki işçiler, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten düzenlemeye karşı Fransa genelinde grev ve protesto gösterileri düzenleyen işçi ve gençlere destek verdi. Tempi'deki tren kazasının ardından grev ve protesto gösterilerinin düzenlendiği komşu Yunanistan'ın başkenti Atina'da Fransız işçilerle dayanışma eylemleri düzenlenirken, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas da Fransız sendikalarının eylemlerine destek vermek üzere başkent Paris'e gitti.

YUNANİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ: YANINIZDAYIZ

Koutsoumbas ile birlikte bir grup Yunanistanlı aktivist ve sendikacı da eylemlere katıldı. Koutsoumbas, Paris'in Bastille Meydanı'ndaki protesto gösterisinde yaptığı açıklamada, 'Fransa ve Yunanistan'daki işçilerin mücadelesinin ortak bir mücadele olduğunu' kaydetti.

"Fransız halkının mücadelesiyle dayanışma içindeyiz. Yunanistan ve Fransa'da, tüm Avrupa'da, işçi karşıtı politikalara karşı, Yunanistan, Fransa ve Avrupa Birliği'ndeki hükümetlerin halk karşıtı tercihlerine karşı, işletmelere, tekellere karşı, emekçilerin nihayet galip gelmesi için ortak mücadele yürütüyoruz" diyen KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, "Onların kârları ya da bizim hayatlarımız... Yunanistan'daki, Fransa'daki ve tüm dünyadaki gerçek ikilem budur" değerlendirmesini yaptı.

'BU MÜCADELE ŞİMDİDEN TARİHE GEÇTİ'

"902.gr"nin haberine göre, Fransız işçilere seslenen KKE Genel Sekreteri Koutsoumbas, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a işaret ederek, "Hükümetinin işçi karşıtı emeklilik reformunu geri çekmek, ortadan kaldırmak için sendikalarınızla birlikte en ön safta verdiğiniz bu mücadelede yanınızdayız. Bu mücadele şimdiden tarihe geçti. KKE, Yunanistan işçi sınıfı sizin yanınızdaydı, yanınızdadır ve yanınızda olmaya devam edecek" dedi.

Konuşmasının ardından sendikacılar Koutsoumbas'a hatıra olarak "Paris Komününün Dostları"nın atkısını hediye etti. Yunanistanlı göçmen grevciler de alanda hazır bulundu.

ATİNA'DA FRANSA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE EYLEM: 'YAŞAMI ÇALIYORLAR'

Yunanistan genelinde örgütlü sendikalar ve kitle örgütleri de dün (23 Mart) öğleden sonra Atina'da Fransa Büyükelçiliği önünde düzenledikleri bir miting ve ülke çapında başlattıkları yeni bir grevle Fransa'daki protestolarla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Yunanistan medyasına yansıyan haberlere göre, işçiler ve gençler, "Yunanistan ve Fransa'da yaşamı çalıyorlar, halkın öfkesiyle boğulacaklar", "Sigorta-sağlık hizmetleri-emeklilik-iş, bunları patronlara yedirtmeyeceğiz" sloganları atarak Atina sokaklarında yürüdü. Atina'daki eylemlere Yunanistan'da öğrenim gören Fransız öğrenciler de destek verdi.

Eylem çerçevesinde Fransa Büyükelçiliği binasının önünde Fransa bayrağının üç renginde sis bombaları yakıldı ve "Atina'dan Paris'e, sonunda hak ve yaşam kazanacak" sloganı atıldı.

'HALK HENÜZ SON SÖZÜNÜ SÖYLEMEDİ'

Fransa genelindeki protesto gösterileri, Yunanistan basınında da geniş yer buldu. Yunanistan Komünist Partisi'nin yayın organı "Rizospastis" gazetesinin baş yazısında, "Fransız işçilerinin ocak-mart döneminde grev ve gösterilere katılımı son 20 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, 2 milyondan fazla gösterici ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. Aynı dönemde Almanya, İngiltere, Belçika ve diğer Avrupa ülkelerinde de benzer şekilde büyük grevler ve gösteriler gerçekleşti. Bu hareketlenmeler militan bir yükseliş umuduna yol açıyor ve gelişmelerin 'durağan', 'hareketsiz' olmadığını teyit ediyor. Avrupa'daki hükümetlerin ve kurmaylarının göstermeye çalıştığı gibi halk henüz son sözünü söylemedi" denildi.

Gazetenin baş yazısında ayrıca "Bu mücadeleler işçilerin örgütlendiklerinde ve insana yakışır çalışma koşulları, ücret ve yaşam koşulları talep ettiklerinde sahip oldukları gücü vurguluyor. Macron hükümetinin tüm gerici-kemer sıkma karşıtı cephaneliğini harekete geçirmesi, kitlesel halk seferberliğine karşı duyduğu korku ve endişeyi gösteriyor. Fransız işçilerinin mücadeleleri bizim de mücadelelerimizdir! Dayanışmamız onların gücüdür! PAME Sendikası'nın geçtiğimiz ocak ayında Victor Hugo'nun dizelerinden alıntı yaparak Fransız grevcilerle birlikte açtığı pankartta yazdığı gibi, 'Yaşayanlar mücadele edenlerdir'" ifadelerine yer verildi.