Yunanistan'da orman yangınları: 'Planlama eksikliği hayatları tehlikeye atıyor'

Yunanistan'daki orman yangınları çeşitli noktalarda sürüyor. Muhalefet partisi PASOK, "Miçotakis hükümeti bir kez daha gelişmelerin gerisinde kalarak tamamen başarısız olduğunu ilan etti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da başlayan şiddetli orman yangınları, beşinci gününde yayılmaya, evleri ve ormanları tahrip etmeye devam ediyor. Yangınlar nedeniyle binlerce kişi yangınların etkili olduğu noktalardan tahliye ediliyor. 

Başkent Atina'nın dış mahallelerinde çıkan büyük bir yangın, gece boyunca Menidi kasabasına doğru ilerleyerek üç huzurevinin tahliyesine ve bölgenin hasar görmesine yol açtı. Parnitha Dağı yakınlarındaki yangın da Fyli köyündeki evleri yaktı. Yangın nedeniyle bölgede yaşayanlar güvenli bir yere kaçarken gönüllüler, canlıları yaklaşan alevlerden kurtarmak için ulaşabildikleri hayvanları araçlara yükledi. 

Atina'daki yangın, son on yılların en büyük sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya olan komşu ülke genelinde devam eden 90'dan fazla yangından sadece biri. Yangınlar, 19 Ağustos Cumartesi günü patlak verdiğinden bu yana en az 20 kişinin hayatını kaybetmesine ve 100.000 dönüme yakın alanın yanmasına neden oldu.

YUNANİSTAN-TÜRKİYE SINIRINDA KRİTİK SAATLER

Türkiye sınırına yakın kuzey Evros (Meriç) bölgesinde, Dadia ormanı yakınlarındaki kırsal bir alanda dün 18 yanmış ceset tespit edildi. Yetkililer, hayatını kaybedenlerin Türkiye'den gelen ve sınırı geçen mültecileri olduğuna inanıldığını söyledi. Cumartesi günü başlayan ve yayılmaya devam eden Evros (Meriç) yangınını kontrol altına almak için yüzlerce itfaiyeci gece boyunca çalıştı. Şiddetli rüzgârlar ve 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklar yangın söndürme çalışmalarını zorlaştırdı. Yunanistan medya kuruluşlarına göre çarşamba sabahı Evros'taki yangın göreceli olarak daha olumlu bir seyir izliyordu.

Bu arada yangınlar sürerken, Aleksandroupolis'te (Dedeağaç) bir grup mülteciyi bir kamyonun arkasında alıkoydukları iddia edilen üç kişi tutuklandı.  Yangının etkilediği bölgede çok sayıda mültecinin var olduğu bilgisi şu ana dek teyit edilmiş değil. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçleri, bölgedeki güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdı.

ATİNA'YA KÜL YAĞIYOR: DUMAN ÖRTÜSÜ İYONYA'YA KADAR ULAŞTI

Atina yakınlarındaki Menidi'nin Belediye Başkan Yardımcısı Stathis Topalidis, devam eden yangınlara ilişkin olarak, "Gece saatlerinde yangını evlerden uzak tuttuk. Ne yazık ki rüzgâr hiç yardımcı olmuyor" açıklamasını yaptı..

Başta kamu radyo ve televizyon kurumu ERT olmak üzere birçok medya kuruluşu Atina'nın kuzey kesimlerdeki durumun oldukça zor olduğu bilgisini geçiyor. Son bilgilere göre alevler Atina yakınlarındaki Parnitha Dağı'nı tehdit ediyor. Uçak ve helikopterlerle desteklenen 200'den fazla itfaiyeci Atina yakınlarındaki Parnitha Dağı yangınıyla mücadele ediyor. Bölgeden gelen son bilgilere göre, Atina yakınlarındaki Parnitha Dağı'ndaki yangın devam ediyor, alevler kuzey semtlerinin içine ulaşmış durumda.

Yangın nedeniyle Atina da siyah bir dumana gömülmüş durumda. Başkentin üzerineyse sert esen rüzgârın etkisiyle küller yağıyor. Uydu görüntülerine göre Yunanistan üzerindeki yoğun duman örtüsü ülkenin batısındaki İyonya adalarına kadar ulaşmış durumda. 

DİĞER BÖLGELERDE SON DURUM NE?

Atina'nın yanı sıra Yunanistan'ın başka noktalarında da itfaiyeciler alevlerle mücadele veriyor. Yunanistan İtfaiye Teşkilatı'nın çalışmalarına yurt dışından gelen ekipler de destek sunuyor.  Çarşamba günü bazı noktalarda istikrar sağlanmış olsa da yetkililer yeni yangın riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu. Evros, Doğu Attika, Viotia, Mora Yarımadası ve Rodos adasında çeşitli noktalarda alevler yükseliyor. 

Çarşamba günü için tahmin edilen kuvvetli rüzgârların alevlerin şiddetini hızlandırabileceği ihtimali üzerinde durulurken, ülke genelinde uçak ve helikopterlerin yanı sıra 2 bin 300'den fazla itfaiyeci görev yapıyor. Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla uluslararası yardım talebinde bulundu. Yerel ekipleri desteklemek üzere Fransa, Kıbrıs, İsveç, Çekya ve Romanya'dan yangın söndürme ekipleri geldi.

MUHALEFETTEN İKTİDARA 'KRİZ YÖNETİMİ' ELEŞTİRİSİ

Öte yandan, Yunanistan'ın muhalefet partileri Başbakan Kiryakos Miçotakis'i orman yangınlarına gerektiği gibi hazırlanmadığı ve müdahale etmediği için eleştirdi.

Ana muhalefet partisi SYRIZA'nın Meclis Grubu Başkanı, Sokratis Famellos, hükûmetin 'suç teşkil eden planlama eksikliğinin' evlerin ve geçim kaynaklarının yok olmasına yol açtığını belirtti. Famellos Miçotakis'i geçen yılki tarihi orman yangınlarının ardından yangınla mücadele kapasitesini artırma vaatlerini yerine getirmemekle suçladı. SYRİZA temsilcisi, "Günlerdir yaşadığımız trajik olaylarda hükümetin sorumluluğu suçtur! Burada ve şimdi, yangınlarla başa çıkmak, insanların hayatlarını ve emeklerini ve çevreyi kurtarmak için gerekli tüm önlemler alınmalıdır" açıklamasında bulundu.

'HÜKÜMET BİR KEZ DAHA GELİŞMELERİN GERİSİNDE KALDI'

Ülkenin üçüncü büyük partisi PASOK da hükümetin yangınlarla ilgili tutumunu eleştirerek, devletin can ve mal güvenliğini sağlayamaması nedeniyle halkın 'korku ve güvensizlikle' karşı karşıya olduğunu söyledi. PASOK'un İklim Krizi Masası Başkanı Andreas Poulas, konuyla ilgili olarak, "İlgili güçlerin gayretli çabalarına rağmen durum kontrolden çıkmış durumda. Sayın Miçotakis'in hükümeti bir kez daha gelişmelerin gerisinde kalarak tamamen başarısız olduğunu ilân ediyor" açıklamasını yaptı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise ilgili basın açıklamasında, hükûmetin önleme ve yangından korunma planlamasındaki eksikliğinin insan hayatını tehlikeye attığını belirtti. Parti, "Göçmen karşıtı politikanın patlayıcı karışımı ve önleme ve yangın önleme planlamasının tamamen eksikliği, sadece halk, Yunanlılar ve göçmenler tarafından en ağır bedelle ödenen yeni trajediler üretiyor" mesajını verdi.