Yüksek yargıdan ‘pardon’ kararı: Beraat yerine 'hapis yat' denmiş

'Örgüt propagandası'ndan aldığı ceza nedeniyle hapis yatan Zehra Doğan’ın başvurusunu karara bağladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Yargıtay 3. Ceza Dairesi, “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla 2017 ila 2019 yılları arasında iki yılı aşkın bir süre cezaevinde kalan Gazeteci-Ressam Zehra Doğan’ın başvurusunu hükme bağladı. Doğan’a “örgüt propagandası”ndan verilen cezayı bozan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında, dikkat çeken ifadeler yer aldı.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; beraat verilmesi gerekirken delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşüldüğünü, bu yüzden de hapis cezası verildiğini kaydeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, “Hukuka aykırılık bulunmuştur” dedi.

Zehra Doğan, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sırasında yaptığı haberler ile sosyal medya aracılığıyla paylaştığı resimleri nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 2017 yılında 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası aldı. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 Mart 2017’de verdiği cezaya itiraz edildi. Ancak Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 3. Ceza Dairesi, 9 Mayıs 2017 tarihinde alt derece mahkemenin verdiği hükümde “isabetsizlik" görmeyerek itirazın reddine karar verdi. Bunun üzerine dosya, Yargıtay’a taşındı. Başvuruda yerel mahkemenin verdiği kararın hukuka aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca kararın eksik incelemeyle verildiğine de dikkat çekildi.

Zehra Doğan ise 17 Haziran 2017’de Diyarbakır'dan, Mardin'e ailesini ziyarete giderken yol kontrolü sırasında ‘kesinleşmiş cezası’ nedeniyle tutuklandı. İki yılı aşkın bir süre cezaevinde kalan ve infaz sürecini tamamlayan Doğan, 24 Şubat 2019 tarihinde Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

Ne olmuştu?

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Jin Haber Ajansı’nın (JİNHA) editörü Zehra Doğan hakkında Nusaybin’de yaptığı haberlerden ve sosyal medya aracılığıyla paylaştığı resimlerinden dolayı “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla dava açılmıştı. Doğan, ilk olarak 23 Temmuz 2016’da Mardin’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış ve 4,5 ay hapis yatmıştı. Tahliye olduktan sonra da “örgüt propagandası” suçlamasıyla devam eden yargılamada 2 yıl 11 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy, Doğan’ın tutukluluğunu protesto için New York’un Manhattan bölgesinde bir duvar resmi yapmıştı. Doğan’ın başka bir dosya kapsamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruda hükümet ‘suçlu’ bulunmuştu.

 

 

 

(HABER MERKEZİ)