Çavuşoğlu ile Blinken, Beştepe'de bir araya geldi: 'ABD, F-16 talebimize destek veriyor'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, "F-16 konusunda ABD yönetimi talebimize destek veriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Beştepe'de düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

“Deprem felaketinden sonra ABD'den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli mevkidaşım Blinken da ziyaretinden önce iki defa arayarak destekte bulundu. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk. ABD ile geniş bir gündemimiz var. Toplu mekanizmanın toplantısını senede iki defa yapmak istiyoruz. Sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde çözmek istiyoruz. 100 milyar dolar hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.

'KONGRE'NİN DESTEKLEYİCİ BİR ROL ÜSTLENMESİNİ BEKLİYORUZ'

ABD ile geniş bir gündemimiz var. Geçen ay Stratejik Mekanizma toplantısını düzenlemiştik. Ekonomi ve ticaret olumlu gündemimizin en önemli başlıklarından bir tanesi. Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli taraflarından biri. Ancak tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz. 

F-16 konusunda ABD yönetimi talebimize destek veriyor. Kongre’ye resmi bildirimin yapılmasını talep ediyoruz. Bazı çevrelerce Kongre’de bu sürecin geciktirilmemesi ve engellenmemesi gerekiyor. Kongre’nin destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. F-16 konusu ikili ilişkiler açısından da NATO’nun savunma kabiliyeti açısından son derece önemli.

'VİZE TALEBİMİZİ İLETTİK'

Vizeler için 6 aya kadar bekleme süresi var. Bunların iletilmesi konusundaki talebimizi ilettik.

NATO'nun genişlemesini de her zaman olduğu gibi değerlendirdik. Türkiye olarak iki aday ülkeden taleplerimizi dile getirdik. Açık ve verimli toplantımız için teşekkür ediyor, bu zor zamanlardaki destekleri için teşekkür ediyorum."

'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ'

"Başkan Biden'ın dediği gibi, Türkiye ve NATO'nun ortak harekat kabiliyeti bizim için her zaman önemli" ifadelerini kullanan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, Türkiye'ye F-16 tedariği için Biden yönetiminin desteğinin sürdüğünü bildirdi. ABD'li bakan, "Türkiye'nin güney sınırıyla ilgili gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz" dedi. Çin'in Rusya ile Ukrayna savaşı konusunda işbirliği ihtimaline ilişkin ise Blinken, "Çin'in Rusya'ya Ukrayna savaşı konusunda özellikle silah desteği sağlama düşüncesinden dolayı endişeliyiz" ifadelerini kullandı.

Blinken'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"ABD halkı burada sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Dün ilk durağım olarak İncirlik Üssü'ne gittim, yanımda Sayın Çavuşoğlu vardı. Hatay'daki yıkımı gördüm, bunu tarif etmek çok zor. Yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor. Başkan Biden, yardımda bulunulması için anında emir verdi. Yüzlerce yetkiliyi felakete müdahale etmesi için bölgeye gönderdik. 1000 ton miktarında bir barınma, mutfak malzemesi gönderdik. Türkiye, bu süreçte uzun bir dönemden geçecek.

Türkiye ile ortak çıkarlarımız var. Her zaman aynı fikirde olmayabiliyoruz, ancak zor zamanlarda beraberiz. Uluslararası terörizm konusunda Türkiye ile yakın çalışıyoruz. Son derece güçlü ekonomik ilişkilerimiz mevcut.

Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz'deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli."

'GERİ ÖDEME BEKLEMEK HAKKIMIZ'

"F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışında Kongre'deki süreç belirsiz. Bu ne zaman çözülür?" sorusunu yanıtlayan Blinken, "Biden, Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye'nin ulusal çıkarı ve NATO çıkarı için ortak harekat gücü önemli. Bunun için bir değerlendirme yapamam. F-16'nın modernizasyonu konusunda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "F-16 konusundaki beklentilerimizi açıkça dile getirdim. Biz bir taraftan heyetlerimizle birlikte Kongre üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD hükümetinden de gerekli desteği bekliyoruz. Bu konuda ortak duruş sergilemek bence kritik öneme sahip. F-35 konusunda, biz bunun ortağıydık CAATSA yaptırımları kapsamında Türkiye tek taraflı olarak çıkarıldı. Ödememizin geri verilmesini beklemek hakkımız" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)