Yunanistan’da erken seçim tartışması

Korona virüsü salgının tetiklediği ekonomik belirsizlikle mücadele eden Yunanistan'da erken seçim tartışmaları gündeme geldi. Ana muhalefet partisi Syriza başta olmak üzere diğer muhalefet partilerinin de erken seçim olasılığına karşı hazırlık yaptığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni bir korona virüsü dalgasıyla mücadele eden komşu Yunanistan'da erken seçim tartışması gündemde. Başbakanlık kaynakları, erken seçime ihtimal vermese de, gerek iktidar partisi Yeni Demokrasi’den gerekse de muhalefet partilerinden kaynaklardan ve Yunanistan basınından gelen bilgiler, erken seçim olasılığının son haftalarda ağırlık kazandığına işaret ediyor. 

Korona krizinin tetiklediği yeni ekonomik belirsizlikle mücadele etmeye çalışan Kiryakos Miçotakis hükümetinin, son kamuoyu araştırmalarına göre Yeni Demokrasi’nin oy oranının ana muhalefetteki Syriza’nın çok önünde olduğu bir süreçte, ülkeyi seçim sandığına götürme kararı alacağı belirtildi. Yeni Demokrasi'den kaynaklar ise, korona krizi ile beraber ekonomik çalkantının büyümesi durumunda iktidarın zemin kaybedeceği ve uygun zamanda seçimlere gitmemesi durumunda Miçotakis kabinesinin meclisteki sandalye çoğunluğunu kaybedebileceği konusunda uyarıda bulundu.

MUHALEFET PARTİLERİ SEÇİM ÇALIŞMALARI BAŞLATIYOR

Ana muhalefet partisi Syriza ile beraber diğer muhalefet partileri, bu gelişmeleri dikkate alarak seçim çalışmaları başlatıyor. Syriza son haftalarda merkez kulvarla beraber sol kesimlerin desteğini alabilmek için çabalarını yoğunlaştırmış durumda. Diğer muhalefet partileri de korona şartlarının elverdiği şekilde seçim çalışmalarına hazırlanıyor. 

'SONBAHARDA SEÇİM VAR'

Son seçimlerde 300 sandalyelik Yunanistan Meclisi’ne giren eski maliye bakanı Yanis Varoufakis’in liderliğindeki MeRA25 hareketi de son haftalarda seçim çalışmalarını yoğunlaştırma kararı aldı. Varoufakis geçtiğimiz saatlerde erken seçim olasılığıyla ilgili olarak Yunanistan basınına önemli açıklamalarda bulundu.

Eski maliye bakanına göre mevcut şartlar altında Miçotakis hükümetinin önceden belirlenen zaman diliminde seçimlere gitmesi olası gözükmüyor. Varoufakis’e göre bu nedenle Yunanistan en geç önümüzdeki sonbahar aylarında yeni meclisi belirlemek için sandık başına gidecek.

'MİÇOTAKİS KREDİTÖRLERİN KAPISINI ÇALACAK'

“(Miçotakis’in) seçimleri mayıs ayında gerçekleştirmek istediğinden eminim. Pandemi ortamında seçimlere gitmesi işine geliyor. Ayrıca medyayı kontrolü altında tutuyor” açıklamasında bulunan Varoufakis “Seçim propagandasının kısıtlı olarak gerçekleştirdiği bir süreç hükümetin işine gelecek” mesajını da verdi.

Varoufakis ayrıca, pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan’ın yabancı kreditörlerin kapısını yeniden çalacağı uyarısında bulundu. Eski maliye bakanına göre, komşu ülkenin mevcut başbakanı bu adım öncesinde sandıktan galip çıkmayı deneyecek.