Yunanistan'da orman yangınları ve mültecilere ırkçı şiddet

Yunanistan'da cumartesi başlayan orman yangınları 6'ncı gününde devam ediyor. Yunanistan-Türkiye sınırındaki Meriç bölgesinde mülteciler ırkçı saldırılarla karşı karşıya kalıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan, mültecilere yönelik ırkçı şiddetin yanı sıra birçok bölgede kontrolden çıkan büyük orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İtfaiyeciler, ana yolların kapatılmasını gerektiren yangınları kontrol altına almak için çaba sarf ediyor. Yunanistan hükümeti, şiddetli rüzgarların körüklediği yangınlara karşı uluslararası yardım talebinde bulunurken, son saatlerde Bulgaristan ve Arnavutluk başta olmak üzere birçok komşu ve müttefik ülke orman yangınları ile mücadeleye destek sunuyor.

Ülkenin birçok noktasında alevler yükselirken aşırı sağın yükselişi, göçmen ve mültecilerin tehlikeli bir şekilde hedef alınmasına yol açıyor. Yunanistan-Türkiye sınırında büyük yangınlardan etkilenen bölgelerde Türkiye üzerinden Avrupa topraklarına geçmeye çalışan mülteciler, Yunanistanlı ırkçı grupların saldırılarına maruz kalıyor. 

KOMŞU ÜLKEDE 'İKİZ KRİZ': ORMAN YANGINLARI VE IRKÇI SALDIRILAR

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere, Evros (Meriç) bölgesinde büyük yangınlar sürerken göçmen ve mülteciler, cezasızlıkla hareket eden şiddet yanlısı çeteler tarafından hedef alınıyor. Efimerida ton Sintakton gazetesinin haberine göre kısa süre önce düzenlenen bir toplantıda, bir kişi Evros halkını devriyeler oluşturmaya ve göçmenleri alıkoymaya teşvik etti. Buna göre, halkı şiddet eylemlerine yönlendiren kişi, 'silah kullanamayacaklarını, aksi takdirde yasal sorunlarla karşılaşacaklarını' belirtti. 

Bir başka olayda ise başka bir şüpheli alıkonulan göçmenleri öldürüp öldüremeyeceklerini sorusunu gündeme taşıdı. Bu gelişmelerin öncesinde faşist bir grubun Evros'ta bir grup mülteciyi yasa dışı bir şekilde alıkoyduğu bilgisi basına yansımıştı. 

HELEN ÇÖZÜMÜ'NDEN DESTEK, SYRIZA'DAN TEPKİ

Bunlara benzer eylemlere ve çağrılara destek sunan faşist gruplar, Yunanistan Anayasası uyarınca vatandaşların yasa dışı eylemlere müdahale edebileceğini öne sürüyor. Parlamentoda temsil edilen "Helen Çözümü" bu teze destek çıkıyor. Parti, geçtiğimiz saatlerde sosyal medyada göçmenlere şiddet çağrısında bulunan bir vekilini savundu. 

Yeni gelişme sonrasında ana muhalefet partisi SYRIZA, milletvekilinin parlamentonun etik komisyonuna sevkini talep etti. SYRIZA'nın çağrısına tepki gösteren Helen Çözümü, ana muhalefet partisini milliyetçi argümanlar sunarak suçladı ve Yunanistan vatandaşlarının yasa dışı durumlara müdahale edebileceği görüşünü savundu. 

BÜYÜK YANGINLAR SÜRÜYOR, ŞİDDETLİ RÜZGARLAR ÇABALARI GÜÇLEŞTİRİYOR

Yunanistan kamuoyunun ırkçı şiddeti tartıştığı bir süreçte, ülkenin birçok noktasında büyük yangınlar tüm müdahalelere rağmen kontrolsüz bir şekilde sürüyor. Yunanistan, Evros ve diğer bölgelerde altı gündür devam eden büyük orman yangınlarıyla mücadele etmeyi sürdürüyor. Yangınlar diğer bölgelerin yanı sıra Dadia, Sykorrachi, Mesimvria ve Petrota'yı da etkisi altına aldı. Şiddeti 5-6 Beaufort'a kadar çıkan rüzgârlar, yangınları kontrol altına alma çabalarını zorlaştırıyor. Havadan ve karadan gerçekleştirilen yoğun müdahalelere rağmen yangınlar öngörülemeyen bir şekilde yayılmaya devam ediyor. 

MİÇOTAKİS'TEN YARDIM GÖNDEREN ÜLKELERE TEŞEKKÜR

Yunanistan'a başta komşusu Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs, Romanya ve Arnavutluk olmak üzere birçok ülke itfaiye personeli, araç ve uçak yardımı sunuyor. 

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın ortakları ve müttefikleri tarafından gönderilen yardımlara teşekkür ederek, "Yunanistan zorlu yangınlarla mücadele ederken itfaiyecilerimiz, pilotlarımız ve polislerimiz canları, mülkleri ve ormanlarımızı korumak için yorulmadan çalışıyorlar. Ancak yalnız değiller. Onların yanında ortaklarımız ve müttefiklerimiz var. Yardımlarınız için minnettarız" açıklamasını yaptı. 

YUNANİSTAN-TÜRKİYE SINIRINDA DURUM NE?

Ulusal basına yansıyan son bilgilere göre, Egnatia Otoyolu yakınlarında çıkan yangınlar, otoyolun kapanmasına ve bölgede yaşayanların Aleksandroupolis'e (Dedeağaç) erişmesine ya da Evros (Meriç) bölgesinden uzaklaşmasına engel oluyor. 

İtfaiyeciler yeni yangınları hızla söndürmek için otoyol boyunca konuşlandırılmış durumda. İtfaiye ekiplerinin son saatlerdeki önceliği, batıya ve kuzeye, ormanlara ve nüfusun yoğun olduğu bölgelere yayılma tehdidinde bulunan büyük Dadia yangınını kontrol altına almak. İtfaiyeciler ayrıca Petrotes'e doğru ilerleyen yangını durdurmaya çalışıyor.

Günlerdir süren çabalara rağmen Sykorrachi, Mesimvria, Koila ve Dadia'da aktif cepheler yanmaya devam ediyor. Televizyon kanallarının yayınladığı son görüntülerde yangınlardan etkilenen bölgelerde Türkiye plakalı araçların da bulunduğu görülüyor. 

BAŞKENT ATİNA'DAKİ YANGINLAR DEVAM EDİYOR

Evros'taki yangınlar sürerken başkent Atina yakınlarındaki Parnitha Dağı'nda sabahın erken saatlerinde tahliye uyarılarının yapılmasını gerektiren büyük bir yangın yeniden alevlendi. 260'ın üzerinde itfaiyeci, uçak ve helikopterlerin desteğiyle yangınla mücadele ediyor. Civardaki birçok yol da polis tarafından kapatıldı.  Atina'ya yakın mesafedeki dağda süren yangın nedeniyle başkentte atmosferin kalitesinde kayda değer bir düşüş gözlemleniyor. Ayrıca, belirli aralıklarla başkentin çeşitli noktalarına küller yağıyor. 

Bir başka büyük yangın ise Steiri, Distomo, Boeotia'da devam ediyor. Bu noktadaki yangın, 23 Ağustos Çarşamba akşam saatlerinde, 10'uncu yüzyılda inşa edilen ve UNESCO'nun kültürel miras listesinde bulunan bir manastırı tehdit etti. Bu arada Yunanistan Sivil Savunma Genel Sekreterliği, Evia (Eğriboz) ile kara (merkez) Yunanistan ve Attika'nın bazı bölgeleri için çok yüksek yangın riski tahmininde bulundu.