Yunanistan'dan Almanya'ya Türkiye eleştirisi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile yaşanan gerilimde Almanya'ya sert eleştiriler yöneltti. Amerikan basınına konuşan Dendias, arabuluculuk siyaseti izleyen Merkel hükümetini AB'deki liderlik rolünü yerine getirmemekle suçladı; ABD'de kurulacak Joe Biden yönetimine Doğu Akdeniz'de daha fazla varlık gösterme çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye olası yaptırımları ele alacağı zirve öncesinde, Yunanistan'dan Almanya'ya dikkat çekici bir eleştiri geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Almanya'yı, Türkiye'ye silah ambargosu çağrılarını reddettiği için 'AB içindeki liderlik rolünü yerine getirememekle' suçladı. Amerikan haber sitesi Politico'ya konuşan Dendias, "Almanya'nın, ülkelerin uluslararası hukuka uymaları için bir örnek teşkil etmek adına devasa ekonomik gücünü niçin kullanmadığını gerçekten anlamıyorum" dedi. 

Yunanistan hükümeti, Doğu Akdeniz'deki gerilim nedeniyle AB üyelerinden Türkiye'ye silah ambargosu uygulanmasını talep etmiş, bu silahların Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne karşı kullanılması ihtimali bulunduğunu savunmuştu. Atina özellikle de, Doğu Akdeniz'deki dengeleri değiştireceği gerekçesiyle, Türkiye'nin Alman Thyssenkrupp şirketinden sipariş ettiği altı adet 214 sınıfı denizaltının satışının engellenmesini istemişti. 

'ALMANYA'NIN ÇELİŞKİYİ GÖRMESİ GEREKİR'

Almanya bu taleplere karşı çıkarken, Dendias Politico ile söyleşisinde 'denizaltı anlaşmasının Türkiye hükümetinin ve dış politikasının çok farklı olduğu 2009'a dayandığını' söyleyerek şu ifadeleri kullandı: "Mali meseleleri anlayabiliyorum ama Almanya'nın da, iki AB ülkesinin barış ve istikrarını tehdit eden bir ülkeye saldırı silahları temin etmekteki devasa çelişkiyi anladığından eminim."

'ZİRVEDE AÇIK BİR MESAJ GÖNDERİLMELİ'

Yunanistan Dışişleri Bakanı, 'bu konuyu daha Atina gündeme getirmeden Berlin'in kendi denetleme mekanizmaları sayesinde görmüş olması gerektiğini' savundu; "Bu durum, Almanya'nın Avrupa'daki rolüyle uyumlu değil" çıkışı yaptı. Dendias söyleşide, AB liderlerine 10 Aralık'taki Avrupa Konseyi zirvesinde 'Türkiye'ye açık bir mesaj gönderme' çağrısında bulundu.

'ŞANTAJ YAPANLAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR' İDDİASI

Yunan bakan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e gönderdiği gemileri geri çekmesi sonrası AB'nin geçmişteki yaptırım tehditlerini hayata geçmediğini belirterek, "Eğer geçmişte yaptıklarınızın aynısını yapıp gelecekte daha farklı bir sonuç beklerseniz, bu en hafif tabiriyle saflık olur. Avrupa daha geniş anlamda bölgedeki tüm ülkelere yanlış mesajı gönderir. Kafasına göre davranan, uluslararası hukuku ihlal eden, şantaj yapan herkesin günün sonunda cezasız bırakıldığı ve hatta ödüllendirildiği mesajı verilir" iddiasında bulundu.

JOE BIDEN'A ÇAĞRI

Dendias, ABD'de göreve gelecek Joe Biden hükümetiyle birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini de vurguladı. Hem Biden'ın hem de dışişleri bakanı adayı Anthony Blinken'in bölgeyi ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları iyi bildiğini belirten Dendias, "Bölgenin, Avrupa Birliği'nin askeri varlığının olmamasını dengeleyecek bir ABD ve Amerikan askeri varlığına ihtiyaç duyduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Yunanistan hükümeti, Almanya'nın Türkiye ile gerilimde arabuluculuk çabalarını uzun zamandır eleştiriyor. Atina, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptırımlardan çok tarafları uzlaştırmaya odaklanan politikasına tepki gösteriyor. (DIŞ HABERLER)