Yunanistan'da orman yangınları: Dedağaç'ta 81 bin hektar yandı

AB Komisyonu, Yunanistan'da 11 gündür devam eden orman yangınları sebebiyle yalnızca Dedeağaç bölgesinde 81 bin hektarlık bir alanın yandığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'ın Alexandroúpoli (Dedeağaç) ve Evros (Meriç) bölgelerinde 19 Ağustos Cumartesi gününden bu yana devam eden orman yangınlarının, Avrupa Birliği (AB) içinde 2000 yılından bu yana tutulan kayıtlardaki en büyük yangınlar olduğu açıklandı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, sadece Dedeağaç bölgesindeki yangınlarda yaklaşık 10 gün içinde 81 bin hektar alan küle döndü.

2000'DEN BU YANA MEYDANA GELEN EN BÜYÜK YANGIN

AA'nın aktardığına göre, açıklamada, bu yangınların Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi kayıtlarının tutulmaya başladığı 2000'den beri meydana gelen en büyük yangın olduğu belirtildi. AB Komisyonu, AB'de bugüne kadar kayıt altına alınmış en büyük yangınlarla mücadele için 11 yangın söndürme uçağı, 1 helikopter gönderdiğini açıkladı.

Bunlara ilave olarak 6 Avrupa ülkesinin Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla, yangınlara karadan müdahale için 407 itfaiye personeli ve 62 araçtan oluşan yangın söndürme ekiplerini bölgeye gönderdiği kaydedildi.

HÜKÜMET ALINACAK TEDBİRLERİ AÇIKLADI

Öte yandan, Yunanistan hükümeti de 11 gün süren yangınların ardından çıkabilecek sorunlarla mücadele için yeni tedbirler aldı. Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında, Çevre, Enerji ile İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanının katılımıyla Meriç ve Parnithas’taki yanan ormanların rehabilitasyonunu görüşmek üzere toplantı düzenlendi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada sorunlarla mücadele için yeni tedbirler alındığı belirtildi.

Buna göre, yangından kurtulan yaban hayvanlarının gelecek birkaç ay özel beslenmesi, yangınlardan sonra karşılaşılabilecek muhtemel sel felaketleri ile mücadele için çalışmaların başlatılması ve yangın bölgelerindeki derelerin temizlenmesi öngörülüyor.

İTFAİYE: YANGINLAR BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINA ALINDI

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı, 28 Ağustos Pazartesi günü, yangınların 10'uncu gününde yaptığı açıklamada, ülkenin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarının büyük oranda kontrol altına alındığını açıklamıştı. Dedeağaç ile Meriç bölgesinde 19 Ağustos'ta, Fili civarında ise geçen hafta çıkan yangınların şiddeti azalmış, bu bölgelerde yangınlar tamamen kontrol altına alınamazken ekiplerin çalışmalarının devam ettiği bildirilmişti. (DIŞ HABERLER)