Yunanistan'da neo-Nazi anmasına tepki

Yunanistan'da neo-Nazi suç örgütü Altın Şafak'ın öldürülen iki üyesi için yapılması planlanan anma etkinliği öncesinde pek çok siyasi ve toplumsal oluşum eylem çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da on yıl önce öldürülen Altın Şafak isimli neo-Nazi suç örgütünün iki üyesini anmak üzere komşu ülkeye akın eden Avrupalı neo-Nazileri protesto etmek için Yunanistanlı siyasi oluşumlar, örgütler ve halk sokağa çıkmaya hazırlanıyor. Avrupalı neo-Naziler, bugün Neo Heraklion'da Altın Şafak'ın eski ofislerinin önünde bir 'pan-Avrupa şenliği' organize ederken, halk da neo-Nazi ideolojisine tepki için eylem yapacak.

'BU EYLEMLER KARŞISINDA UYANIK OLUN'

Anti-faşist hareketler, ırkçılık karşıtı kolektifler, işçi sendikaları, parlamento dışı sol örgütler ve anarşist/anti-otoriter gruplar, yerel organlar ve öğrenci dernekleri yerel saatle 18:00'de Neo Heraklion meydanında neo-Nazi etkinliğine karşı bir protesto çağrısında bulundu.

Sosyal medyadan yapılan çağrılarda halkın neo-Nazilerin eylemleri karşısında 'uyanık olması' gerektiği vurgulandı. İlgili açıklamalarda, ırkçılığın yükselişte olduğu bir dönemde temel insan haklarının savunulmasının bir yurttaşlık görevi olduğu hatırlatıldı. 

POLİS ALARM DURUMUNA GEÇTİ, GÖSTERİLER YASAKLANDI

Yunanistan Polisi (Elas) de başkent Atina'daki hareketlilik nedeniyle alarm durumuna geçti. Elas, 1 Kasım Çarşamba günü saat 06.00'dan yarın saat 06.00'ya kadar Atina'yı içeren Attika Vilayeti'nde 'her türlü halka açık hava toplantısını' vilayette 'sosyo-ekonomik yaşamın bozulmasına yönelik ciddi bir tehdit söz konusu olduğu' gerekçesiyle yasakladı. 

Vatandaşı Koruma Bakanı Yannis Ekonomou, polisin söz konusu gösteri yasağını 'uygun ve yeterli tedbirlerle' uygulayacağını açıklarken, polis de uyarılara rağmen gerçekleştirilecek etkinlikler için 3 binden fazla polis memurunu seferber etti. 

İTALYALI NEO-NAZİLER GÖZALTINA ALINDI

Yunanistan'ın ulusal basınına yansıyan son bilgilere göre, Elas dün gece Uluslararası Eleftherios Venizelos Havalimanı'nda, bugünkü etkinlik için ülkeye gelen faşist örgütlere mensup 21 İtalya vatandaşını gözaltına aldı. Son bilgilere göre, 21 İtalyalı neo-Nazi idari sınır dışı prosedürü çerçevesinde Yabancılar Müdürlüğü'ne götürüldü.

16 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK YARALANDI

İtalyalı neo-Nazilerin gözaltına alınması ve Atina'daki bugünkü etkinlikler öncesinde geçtiğimiz cumartesi günü bölgede düzenlenen faşizm karşıtı bir konser sonrasında 16 yaşındaki bir kız çocuk saldırıya uğradı ve ciddi şekilde yaralandı. Cumartesi gecesi Neo Heraklion'da düzenlenen anti-faşist konserin ardından çevik kuvvet polisi 16 yaşındaki çocuğa saldırdı. Ağır yaralanan çocuk, Georgios Gennimatas Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Çocuğun sağlık durumu ciddiyetini koruyor. 

Elas tarafından yapılan açıklamaya göre, çocuğun yaralanması öncesinde polis memurlarına yönelik iki saldırı gerçekleşti. İlki 50 kişilik bir grup tarafından, ikincisi ise 150 kişilik bir grup tarafından yapıldı. Resmî açıklamaya göre, ilk saldırıya polis memurları karşılık vermezken, ikinci saldırıya 'uygun araçlar' ile karşılık verildi. 

'GÖRGÜ TANIKLARININ İFADESİ POLİSİN ANLATIMIYLA ÇELİŞİYOR'

Ağır yaralan kız çocuğun annesi ise konu hakkında, "Görgü tanıklarının ifadesi polisin anlatımı ile çelişiyor. Hastanede polisten aldığımız ilk bilgiye göre kızım baygın halde yerde yatarken herhangi bir tartışma yaşanmamış ve kızım kesinlikle kimse için bir tehdit oluşturmamış. Çevremizdeki onlarca polis memuru kızımı tesadüfen yerde yaralı halde buldukları için hastanede olduklarını ileri sürdü. Benim 16 yaşındaki küçük kızım konserden çıkarken kafasına aldığı öldürücü darbelerle yerde yatarken bulundu; doktorlara göre sağlık durumu da bunu doğruluyor" değerlendirmesinde bulundu.