Yunanistan'da uyuşturucu operasyonu: İki Sahil Güvenlik subayı gözaltında

Yunanistan'da kokain kaçakçılığı yaptığı tespit edilen bir suç örgütü çökertildi. Gözaltına alınan 10 şüpheli arasında iki Sahil Güvenlik mensubu da bulunuyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu Yunanistan polisi (ELAS), Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bazı mensuplarının da karışmış olduğu bir uyuşturucu şebekesini çökertti. Pire bölgesinde faaliyet gösterdiği tespit edilen şebeke, ELAS'ın radarına girdiği süreçte en az 14 bin 500 gram kokaini piyasaya sürdü. ELAS'ın hesaplamalarına göre, örgütün son dönemdeki gelirleri 1 milyon 232 bin euroyu (yaklaşık 39 milyon Türk Lirası) bulmuş durumda.

ÜST DÜZEY BİR SUBAY, ÖRGÜTÜN KOKAİNE ERİŞİMİNE ARACILIK EDİYORDU

ELAS'ın kapsamlı soruşturması, kokain şebekesine adı karışan iki Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubunun rollerini gün yüzüne çıkardı.

News247 isimli haber sitesinin haberine göre, üst düzey bir subay, örgütün kokaine erişimine aracılık ediyordu. Alt rütbeli bir subay ise kokainin kullanıcılara ulaşması safhasında devreye giriyordu. Sahil Güvenlik'in karışmış olduğu skandal, Yunanistan'da hükümete yakın yayın yapan medya kuruluşlarında ise sınırlı düzeyde yankı buldu.

ÖRGÜTÜN 71 YAŞINDAKİ TUTUKLU LİDERİ SUBAYLARA EMİR VERİYORDU

İlgili haberde yer alan bilgilere göre, çökertilen kokain şebekesinin lideri hapishanede tutuklu bulunan 71 yaşındaki bir kişi. Şüpheli, kokainin pazarlanması için dikkatli bir şekilde çalışan bir örgüt kurmakla suçlanıyor. Yakın işbirliği içinde olduğu sanıklarla şifreli mesajlarla iletişim kuran kişi, Yunanistan Sahil Güvenlik mensuplarına da emir veriyordu.

Şüpheli, ayrıca emrindeki şebeke üyeleri vasıtasıyla uyuşturucu maddeleri Pire'de kullanıcılara satıyordu. 71 yaşındaki şebeke lideri, 63 yaşındaki bir kadın ile de işbirliği içindeydi. Bu kişi, örgütün 'haznedarı - yöneticisi' konumundaydı, örgütün mal varlığının koruyucusu rolünü üstlenmişti ve lider ile diğer üyeler arasındaki bağlantıyı sağlıyordu. 

ELAS, şu ana dek örgütün 10 üyesini gözaltına almış durumda. 71 ve 63 yaşındaki şebeke liderliğinin yanı sıra gözaltında tutulanların yaşı 40 ile 50 arasında değişiyor. ELAS'ın şebekinin hücre evleri olarak kullandığı noktalarda yaptığı aramalarda da uyuşturucu madde ile yüklü miktarda nakit paraya, SIM kartlara ve başka suç delillerine ulaşıldı. 

ŞİFRELİ MESAJLAŞMA: YAVRU KEDİ, ŞEYLER, DRAHMİ...

Basına yansıyan bilgilere göre, iki şüpheli 47 yaşındaki diğer bir şüpheli ile beraber hapishane-Pire-Sahil Güvenlik arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlıyordu. Söz konusu koordinasyon için örgüt şifreli bir haberleşme ağı oluşturmuştu. Örgüt uyuşturucu madde miktarları için "motosikletler", "bilgi", "telefonlar" gibi şifreler kullanıyordu. Paranın örgütün haberleşme sistemindeki karşılığı "sayılar" idi. Örgüt ayrıca, "yavru kedi (kilolarca kokain)", "şeyler (uyuşturucu)",  "drahmi (gram)" gibi şifreler de kullanıyordu.

GÖZLER SAHİL GÜVENLİK'TE

Yunanistan Sahil Güvenliği, son yıllarda Ege'deki mülteci akımı ile beraber gündeme gelmiş durumda. Komutanlığın mültecilere yönelik karşı tutumu ve mülteci botlarını Türkiye kıyılarına itmesi insan hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor. Geçtiğimiz aylarda Mora açıklarında gelen tekne faciası vesilesiyle Sahil Güvenlik Avrupa Birliği (AB) makamlarını da meşgul etmeye başladı. Yunanistanlı hukukçular yüzlerce insanın hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak Sahil Güvenliği sorumlu tutuyor.