Yunanistan Savunma Bakanı Hatay'da: 'Dileğimiz olumlu havanın sürmesi'

Savunma Bakanı Akar ile Hatay'da incelemelerde bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, "Bu afetlerin, gerginliklerin azaltılması anlamında bir katalizör rolü oynadığını görüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ve Savunma Bakanı Hulusi Akar, Maraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Hatay'da incelemelerde bulundu. İki bakan, ardından AFAD Koordinasyon Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. 

Konuşmasında Türkiye-Yunanistan ilişkilerine değinen Panagiotopoulos, "Başka bir açıdan da baktığımızda bu trajedilerin ve afetlerin aslında gerginliklerin azaltılması anlamında da bir katalizör rolü oynama niteliğinde olduğunu görüyoruz" dedi. Akar da Ege'nin iki yakasındaki komşu ülkeler olarak Türkiye ve Yunanistan'ın sorunlarının da dostluğunun da çok boyutlu olduğunu belirterek, "Bizim arzumuz, dileğimiz, temennimiz, beklentimiz yeni bir felaketi beklemeden deprem felaketinin akabinde yaşanan bu yaklaşımın ve olumlu yapıcı havanın devam etmesi ve diyalog kapılarının açık olması" ifadelerini kullandı.

'DAYANIŞMA RUHU ÇERÇEVESİNDE AKAR'IN ZİYARET ÖNERİSİNİ KABUL ETTİM'

AA'nın aktardığına göre, basın toplantısında konuşan Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, 'dünyanın son dönemde güvenlik anlamında yeni meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu ve iklim değişikliğiyle ortaya çıkıp hızlı şekilde artan doğal afetlerin güvenlik anlamında yeni bir meydan okuma anlamına geldiğini' belirterek, "Bizler ülkeler olarak bu yeni meydan okumalara karşı nasıl mücadele edebileceğimizi konuşmalıyız" dedi.

Yunanistan'ın depremlerin ilk dakikalarından itibaren Türkiye'nin uluslararası yardımla ilgili talebi çerçevesinde Avrupa Yardım Mekanizması'nın harekete geçmesiyle ilgili üzerine düşeni yaptığını kaydeden Panagiotopoulos, Türkiye'de depremden etkilenen insanlara destek olabilmek ve onlarla dayanışma içerisinde olduklarını göstermek için ellerinden geleni yaptıklarını, bu 'dayanışma ruhu' çerçevesinde Bakan Akar'ın ziyaret önerisini kabul ettiğini ve Hatay'a bu ziyareti gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Panagiotopoulos, "Ben Yunanistan Başbakanı Sayın Kiryakos Miçotakis’in sözünü tekrar hatırlatmak istiyorum. Kendisi Türkiye’ye bu zor günlerin aşılmasında Yunanistan olarak ellerinden gelen bütün desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade ettiler" dedi.

'İSTİKRARA VESİLE OLAN BİR DURUM OLARAK HATIRDA KALSIN İSTERİZ'

Ziyaret vesilesiyle sembolik bir mesaj da vermek istediğini belirten Yunanistan Savunma Bakanı, "Benzer trajediler, bize doğal afetler esasında ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların, problemlerin ne kadar da küçük boyutlarda olduğunu gösteriyor. Başka bir açıdan da baktığımızda bu trajedilerin ve afetlerin aslında gerginliklerin azaltılması anlamında da bir katalizör rolü oynama niteliğinde olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

İmkanlar dahilinde iki ülke arasındaki istikrar, dayanışma ve işbirliğinin daha da ileriye götürülmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını anlatan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, "Sayın Bakan bu son derece zor koşullarda göstermiş olduğunuz sıcak ilgi, yakın misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Tabii bu tür felaketler hiç kimsenin hoşuna gitmez, hiç kimse bu tür felaketler sonrası mutlu olmaz. Ancak biz yine de bu felaketin bir son olmasını diliyor ve bu felaketin ülkelerimiz arasındaki istikrar ve işbirliğine vesile olan bir durum olarak hatırda kalmasını arzu ediyoruz" dedi.

'TEMENNİMİZ YAPICI HAVANIN DEVAM ETMESİ'

Savunma Bakanı Akar da basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Ege'nin iki yakasındaki komşu ülke olarak bizim sorunlarımız da dostluğumuz da çok boyutlu. Bizim arzumuz, dileğimiz, temennimiz, beklentimiz yeni bir felaketi beklemeden deprem felaketinin akabinde yaşanan bu yaklaşımın ve olumlu yapıcı havanın devam etmesi ve diyalog kapılarının açık olması. Böylece kalıcı bir işbirliği ortamının oluşturulmasıyla Ege ve Akdeniz'in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan'la ilişkilerin her zaman iyi olması için karşılıklı gayretlerin sürdürüldüğünü belirten Akar, "Tabii ki bazı sorunlarımız var, bu sorunlarımızı da çözmek durumundayız. Bu sorunları Türkiye ve Yunanistan olarak, iki medeni ülke olarak; iyi komşuluk ilişkileri, uluslararası hukuk çerçevesinde, müttefiklik ruhuna uygun olarak, barışçıl yol ve yöntemlerle, karşılıklı saygı ve diyalog içinde çözebileceğimizi ümit ediyor, bunun taraflar için de yararlı olacağına bütün kalbimle inanıyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)