Yunanistan heyeti Savunma Bakanlığı'nda: 'Güven artırıcı önlem' toplantısı başladı

Türkiye ve Yunanistan heyetleri, 3 yılın ardından yüz yüze yapacakları dördüncü tur Askeri Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı için Ankara'daki Savunma Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı Twitter/X hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Yunanistan heyetleri arasındaki dördüncü tur Askeri Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı, Savunma Bakanlığı'nda başladı. Savunma Bakanlığı'nın X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, "Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Yunanistan Dışişleri Bakanı Genel Sekreteri ve Savunma Bakanı Danışmanı Büyükelçi Haris Lalacos ve beraberindeki heyeti kabul etti" ifadeleri kullanıldı.

TRT Haber'in aktardığına göre, Türkiye ve Yunanistan heyetleri 3 yılı aşkın sürenin ardından Ankara’da güven artırıcı önlemleri görüşmek üzere yüz yüze bir araya geldi. Toplantıda; savaş gemilerinin pozisyonları, savaş uçaklarının uçuş ve manevraları ve NAVTEX yayınları gibi konuların görüşülmesi bekleniyor.

İLK GÖRÜŞME 2010'DA YUNANİSTAN'DA YAPILMIŞTI

Deniz ve hava faaliyetleri konularında iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Türkiye ve Yunanistan savunma bakanlıkları heyetleri arasındaki ilk görüşme 2010'da Yunanistan'da, ikinci görüşme ise Türkiye'de yapılmıştı. Uzun süre ara verilen görüşmelerin üçüncüsü, 21 Şubat 2020'de Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Görüşmelerde Güven Artırıcı Önlemler Uygulama Planı üzerinde mutabakat sağlandı.

Deniz ve hava faaliyetlerine yönelik işbirliği ve emniyetin artırılmasına dönük görüşmelerin dördüncüsünün ise Ankara'da yapılmasına karar verildi. Türk ve Yunan askeri heyetleri, Covid-19 salgının etkili olması nedeniyle 2021'de video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Toplantının ardından, Milli Savunma Bakanlığı tarafından "Güven Artırıcı Önlemler konusundaki görüşmelerin devamı hususunda mutabık kalındı ve "Müteakip toplantının Ankara'da icra edilmesi planlanmaktadır" açıklaması yapıldı.

Bu tarihten sonra yaşanan çeşitli gelişmeler Ege'de tansiyonu yükseltirken, Ankara'da yapılması kararlaştırılan toplantıya yönelik uzun süre gelişme yaşanmadı. (DIŞ HABERLER)