Yunanistan'da orman yangıları sürerken Başbakan Miçotakis'in deniz sefası tepki çekti

Komşu Yunanistan'daki orman yangınları siyasi tartışmaları tetikledi. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in yangınlar devam ederken Girit tatilinden fotoğraflar paylaşması tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da son günlerde süren orman yangınları Atina’da siyasetin tansiyonunu yükseltti. Büyük yangınların sürdüğü bir süreçte Başbakan Kiryakos Miçotakis'in tatile çıkması ve alevlerin yayılması karşısında yerel olanakların yetersiz kalması muhalefetin tepkisini çekti. 

Mora’da ve Rodos’ta yerleşim yerlerini tehdit eden yangınlar devam ederken, Yunanistan’ın ana muhalefet partisi Syriza hükümete sert sözlerle yüklendi. Miçotakis’in, cumartesi sabahı Yunanistan genelinde yangın tehlikesinin yetkililer tarafından 'kritik' olarak tanımlandığı bir anda Girit’in Marathi bölgesinde tatile çıkması ve sahil kenarında denizin tadını çıkardığı esnada basın mensuplarınca fotoğraflanması Syriza’nın tepkisini çekti.

 

'YANGINLAR KONTROL ALTINDA DEĞİL'

Syriza ilgili açıklamasında, Mora’da büyük yangınların sürdüğü esnada Miçotakis'in Girit kıyılarında selfie fotoğraflar çekmekle meşgul olduğu görüşüne yer verdi. Bu durumun halk nezdinde büyük hayal kırıklığı yarattığına işaret eden ana muhalefet partisi, hükümetin “Yangınlar kontrol altına alınıyor” açıklamalarına rağmen pazartesi itibarıyla ülkenin birden fazla noktasında büyük orman yangınların sürdüğünü vurguladı.

 

HÜKÜMETİN YANITI: TSİPRAS TİYATRO OYUNU SERGİLİYOR

Atina’da hükümet Syriza’nın büyük orman yangınlarıyla ilgili eleştirisine “Ana muhalefet yangınlardan siyasi rant elde etme uğraşında” çıkışıyla yanıt verdi. Yunanistan medyasına göre muhafazakâr iktidar çevreleri, Syriza’nın yangınlarla ilgili eleştirilerinden çok rahatsız. Söz konusu çevreler Syriza iktidarında yaşanan büyük yangın facialarını hatırlatırken, eski başbakan Aleksis Çipras'ı geçmişteki büyük yangınlar sırasında bir çeşit ‘tiyatro’ oyunu sergilediği iddiasında bulunuyor. Yeni Demokrasi kaynakları, Çipras ve partisini ‘ucuz muhalefet oyunlarından vazgeçmeye' çağırdı.

 

'KEMER SIKMA ÖNLEMLERİNİN TRAJİK SONUCU'

Bununla birlikte, ülke genelinde süren orman yangınlarından ötürü hükümeti suçlayan tek parti ana muhalefetteki Syriza değil. Yunanistan Komünist Partisi (KEE), Mera 25 ve diğer muhalefet partileri de hükümeti geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmamakla suçluyor. Mera 25 konuyla ilgili olarak Yunanistan’da kemer sıkma önlemlerinin gündemde olduğu yıllarda hükümetlerin doğal afetlerle mücadele konusundaki gedikleri görmezden geldiği mesajını verdi.

'TURİST GİBİ İZLİYORLAR' SUÇLAMASI

Eski maliye bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki parti, yeni dönemde de Yeni Demokrasi iktidarının büyük orman yangınlarını ‘turist’ gibi izlemekle yetindiği uyarısında bulunuyor. 

'BİZ YANARKEN O YÜZÜYORDU'

Atina’da muhalefet partilerinin Miçotakis'in kabinesine yönelttikleri eleştiriler muhalif basında da destekleniyor. Ülkenin en büyük muhalif gazetelerinden Efimerida ton Sintakton, bugün Başbakan'a hitaben “Bizler yanarken o yüzüyordu” manşetiyle çıktı.