Yunanistan'da yeniden seçim: SYRİZA'nın düşüşü durdurulabilecek mi?

Mayıs seçimlerini ikinci sırada tamamlayan SYRİZA'nın oy oranı, pazar günkü seçim öncesi yapılan anketlerde yüzde 16-20 bandında izliyor. Parti, 'küskün' seçmeni sandığa gelmeye ikna etmeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan, 21 Mayıs'taki erken parlamento seçimlerinde hiçbir partinin tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememesinin ardından 25 Haziran'da tekrar sandık başına gidecek. Mayıs seçimlerini Kiryakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi (YD) partisinin ardından ikinci sırada tamamlayan Aleksis Çipras'ın SYRİZA partisinin oyları ise son kamuoyu yoklamalarına göre düşmeye devam ediyor. 

Komşu Yunanistan'da 2015'te radikal sol bir söylem ve büyük umutlarla iktidara gelen, fakat 2019'da iktidarı YD'ye devreden SYRİZA, bu pazar yapılacak seçim öncesinde mayıs seçimlerinde kendisini desteklemeyen küskün sol seçmene ulaşmak için çabalıyor.

GÖZLER 'BOYKOT CEPHESİ'NDE: OLUMSUZ TABLO DEĞİŞİR Mİ?

SYRİZA lideri Aleksis Çipras, mayıs seçimlerinde sandığa gitmeyen seçmenleri sandığa çekmek için ziyaret ve temaslarını sürdürüyor. Çipras'ın ifadelerine ve kendisine yakın kaynakların aktardığına göre, SYRİZA'lı siyasetçiler, mayıs ayında seçimi boykot ederek sandığa gitmeyen seçmenlerin yeni seçimlerde sandığa gitmesinin anketlerin ortaya koyduğu olumsuz tabloyu değiştirebileceğine inanıyor.

Öte yandan, SYRİZA'nın karşılaştığı zor durum nedeniyle parti temsilcileri de medya ile olan temaslarını sınırlandırmış durumda. Yunanistan'ın büyük ulusal ve yerel medyasına demeçler veren partinin sınırlı sayıdaki temsilcileri sandıkların açılmasına sayılı günler kala ülkenin birçok noktasında seçmen ile olan temaslarını yoğunlaştırıyor.

ANKETLER NE DİYOR?

Yunanistan genelinde seçim anketi yapan RASS şirketi, bugün erken saatlerde bu pazar günkü seçimlerle ilgili çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Mayıs ayındaki seçimlerin galibi YD, yeni RASS anketinde oylarını artırarak, mayıs seçimlerinde oy oranı yüzde 20 bandında kalan SYRİZA'ya karşı 23,4 puanlık bir üstünlük sağlıyor.

RASS'ın "Action 24" kanalı için yaptığı ankete göre, YD yüzde 40,2 oy oranına sahip. YD'yi SYRİZA yüzde 16,8, PASOK yüzde 11,5, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,6, Helen Çözümü yüzde 3,8, Özgürlük Seyri yüzde 3,7, NİKİ yüzde 2,8, MERA25 yüzde 2,6 ve Spartalılar yüzde 2,2 ile takip ediyor. Bu durumda, yeni meclise 6 parti giriyor. 300 sandalyeli mecliste partilerin sandalye sayısının şu şekilde olması: bekleniyor: YD 170, SYRİZA 50, PASOK 35, KKE 23, Helen Çözümü ve Özgürlük Seyri 11'er sandalye.

DİĞER ANKETLERDE DE SYRİZA'NIN DÜŞÜŞÜ SÜRÜYOR

"To Vima" gazetesinde yayımlanan son ankette de YD ile SYRİZA arasında 19,8 puanlık bir fark olduğu görülüyor. Ankete göre partilerin sıralaması ve oy oranları şöyle şekilleniyor: YD yüzde 40,3, SYRİZA yüzde 20,5, PASOK yüzde 9,6, KKE yüzde 6,1, Helen Çözümü yüzde 4,4, Özgürlük Seyri yüzde 3,5, MERA25 yüzde 2,6 ve NİKİ yüzde 2.

MRB şirketinin anketine göre ise YD ile SYRİZA arasında oy oranı farkı 22,5 ile 17,5 puan bandında. MRB anketine göre partilerin sıralaması ve oy oranları şu şekilde: YD yüzde 38,5, SYRİZA yüzde 17,5, PASOK yüzde 10,3, KKE yüzde 6,2, Helen Çözümü yüzde 3,6, Özgürlük Seyri yüzde 3,9, NİKİ yüzde 3, MERA25 yüzde 2,4 ve Spartalılar yüzde 2,2.