Yunanistan'da 'mega yangın' 10'uncu gününde: 77 bin hektarlık alan yandı

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Marinakis, İklim Krizi Bakanı Kikilias ve beraberindeki heyetin yangın bölgelerini ziyaret ederek hasar tespitinde bulunduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Alexandroúpoli (Dedeağaç) kenti yakınlarında başlayan orman yangınları, ülkenin kuzeydoğusundaki Evros (Meriç) bölgesinde 10'uncu gününde devam ediyor. Meriç bölgesindeki yangınlar henüz kontrol altına alınamazken, komşu Yunanistan'daki yangınların bu yaz Avrupa'da görülen en ölümcül yangınlar olduğu açıklandı. Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Meriç'teki yangın sebebiyle şu ana kadar 77 bin hektardan daha büyük bir alanın yandığını bildirdi.

Reuters'ın haberine göre, bu rakamlar, Avrupa topraklarında son yıllarda yaşanan en büyük yangınlardan birine işaret ediyor. 19'u mülteci olmak üzere en az 20 kişinin hayatını kaybettiği yangınlara 28 Ağustos Pazartesi itibarıyla yüzlerce itfaiye personeli müdahale ediyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis de "Bu, mega yangın dediğimiz şeyin ta kendisi" diye konuştu. 

MİLLETVEKİLLERİ PERŞEMBE GÜNÜ YANGINI GÖRÜŞECEK

Marinakis'in paylaştığı bilgilere göre, Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias ve diğer üst düzey hükümet yetkilileri, hasar tespiti için bölgeyi ziyaret etti. Milletvekillerinin yangınların etkisini ve devletin yangınlara müdahalesini 31 Ağustos Perşembe günü parlamentoda düzenlenecek oturumda ele alması bekleniyor. 

İtfaiye, başkent Atina yakınlarında başlayan yangınlara ilişkin son bilgileri paylaştığı açıklamasında, 22 Ağustos'tan bu yana devam eden yangınların hafiflediğini açıkladı. 

Son 10 gündür devam eden yangınlar, bu yıl Yunanistan'ın karşı karşıya kaldığı ikinci yangın dalgası. Temmuz ayında da yaklaşık 20 bin kişi yangınlar sebebiyle Rodos Adası'ndan tahliye edilmiş, yangın adadaki ormanlar ve oteller de dahil büyük hasara sebep olmuştu. (DIŞ HABERLER)