Yunanistan’da korona hayvanları vurdu: Binlerce vizon öldürülüyor

Komşu Yunanistan'daki bazı vizon çiftliklerinde korona virüsü görülmesi nedeniyle hayvan katliamı başladı. İlk etapta yaklaşık 2 bin 500 vizon korona korkusu nedeniyle öldürüleceği, hayvanların özel olarak hazırlanan mezarlara defnedileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Komşu Yunanistan’da son günlerde tırmanışa geçen korona virüsü krizi hayvanları da etkilemeye başladı. Uzun yıllardan beri yerel kürk yetiştiriciliğinin odağında bulunan vizonlar koronaya yakalandı. Bu gelişme sonrasında Yunanistan’da binlerce hayvan katledilmeye başlandı. 

Yunanistan Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde ülkede birçok çiftliğindeki vizonlarda korona virüsü tespit edildi. Bakanlık yetkilileri vizonlarda bulunan virüsün mutasyona uğramadığını belirtse de, kürk üretiminin ve dolayısıyla hayvan sömürüsünün yaygın olduğu Kozani ile komşu bölgelerde hayvanlardaki korona krizinin derin boyutlar kazanmış olmasından endişe ediliyor. Duvar’ın kuzey Yunanistan’daki çeşitli medya kaynaklarından edindiği son bilgilere göre, Kozani’de korona virüsü tespit edilen bölgelerde vizonların öldürülmesi işlemleri başlamış durumda. 

Buna göre, ilk etapta yaklaşık 2 bin 500 vizon korona korkusu nedeniyle öldürülecek. Öldürülen hayvanlar, özel olarak hazırlanan mezarlara defnediliyor. 

Kozani merkezli Yunan Kürk Federasyonu Başkanı Dimitris Kosmidis, vizonlarda tespit edilen korona virüs nedeniyle patlak veren krizin “bölgedeki 800 aileye darbe vurduğu” görüşünü dillendirdi. Son olarak, 55 çiftlik sahibi ve emekçi üzerinde yapılan hızlı tetkikler sonucunda, Grevena'daki vizon yetiştirme çiftliğinde çalışan üç kişinin de korona virüsü testi pozitif çıktı. 

Hayvan hakları savunucularının uzun yıllardır tepki gösterdiği kürk üretimi, Kozani, Kastoria ve çevre bölgelerde önemli bir sektör. Yunanistan'daki vizon nüfusunun yüz binlerce olduğu tahmin edilirken, ülkenin yıllık kürk ihracatı 60-70 milyon euro hacminde.

Yetkililer, ülkede hayvanların toplu olarak öldürülüşünü Danimarka ve ABD’de son dönemde yaşananlara bağlıyor. Danimarka'da 17 milyon vizonun tamamı, ülkedeki vizon çiftliklerinde mutasyona uğramış korona virüsünün tespit edilmesi nedeniyle katledilmişti. Ağustos ayından bu yana ABD'de de 15 binden fazla vizon virüs nedeniyle öldü.