Yunanistan'da orman yangınları: Risk devam ediyor

Yunanistan'da rüzgarların hız kaybetmesiyle yangınlarla mücadelede önemli ilerleme kaydedildi. Parnita Dağı ve Dadia Ormanı'ndaki yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Parnita Dağı'nda çıkan yangında, önceki günlerde bölgede şiddetli bir şekilde esen rüzgârların azalması ile kayda değer bir iyileşme kaydedildi. Azalan rüzgâr, şu anda esas olarak Fili'nin güneybatısındaki küçük bir aktif cephede yoğunlaşan yangını söndürme çabalarını kolaylaştırdı.

Atina-Makedonya Haber Ajansı'nın paylaştığı son bilgilere göre, Parnita'da 13 kara ekibi, 77 araç, sekiz uçak ve beş helikopterle desteklenen 260 itfaiyeciden oluşan bir itfaiye ekibi yangın söndürme çalışmalarına devam ediyor. Yunanistan itfaiyesi ve yardım gönderen ülkelerin itfaiyelerinin yanı sıra gönüllülerin de katıldığı ortak çaba, doğal yaşam alanlarını tehdit eden yangını kontrol altına almayı amaçlıyor.

TEDBİRLER DEĞERLENDİRİLİYOR: 'YANAN ALANLAR İMARA AÇILMASIN'

Komşu Yunanistan'daki yangınlardan şu ana dek etkilenmeyen doğal alanlara dikkat çeken Doğal Çevre ve İklim Değişikliği Örgütü'nden Dionyssia Hatzilakou, 2022'deki yangının önlenmesine odaklanan restorasyon çalışmasının mevcut krizi hafifletmek için bir rehber görevi gördüğünü söyledi. Hatzilakou'nun aktardığına göre, yangınların etkisini azaltmak için de bir dizi tedbir üzerinde çalışılıyor. Bu tedbirler arasında, yanan alanların imara açılmaması, yeniden ağaçlandırılması gibi önlemler yer alıyor. 

Soufli Belediye Başkanı Planagiotis Kalakikos ise yangınlara ilişkin yaptığı son açıklamada, ormanların ahşap işçileri, arıcılar ve turizmciler gibi iş kolları için bir geçim kaynağı olduğunun altını çizdi. Yetkili, gerek âcil yangın söndürme çalışmalarının gerekse uzun vadeli ekonomik iyileşmenin ele alınmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Başkent Atina'daki Kiryakos Miçotakis hükümeti ise yangınlardan doğan ekonomik hasarın karşılanabilmesi amacıyla bu yılki üçüncü ek bütçeyi gündeme taşıyor.

DADİA ORMANI VE RODOPİ'DE YANGIN

Kuzeydoğudaki Dadia Ormanı'nda itfaiyeciler ve gönüllüler yangınla mücadelenin altıncı gününe girdi. Geniş çaplı yangın, halihazırda ormana önemli ölçüde zarar verdi. Yangın, başta kara akbaba popülasyonu ve diğer kuş türleri olmak üzere ekosistem üzerindeki etkileri konusunda endişelere açarken duman örtüsü hasar tespitini engelliyor.

Yunanistan kamu radyo televizyon kurumu Ert ile diğer medya kuruluşlarına göre, bölgedeki yetkililerinden alınan son bilgiler, Evros'un (Meriç) batısındaki Rodopi (Rodop) ilinde durumun iyiye gittiği yönünde. Kara kuvvetleri ve helikopterlerin konuşlandırılması ile yangının çeşitli cephelerdeki yoğunluğu azaldı. İtfaiyeciler bölgedeki birçok alanda yangınları kontrol altına alma çabalarına katkıda bulunuyor.

YANGIN RİSKİ DEVAM EDİYOR

Öte yandan, sarp geçitler ve ulaşılması zor alanlar yangınla mücadeleyi zorlaştırıyor. Canadair uçakları ve Erickson helikopterleri gibi kaynaklar ise bu zorlu arazilere erişimde etkili oluyor. Arnavutluk, Çekya ve diğer ülkelerden gelen itfaiyeciler de Yunanistan itfaiyesinden meslektaşlarıyla birlikte çalışıyor. 

Bu çabalar sürerken, başta Merkez Yunanistan (Boeotia, Evia) ve Attika bölgesi olmak üzere Yunanistan'ın belirli bölgelerinde önemli bir yangın riski (risk kategorisi 4) gündemdeki yerini koruyor. Sivil Savunma Genel Sekreterliği tarafından yayımlanan Yangın Riski Tahmin Haritası, sürekli teyakkuz halinde olunması gerektiğinin altını çiziyor.

MUHALEFETTEN ÇAĞRI: 'KAMU FONLARI TAHSİS EDİLSİN'

Yangınlar ve yangın söndürme çalışmaları devam ederken, muhalefet liderlerinin de hükümetin müdahalesine eleştirileri sürüyor. Ana muhalefet SYRIZA-İlerici İttifak parlamento grubu başkanı Sokratis Famellos, ülkenin bu tür acil durumlarla başa çıkma konusundaki hazırlığı ve organizasyonu konusundaki endişelerini dile getirdi. Famellos, konuya ilişkin açıklamasında, itfaiye ve ormancılık hizmetlerindeki personel eksikliğinin yanı sıra kurtarma fonlarının etkin bir şekilde tahsis edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yangınların yol açtığı yıkım, iklim değişikliğinin etkileri ve önleyici tedbirlere duyulan ihtiyaç ile ilgili tartışmaları da gündeme getirdi. PASOK-Değişim Hareketinin lideri Nikos Androulakis, iklim değişikliğinin yansımalarını etkili bir şekilde ele almak için önleyici tedbirlere yatırım yapmanın önemini vurgulayan bir açıklama yaptı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetini eleştiren muhalefet partileri, kamu kaynaklarının yangınla mücadele kabiliyetlerinin ve altyapısının güçlendirilmesi için kullanılması çağrısında bulundu. Bu bağlamda bir açıklama yapan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, itfaiye, ormancılık hizmetleri ve afet önleme stratejilerinin geliştirilmesi için devlet fonlarının tahsis edilmesinin gerekliliğini vurgulayarak sorumlu ve kapsamlı bir yaklaşımın önemine işaret etti.