Yunanistan 21 Mayıs'ta sandık başına gidiyor: Takvim nasıl işleyecek?

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, erken genel seçimlerin 21 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Anketler ise tek başına iktidar hedefinin zor olduğunu gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan, erken parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis erken seçimlerin 21 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı.

Komşu Yunanistan'ın devlet radyo-televizyon kurumu ERT'nin aktardığına göre, Başbakan Miçotakis bugün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı çerçevesinde 21 Mayıs'ta meclis seçimlerinin yapılacağını duyurdu.

'TREN KAZASINDA DEVLETİN EKSİKLİKLERİ VARDI'

Seçim tarihini açıkladığı konuşmasında hükümetinin bugüne kadar yaptıklarını anlatan Miçotakis, Türkiye ile ilişkilere değinerek, 'Yunanistan'ın milli savunmasının garanti altına alınmasından' bahsetti. 'Göç yönetimi, onlarca vergiden kalıcı muafiyet sağlanması ve emekli maaşlarının arttırılması, dijital dönüşüm ve yükseltilen yeni asgari ücret' de Miçotakis'in konuşmasında değindiği icraatlardandı. 28 Şubat'ta Tempi'de meydana gelen tren kazası hakkında da konuşan Miçotakis, 'devletin eksiklikleri olduğunu' kabul ederek 'tüm bunları tersine çevirmenin gelecek günlerin önceliği olacağını' belirtti.

HÜKÜMET KURULAMAZSA TEMMUZ'DA TEKRAR SANDIK BAŞINA GİDİLECEK

Başbakan Miçotakis, "Seçimler 21 Mayıs Pazar günü yapılacak. Basit nispi temsil sistemi macerasını arkamızda bırakmak için ikinci bir tura ihtiyaç duyulursa, bu da en geç temmuz ayı başında gerçekleştirilecek" bilgisini de paylaştı. Buna göre, ülkede erken seçimler için sandıklar 21 Mayıs'ta kurulacak. İlk seçimler sonucunda oluşacak yeni mecliste istikrarlı bir hükümet oluşmadığı takdirde Yunanistan temmuz ayında tekrar sandık başına gidecek.

Konuşmasında, "Basit nispi temsil seçim sisteminin yönetilememezlik tuzağı olduğunu ifşa etmek gibi bir görevimiz var" mesajını da veren Miçotakis, "Son derece değişken bir dünyada ülkenin istikrarlı bir liderliğe ihtiyacı olduğunu, dolayısıyla vatandaşların başbakan olarak kime oy verdiklerini iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurguluyoruz" dedi.

MECLİS FESHEDİLİYOR, SEÇİM TAKVİMİ İŞLİYOR

Açıklaması öncesinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou'yu bilgilendiren Başbakan Miçotakis, Cumhurbaşkanı ile 'büyük ihtimalle temmuzda yeni bir seçim sürecinin gündemde olacağı' görüşünü paylaştı.

Miçotakis'in açıklaması sonrasında önümüzdeki haftalarda 300 sandalyeli parlamento fesih kararı alacak ve seçim takvimi resmen işlemeye başlayacak. Muhalefet partileri başbakanın açıklamasını beklemeden seçim çalışmalarına başlamış durumda. Birçok parti milletvekili adayı belirleme sürecinde mesafe kat etti. 21 Mayıs seçimleri yeni bir seçim sistemine göre gerçekleştirilecek. Bu seçimlerde de yüzde 3'lük seçim barajı uygulaması devam edecek.

ANKETLER TEK BAŞINA İKTİDAR HEDEFİNİN ZOR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Öte yandan, tren kazası sonrası yapılan anket sonuçları Miçotakis ve partisi Yeni Demokrasi'nin tek başına iktidar hedefinden uzaklaştığını gösterdi. Buna göre, 2019 yılından bu yana iktidarda olan Yeni Demokrasi'nin oy oranı yüzde 28 ile 30 bandında seyrediyor. 

Yeni Demokrasi'yi oy oranı yüzde 25 seviyelerindeki ana muhalefet partisi SYRIZA izliyor. Yeni meclise Pasok, Yunanistan Komünist Partisi, Helen Çözümü ve Mera25 gibi muhalif partilerin girmesi de bekleniyor. Son araştırmalara göre yeni mecliste neo-nazi suç örgütü Altın Şafak'ın devamı konumunda olan Helenler isimli hareketin de girmesi bekleniyor.