Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Adana'da

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ı taşıyan özel uçak, Adana Şakirpaşa Havalimanı'na indi. Dendias ile Mevlüt Çavuşoğlu, Hatay'da AFAD Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, merkez üssü Maraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Adana'ya geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ı taşıyan özel uçak, Adana Şakirpaşa Havalimanı'na indi. AA'nın aktardığına göre, Dendias'ı burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. Daha sonra Çavuşoğlu ile Dendias, depremlerden etkilenen Hatay'da AFAD Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Dendias, Hatay'da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile basına açıklamalarda bulundu.

'İLK ARAYAN VE YARDIM TEKLİFİNDE BULUNAN ÜLKELERDEN BİRİ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremlerin ardından Türkiye'yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ülkelerden birinin Yunanistan olduğunu belirterek, "Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler, çok sayıda uçakla insani yardımlarını da Türkiye'ye getirdiler" dedi. Dendias'ın, deprem bölgelerini ziyaret etmesinin, Yunanistan'ın ve Yunan halkının Türkiye ile olan dayanışmasını gösterdiğini söyleyen Çavuşoğlu, deprem meydana geldikten sonra Türkiye'yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ülkelerden birinin de Yunanistan olduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu, "Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler, çok sayıda uçakla insani yardımlarını da Türkiye'ye getirdiler. Hatta bir uçakla Yunanistan'dan bir diğer dostumuz Christos Stylianides (Yunanistan Sivil Savunma Bakanı) bizzat Adana'ya gelerek, yardımları Türkiye'ye ulaştırdı" diye konuştu. Yunanistan'ın gönderdiği arama kurtarma ekibini ziyaret ettiğini ve teşekkür ettiğini aktaran Çavuşoğlu, söz konusu ekiplerin, geldikleri andan itibaren 7 gün 24 saat esasıyla burada çaba sarf ettiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, "Canlı olarak çıkarılan her kişiden sonra sadece burada Yunanistan ekibinin değil, tüm Yunan halkının da ne kadar mutlu olduğunu gördük, izledik. İyi komşuluk böyle günlerde belli olur" ifadelerini kullandı.

1999'da yaklaşık bir ay arayla hem Türkiye'de hem Yunanistan'da deprem yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, önce Yunanistan'ın Türkiye'nin yardımına koştuğunu daha sonra da Türkiye'nin Yunanistan'a yardım ettiğini anımsattı. Çavuşoğlu, 1999'da bu durumun TIME dergisi tarafından haberleştirildiğini dile getirerek, "Ben o zaman siyasetçi değildim, bir okuyucu mektubu gönderdim TIME dergisine ve daha sonra yayımladılar bu mektubumu. Kısaca şunu söylemiştim, 'Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir deprem ve başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz'" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:"Umarım görüş ayrılıklarımızı da diyalog yoluyla samimi bir şekilde ele alıp çözmek için çaba sarf ederiz. Ben, dostum Nikos Dendias'a ve onun şahsında Yunanistan hükümetine ve tüm Yunan halkına, bize bu zor günlerde verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum."

'205 KİŞİ KURTARILDI'

 "Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem Avrupa Birliği (AB) düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz" diyen Dendias, depremlerde hayatını kaybeden binlerce kişi için Yunanistan hükümeti ve halkı adına başsağlığı diledi. 

Dendias, bölgede arama kurtarma faaliyeti yürüten Yunanistan ve Avrupa ülkelerinden gelen ekiplerin kurtardığı hayatlardan son derece memnun olduklarını vurgulayarak "Çavuşoğlu ile biraz önce Avusturya, Hollanda ve İzlanda kurtarma ekibinin çadırını ziyaret etme fırsatı bulduk. Burada aldığımız bilgilere göre toplamda 205 kişinin, Yunanistan'dan gelen ekip de dahil olmak üzere, tüm bu ekipler tarafından kurtarıldığını öğrendik" ifadesini kullandı.

'YUNANİSTAN OLARAK ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ'

Yunanistan hükümetinin, Türkiye hükümetine ve halkına bu zor günleri aşması için verdiği desteğin burada bitmeyeceğine işaret eden Dendias, "Başbakan (Kiryakos) Miçotakis'ten aldığım talimat doğrultusunda şunu söylemek istiyorum ki; biz Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem AB düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz" dedi. Dendias, Çavuşoğlu'nun "Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir deprem ve başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz" sözüne kendisinin de katıldığını belirterek ilişkilerin düzelmesi için bir depremi daha beklemeye gerek olmadığı kanaatinde bulunduğunu kaydetti. (DIŞ HABERLER)