Yunanistan'da tekne faciası protesto edildi: 'Avrupa'nın en büyük mülteci mezarlığı'

78 mültecinin ölümüyle sonuçlan tekne kazasını protesto eden eylemciler, "Turistler, Avrupa'nın en büyük mülteci mezarlığında seyahatinizin keyfini çıkarın" yazılı pankart açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Selanik Limanı'nda, Mora Yarımadası açıklarında meydana gelen ve şu ana kadar 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan tekne kazası protesto edildi. Aktivist gruplar, limana yolcu gemisinin yanaştığı sırada, "Turistler, Avrupa'nın en büyük mülteci mezarlığında seyahatinizin keyfini çıkarın. 600'ün üzerinde ölü. Geri itmeler ve Yunan Sahil Güvenlik öldürüyor" yazılı büyük bir pankart açtı.

AA'nın aktardığına göre eylemciler, salı günü de Selanik'te gösteri düzenleyeceklerini duyurdu. Yunanistan'ın başkenti Atina'da da geçen günlerde tekne faciası nedeniyle düzenlenen gösteride polis ile göstericiler karşı karşıya gelmişti. "Sınırları açın" ve "Sisteminiz öldürüyor" yazılı dövizlerin taşındığı gösteride, olaydan Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikaları sorumlu tutulmuştu. Olaylarda bir kişi gözaltına alınmıştı.

PAKİSTAN'DA 'ULUSAL YAS' İLAN EDİLDİ

Geo News televizyonundaki habere göre, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Mora Yarımadası açıklarında batan balıkçı teknesinde aralarında Pakistanlıların da bulunduğu 78 düzensiz göçmenin yaşamını yitirmesinin ardından yarın tüm ülkede bir günlük "ulusal yas" ilan edilmesi kararı aldı. Ulusal yas kapsamında tüm kamu binalarında bayraklar yarıya indirilecek. Öte yandan Şerif’in talimatı doğrultusunda olayın araştırılması için 4 kişilik soruşturma komitesi kuruldu. Komitenin, bir hafta içerisinde Şerif’e rapor sunması bekleniyor.

14 KİŞİ GÖZALTINDA

Azad Cammu Keşmir polisi, Pakistan’dan Orta Doğu ve Afrika üzerinden Avrupa’ya yapılan insan kaçakçılığı faaliyetlerinde bağlantıları olduğu gerekçesiyle 10 kişiyi gözaltına aldı. Pakistan Federal Soruşturma Bürosu (FIA) Pencap vilayetinde dört kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. 

Azad Cammu Keşmir’in Kotli bölgesinde görevli Komiser Muhammed Riaz Mughal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azad Cammu Keşmir’den 21 kişinin Mora açıklarında batan teknede bulunduğunu ancak bu kişilerin kayıp olduğunu aktardı.

Mughal, devam eden soruşturma kapsamında, Pakistanlı düzensiz göçmenlerin kaçakçılara kişi başı yaklaşık 210-250 bin lira civarında para ödediğini belirterek, "Parayı verenler önce yasal yoldan Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçakla gidiyor. Oradan da Mısır ve Libya’ya geçiyorlar. Libya’dan da yasa dışı şekilde Akdeniz’deki yolculuk başlıyor" dedi.

Yaklaşık 750 kişiyi taşıdığı sanılan balıkçı teknesi çarşamba günü Yunanistan'ın güneybatısındaki Pilos açıklarında battı. Şu ana kadar denizden 78 kişinin cesetleri çıkarıldı, 104 kişi kurtarıldı. (DIŞ HABERLER)