Yüksek Mahkeme hakimlerine ‘hediye beyan’ zorunluluğu

ABD'de yürürlüğe giren yeni bir düzenleme, Yüksek Mahkeme hakimlerine ve federal hakimlere yaptıkları ücretsiz seyahatleri ve aldıkları hediyeleri beyan etme konusunda daha sıkı kurallar getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Yüksek Mahkemesi hakimleri ve federal hakimler, kabul edilen yeni bir düzenleme uyarınca, kendilerine sunulan ücretsiz seyahat ve yemekler ile hediyeleri kamuoyuna beyan etme konusunda daha sıkı kurallara tabi olacak. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, federal yargının idari işlerden sorumlu kurumunun söz konusu düzenlemeyi onayladığına ilişkin mektubunu paylaşan Demokrat Partili Senatör Sheldon Whitehouse, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu yeni kurallar, hakimlerin, özellikle mahkeme ile işi olan zengin bir şirket yöneticisinin özel mülkünde seyahat etmesini, yemek yemesini, avlanmasını ya da tatil yapmasını ve bu bilgiyi kamuoyuna açıklamaktan kaçınmasını çok daha zorlaştıracaktır" ifadelerini kullandı.

HER YIL MAL BEYANI YAPMALARI DA GEREKİYOR

ABD'de 1978 tarihli Hükümet Etiği Kanunu uyarınca, Yüksek Mahkeme hakimleri ve federal hakimlerin, diğer pek çok hükümet yetkilisi gibi her yıl mal beyanında bulunması gerekiyor. ABD Kongresi, 2022 yılında kabul ettiği bir yasal düzenlemeyle hakimlerin borsa işlemlerini periyodik olarak beyan etmesini de şart koşmuştu. 

Hakimlerin ücretsiz seyahat ve hediye beyanına ilişkin yeni düzenlemeler ABD'de yargının politika yapıcı kurumu olan Yargı Konferansı'nın bir komitesince 14 Mart'ta kabul edildi. Kabul edilen düzenlemenin detayları, 23 Mart'ta ABD Mahkemeleri İdari Ofisi Direktörü Hakim Roslynn Mauskopf tarafından Whitehouse'a gönderilen mektupta paylaşıldı. 

Yeni düzenleme, hakimlere bir kişi tarafından iş ile ilgili olmayan bir amaçla ücretsiz olarak sunulan yemek, seyahat ya da eğlence hizmetlerini beyan etme zorunluluğu getirmiyor. Fakat hakimlerin bu düzenleme ile birlikte bir kurum ya da üçüncü bir kişiden ücretsiz yemek, seyahat veya hediye aldıklarında bunu beyan etmesi gerekiyor. (DIŞ HABERLER)