Yunanistan basını: NATO zirvesinde tüm olasılıklar masada

Yunanistan basını Madrid'de bugün düzenlenen NATO zirvesini yorumladı. Yunanistan Komünist Partisi'nin yayını Rizospastis gazetesi, zirveyi "Stratejik rekabet çağında ölümcül risk” olarak tanımladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan basını dikkatini kritik NATO Zirvesi’ne odaklamış durumda. Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve NATO’nun genişleme süreci açısından büyük önem arz eden zirveyle ilgili olarak Yunanistanlı basın emekçileri ve uzmanlar “bütün olasılıklar masada” öngörüsünde bulunuyor. 

Yunanistan solu ise NATO’nun yeni planlamalarının endişe verici olduğu mesajını veriyor. Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yayın organı ‘Rizsopastis’ NATO Zirvesi’nde alınacak kararların dünya genelindeki uzlaşmazlıkları derinleştireceği uyarısında bulunuyor. 

'HİÇBİR ŞEY CEVAPSIZ KALMAYACAK'

Yunanistan’ın büyük basın kuruluşları ve gazeteleri NATO Zirvesi’ni Ege’de son dönemde hâkim olan yüksek tansiyonun perspektifinden ele alıyor. Yunanistan gazeteleri Atina’nın zirveye her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olarak katıldığı görüşünü dillendiriyor. 

‘Kathimerini’ gazetesi son gelişmelerle ilgili olarak haberinde “Kyriakos Miçotakis ve Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki provokasyonun son zamanlarda yeniden canlanmasından bu yana ilk kez aynı masada yer alacağı İttifak'ın genişlemesi konusunun da masada olacağı zirve Madrid'de gerçekleştirilecek. Yunan-Türk cephesinde, Atina'nın son 24 saatteki mesajı açık. Hükûmet sözcüsü Yiannis Oikonomou'nun dün belirttiği gibi, ‘hiçbir şey cevapsız kalmayacak’.” denildi. 

'LAHEY'E YAPILAN ÇAĞRI' HATIRLATILDI

Söz konusu haberin devamında Yunanistan’ın NATO Zirvesi’nde tüm olasılıklara karşı hazırlıklı olacağı mesajı verilerek şunlar kaydedildi: “Adaların askerden arındırılması konusunda Başbakan, Atina'dan BM'ye gönderilen Yunan cevap mektubu çerçevesinde hareket edecek. Bununla birlikte, Ankara'nın çarşamba gününe kadar, bu kez Türkiye'nin "sorunlu egemenlik" olarak gördüğü adaları tek tek adlandırmak amacıyla, BM'ye sözlü yeni bir nota yoluyla ek diplomatik baskı hamleleriyle ilerlemesi olasılığına da uygun bir hazırlık söz konusu. (Bölge kaynaklarının ortak kullanımı) Lahey’e (Adalet Divanı) yapılan çağrı, Yunanistan tarafından defalarca ve uzun yıllar boyunca önerildiği gibi, deniz bölgeleri sorununu çözmek için bir araç olarak tanımlanacak. Terörizmle ilgili olaraksa, Türkiye'nin iddialarının tamamen asılsız olduğu ve Yunanistan'ın kesinlikle AB çerçevesinde olduğuna dikkat çekilecek.”

'MİÇOTAKİS BAŞKANLIĞINDA ÖZEL ZİRVE'

Yunanistan’ın bir diğer köklü gazetesi ‘To Vima’ son gelişmelerle ilgili olarak “(Başbakanlık) Maksimou Sarayı’nda, Başbakan Kyriakos Miçotakis başkanlığında Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Kuzey Atlantik Konseyi içinde, Atina'nın Doğu Ege ve Oniki Ada adaları zerindeki egemenliğine meydan okuma ve (Türkiye’nin) anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini ihlâl etmesi suretiyle Yunan adalarının askerden arındırılması konusunu gündeme getirmesi olasılığına karşın mümkün olan en iyi şekilde hazırlanmak için geniş kapsamlı bir toplantı düzenlendi” haberini geçiyor.  

‘Ethnos’ gazetesiyse “(Uluslararası kamuoyuna) Verilen mesaj, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku temelinde Yunanistan'ın her zaman diyaloğa açık olduğu ancak ‘İletişim kanallarını koparmaya karar verenin ve retorik düzeyde gerginliği tırmandırın karşı taraf olduğu’”. yorumunda bulundu.

SOL CEPHEDE ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Yunanistan’ın büyük medya kuruluşları gibi Yunanistan Solu’na hitap eden gazeteler ve haber siteleri de NATO Zirvesi’ni mercekleri altına almış durumdalar. Bu mecradaki basın kuruluşları iki önemli noktanın üzerinde duruyor: NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin müttefikleriyle olan ilişkilerinin gerilmesi ve dünya çağında çatışma ortamının derinleşmesi. 

İlk olasılıkla ilgili olarak ana muhalefet partisi SYRIZA’ya yakın duran ‘Efimerida ton Sintakton’ Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması ile ilgili olarak tezlerinde ısrar ettiği vurgusuyla NATO Zirvesi sonunda bu ısrarın NATO-Türkiye ilişkilerinin gerginleşmesine neden olabileceği uyarısında bulunuyor. 

'NATO, EMPERYALİST ÇATIŞMANIN YENİ KOŞULLARINA UYUM ARAYIŞINDA'

‘Rizospastis’ ise NATO Zirvesi’ni “Stratejik rekabet çağında ölümcül risk” tanımlayarak şunları vurguluyor: “(Zirvede) Emperyalist çatışmanın yeni koşullarına 'NATO'nun adaptasyonunu sürdürmek' için kararlar alınacak. Bu düzenlemenin anahtarı, 1 milyar Euro değerinde yeni bir NATO İnovasyon Fonu'nun kurulması, gelişmekte olan çift kullanımlı teknolojilere (sivil ve askeri) yapılan yatırımlar ve aynı zamanda "NATO'nun en yakın ortaklarıyla iş birliğinin derinleştirilmesi" için, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'nin yanı sıra Gürcistan’ın ilk kez bir NATO Zirvesi'ne katılacak olması gibi inisiyatifler yer alıyor. Bosna-Hersek, Moldova, Moritanya ve Tunus içinse yeni "destek paketleri" kabul edilecek. "Menüde" aynı zamanda "güneyden gelen (Rusya ve Çin yönünden gelen) tehditler ve provokasyonlar" da yer alacak.”