Yunanistan’da sol örgütlerden ABD karşıtı miting çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA'nın lideri Çipras ile görüştü. Görüşmenin gerçekleştiği başkent Atina'da, sol örgütlerden ABD karşıtı protesto çağrıları var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’daki sol örgütler, komşu ülkeye resmi ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i eleştiri ve protestolarla çağrılarıyla karşıladı. Yunanistan solu, ABD'den Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki pozisyonu ile Ukrayna savaşında izlediği yolu gözden geçirmesini talep etti. 

Yunanistan devlet kanalı ERT’de yer alan habere göre, Türkiye’nin ardından Yunanistan’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, öğlen saatlerinde başkent Atina'da ana muhalefet İlerici İttifak (SYRIZA) Genel Başkanı Aleksis Çipras ile bir araya gelerek Yunanistan-ABD ve Yunanistan-Türkiye ilişkileri ile Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldı. 

‘SAVAŞ, DAHA FAZLA GERGİNLİĞE YOL AÇIYOR’

Rusya-Ukrayna savaşının, ‘Türkiye’nin NATO'nun güney kanadında artan saldırganlığı ve rekabetiyle birlikte Türk-Yunan ilişkilerinde daha fazla gerginliğe yol açtığının’ altını çizen Çipras, ABD'nin bölgedeki rolünün, Yunanistan'a silah satmak ve ihlâllerin ardından açıklamalar yapmakla ya da Türkiye'ye hoşgörü mesajları göndermekle sınırlı kalamayacağını belirtti. 

Çipras, "ABD'nin, uluslararası alanda vurguladıkları ilkelerle tutarlı iki net kırmızı çizgiyle (yani, Yunanistan'ın toprak bütünlüğü ve adalarının toprak bütünlüğünü askeri varlığıyla savunma hakkı ile) bu diyaloğu ilerletmesi için Türkiye'ye baskı yapmak konusunda oynayacağı kritik bir rolü var" dedi. SYRIZA lideri, ‘çok düzeyli Yunan-Amerikan stratejik işbirliğinin, Yunanistan'ın barış ve istikrarın yanı sıra bölgenin yeni mimarisinde enerji ve ekonomik bir sütun olarak rolünü güçlendirecek şekilde karşılıklı fayda temelinde geliştirilmesinin önemini’ vurguladı.

Çipras ayrıca, Türkiye'de meydana gelen ve bugün itibariyle 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği ‘depremlerin ardından oluşan dayanışma ve işbirliği dinamiğinin, kıta sahanlığı/münhasır ekonomik bölge konusunda Lahey'e başvurulması yoluyla uluslararası hukuk temelinde anlamlı bir diyaloğun teşvik edilmesi suretiyle Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dinamik yaratılması için kullanılması gerektiğini’ kaydetti. 

‘UKRAYNA KONUSUNDA YUNANİSTAN’A BASKI YAPMAYIN’

Aynı zamanda, ‘Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) kararları temelinde, garantiler ve işgalci askerler olmaksızın adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması amacıyla görüşmelerin yeniden başlatılması için her türlü çabanın gösterilmesi’ gerektiğini belirtti. 

Çipras, Ukrayna ile ilgili olarak ABD yönetimine hitap etti ve ‘her ülkenin kendi ilkeleri, jeopolitik konumu ve karşı karşıya olduğu tehditler temelinde, mücadelelerinde Ukrayna halkıyla nasıl dayanışma göstereceğinin kendi tercihi olduğunu’ sözlerine ekledi. SYRIZA lideri, ‘bu konuda Yunanistan’a baskı yapılmaması gerektiği’ mesajını verdi.

BAŞKENT ATİNA’DA ABD KARŞITI MİTİNG HAZIRLIĞI

Çipras’ın mesajlarına ve dolaylı eleştirilerine paralel olarak Yunanistan’daki sol örgütler bu akşam Atina'daki Propylaea meydanında savaş karşıtı bir miting düzenliyor. MERA 25 partisinin mitinge yaptığı katılım çağrısında, "Ukrayna'daki savaş bir yıldır devam ediyor ve ABD ile NATO savaşın sona ermesinden başka bir şey istemediklerini her gün kanıtlıyorlar" dedi.

Mitinge katılacak olan diğer sol örgütler de konuyla ilgili duyurularında, ‘Blinken'in Atina ziyaretinin, Yunan kapitalizminin Ukrayna'daki savaşa ve ABD-AB-NATO ile Rusya-Çin arasındaki emperyalistler arası çatışmanın yaşandığı tüm cephelere artan katılımına işaret ettiğine’ işaret etti.

Örgütler ayrıca  "Savaşın tırmandırılmasına her iki taraf da çoktan onay vermiş durumda. Avrupalı emperyalist güçler bu doğrultuda sıraya girmiş durumdalar; bunların başında da Ukrayna'ya tank göndermeye hazırlanan Almanya geliyor. Öte yandan, Rus emperyalizmi Donbass bölgesini işgal etmeye kararlı görünmekle kalmıyor, yetkilileri amaçlarının Odessa ve Moldova'ya kadar uzanmak olduğunu açıkça beyan ediyor. Blinken, Rus emperyalizmiyle daha geniş çaplı savaş bağlamında, NATO'nun bütünlüğünü sağlamak ve İsveç ve Finlandiya'yı saldırgan örgüte dahil ederek genişlemesini teşvik etmek istiyor” mesajlarına yer verdi. 

Yunanistan halklarından 'bu oyunlara geçit vermemesini' isteyen sol örgütler, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde izlediği çizgi nedeniyle ABD hükümetine de eleştiri yöneltti.