Yunanistan'da sağcı hükümetin 'üniversiteye özel polis' planı tepki çekti

Türkiye'deki Boğaziçi Üniversitesi'ndeki atanmış rektör protestolarıyla eş zamanlı olarak, komşu Yunanistan'da da üniversitelerin özerkliği tartışılıyor. Sağcı Miçotakis hükümetinin üniversite polisi oluşturma planı akademiden tepki çekti. Akademisyenler İnisiyatifi bir bildiri yayımlayarak, üniversiteye özel polis biriminin oluşturulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de gözlerin Boğaziçi Üniversitesi'ne 1980 askeri darbe sonrası ilk kez dışarıdan rektör atanmasına çevrildiği bir dönemde, komşu Yunanistan’da da üniversitelerin özerkliği tartışılıyor. Kiryakos Miçotakis'in muhafazakâr hükümetinin Yunanistan’daki kamu üniversiteleriyle aldığı yeni bir karar, akademi dünyasının tepkisini çekti. 

Yunanistan’da özel üniversitelerin kurulmasına geçtiğimiz günlerde yeşil ışık yakan Miçotakis hükümeti, şimdi de devlet üniversitelerine özel güvenlik birimleri yerleştirmek için kolları sıvadı. Hükümetin yeni planına göre, yeni dönemde her üniversitenin kendi kolluk kuvveti bulunacak ve bu kuvvetin bütçesini üniversite karşılayacak. 

Bu karar, yakın dönemde Ekonomi Üniversitesi’nde yaşanan olayların ardından hükümetin gündemine alındı. Söz konusu üniversitede bir grup öğrenci rektörü alıkoymuştu.

PLANIN AYRINTILARI NE?

Hükümetin yeni planı, Miçotakis'in devlet üniversiteleri rektörleriyle önceki haftalarda gerçekleştirdiği telekonferansta paylaşıldı. Buna göre, yeni süreçte her üniversitede 'güvenliği sağlamak' amacıyla özel bir kolluk gücü oluşturulacak; gerekli görüldüğü hallerde Yunanistan polisi (Elas) üniversite polisine destek sunacak. Üniversitelere giriş-çıkışlar kontrol altına alınacak ve dış cepheler sağlamlaştırılacak. Üniversite sınırlarında işlenen suçlarla ilgili cezalar ağırlaştırılacak. Bu adımlara, büyük üniversitelerin rektörlerinin ilkesel olarak destek sunduğu da belirtiliyor.. 

Eğitim ve Dinler Bakanı Niki Kerameos bu kararların her üniversitenin özel koşullarına uyarlanacağı mesajını verdi. Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis de bakanlığının üniversitelerle iş birliği içerisinde tüm üniversitelerin güvenliğinin tesis edilmesi için kapsamlı bir plan sunacağını açıkladı. 

AKADEMİSYENLER İNİSİYATİFİ İSYAN ETTİ

Rektörler ile siyasetçilerin bu açıklamaları, Yunanistanlı akademisyenleri, üniversite öğrencilerini ve muhalefet partilerini tatmin etmedi. Akademisyenler bir bildiri yayınlayarak tepkilerini ortaya koydu. Pandemi ortasında alınan yeni kararların şaşkınlık yarattığını vurgulayan ‘Akademisyenler İnisiyatifi’, salgın ve ekonomik kriz ortamında hükümetin önceliğinin üniversitelere polis yerleştirmek olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bildiride üniversiteye özel polis biriminin oluşturulmasının kabul edilemez olduğu vurgulanırken, üniversite polisinin giderlerinin ve maaşlarının üniversite bütçelerinden karşılanmasına da tepki gösterildi. Akademisyenlerin tepkisini Yunanistan’daki sol muhalif partiler de paylaşıyor. 

ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİ ANAYASA İLE KORUNUYOR

Komşu Yunanistan’da 1973’te Silahlı Kuvvetlerin tanklarla Atina Üniversitesi’ne saldırması ve 1974'te demokrasinin yeniden tesis edilmesinden sonra üniversite özerkliği anayasal ve kanuni güvence altına alınmıştı. Ancak ekonomik krizin tırmanmasına paralel olarak sokaklarla beraber üniversitelerin de siyasi açıdan hareketlenmesi sonrasında merkez sağ ve milliyetçi odaklar üniversite özerkliğini gündem maddesine dönüştürdü.