Yunanistan'da bir ilk: Dağlık alanlarda yeni inşaat yapmak yasaklandı

Geçtiğimiz yaz orman yangınlarıyla boğuşan Yunanistan'da, doğayı korumak adına hükümetten radikal bir adım geldi. Altı dağlık bölgede yeni inşaat yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz yaz aylarında büyük orman yangınları nedeniyle doğal örtüsü büyük tahribata uğrayan Yunanistan, doğanın korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında önemli bir inisiyatife imza atıyor. Yunanistan hükümetinin yeni kararı uyarınca ülkedeki önemli altı dağlık bölgenin sınırları içinde kalan Beyaz Dağlar, Taygetos, Smolika ve Tymfi, Saos dağlarında yeni inşaat ve altyapı projeleri için ruhsat verilmesi yasaklandı. 

Girit, Semadirek ve Mora Yarımadası'nı ilgilendiren yeni karar, doğaya insan müdahalesinin ve iklim değişikliğinin etkilerinin önüne geçmenin yanı sıra biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlıyor. Buna göre, yeni dönemde, daha önceden yasal inşa edilmiş yapı ve yolların dışında dağlarda yeni inşaat ve yollar yapılamayacak. Yasak uyarınca yeni yol inşaatına da izin verilmediğinden, halihazırda izin verilmiş ama hayata geçirilmemiş projeler de iptal edilecek. Yeni stratejinin, bir rüzgar enerjisi tesisiyle ve Saos, Hatzi ve Lefka dağlarında küçük bir hidroelektrik santralini etkilemesi bekleniyor.

Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas, "Yunanistan, bozulmamış doğa örtüsüyle dağlarını gelecek nesillere aktarma amaçlı katı bir koruma rejimi oluşturan ilk Avrupa ülkesi oldu" dedi. Çevre ve Enerji Bakan Yardımcısı Yorgos Amyras'a göreyse, yeni yasak kamu yararını korumayı hedefliyor. 

Yunanistan, 'yapay yüzey'lerde en büyük artışa sahip Avrupa ülkeleri listesinde yüzde 17 artışla ilk sırada (2009-2015 döneminde) yer alıyor. Komşu ülkede karayolu ağı 367 bin kilometreden daha uzun ve birçok doğal alanda kontrolsüz yapılaşma söz konusu. 

Son yıllarda büyük orman yangınlarının yarattığı tahribatla da yüz yüze gelen Yunanistan, doğal biyoçeşitliliğin korunması, karbon salımının ve sera gazlarının azaltılması için birçok projeyi gündemine almış durumda. Komşu ülke ayrıca, yanan ormanlık alanlarda yapılaşmanın önüne geçmek için de çaba sarf ediyor.