YP Turkey Eş Direktörü Berfin Coşkun: Siyaset, akademi, sivil toplum çok erkek, çok beyaz ve çok yaşlı

YP Turkey, gençlerin daha fazla barış konuşmasını amaçlıyor. İnisiyatif Eş Direktörü Coşkun, siyaset, STK ve akademinin çok erkek ve yaşlı olduğunu, gençlere alan açmak istediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Semra Yansit

DİYARBAKIR - Türkiye Genç Barış İnşacıları (Young Peace Buildersof Turkey), 27 Temmuz 2020 yılında kuruldu. İnternet sitesinde inisiyatif kurulma amacını şu şekilde ifade ediyor: "Gençlik, barış ve güvenlik temasını ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2250 sayılı kararını kendisine dayanak noktası alan inisiyatifimizin temel amacı, gençliğin barış inşası ve şiddetin önlenmesi sürecine aktif katılımını sağlamak."  

İnisiyatif, bu kapsamda şimdiye kadar okul eğitimlerinin yanı sıra iki kere -29 gençlik kampını düzenledi. Etkinlikleriyle farklı etnik, dini ve siyasi görüşteki insanları bir araya getirip tartışma ortamı yaratıyor.

İnisiyatifin proje Eş Direktörlerinden Berfin Coşkun ve Mehmet İlhanlı "Gençlerin kendilerini ifade edecek bir alan bulup barışa dair konuşup tartışmalarını istiyoruz" dedi.

'BARIŞ ALANINDA TÜRKİYE'DEN BİLGİ ÜRETMEK İSTİYORUZ'

Asıl amaçlarının gençlik, barış ve güvenlik konularında Türkçe bir kaynak oluşturmak ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2250 sayılı kararı hakkında farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Coşkun, “Türkiye’de akademi, siyaset ve sivil toplum çok erkek, çok yaşlı ve çok beyaz. Bu alanlarda çalışma yapan bir avuç genç de artık orta yaş üstünün dilini konuşuyor. Bizim bu dili değiştirme ve dönüştürme gibi bir sorumluluğumuz var. Türkiye’de maalesef gençlik ve barış konusu birbirinden çok ayrı düşünülüp konuşuluyor. Şu ana kadar hem gençlik hem de barışı bir arada konuşan sivil toplum örgütleri olmadı. Bizler inisiyatif olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Gençlerin kendilerini ifade edecek bir alan bulup burada barışa dair konuşup tartışmalarını istiyoruz. Gençlik, barış ve güvenlik alanında Türkiye’den bilgi üretmek istiyoruz” dedi. 

Berfin Coşkun

‘BARIŞIN KONUŞULMASININ MARJİNAL OLMADIĞINI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Temel amaçlarının barış gündemini Türkiye’de yaygınlaştırmak ve normalleştirmek olduğunu ifade eden Eş Direktör Mehmet İlhanlı, “Geçen sene kampın teması barış iken bu sene hafıza üzerine tartışmalar yürütüldü. -29 gençlik kampıyla diyalogların artması ve ortak bir amaç etrafından gençleri bir araya getirmek, temel motivasyon kaynağımız. Ana akımda olduğu gibi barış üzerine konuşmanın 'marjinal' bir şey olmadığına dikkat çekiyoruz. Gençlik, barış ve güvenlik okulunda alanında uzman kişilerle eğitimler düzenliyoruz” diye konuştu. 

-29 GENÇLİK KAMPI İKİ KERE MARDİN'DE DÜZENLENDİ

İki yıl önce kurulan ve iki kez -29 kampını Mardin'in Savur ilçesinde gerçekleştirdiklerini belirten İlhanlı, sözlerine şöyle devam etti:

“Mardin’de daha önce böyle bir çalışmaya tanıklık etmediğimiz için bu bölgede bir çalışma yapmak istedik. Daha önce yapılan kamplar ya Erasmus ya da değişim programlarıyla alakalı çalışmalar oluyordu. Bizler bu bölgede bir gençlik aktivizmi yaratmak istiyoruz. Aynı zamanda batıda yaşayan gençlerin, yerelin dinamiklerini görmelerini ve önyargılarını kırmalarını istiyoruz. Böylelikle her birimiz yankı odalarımızdan çıkıp hafızalarımızın duvarlarını genişletebiliriz."

Mehmet İlhanlı

‘DÜŞÜNCE KURULUŞU GİBİ FAALİYET YÜRÜTMEK İSTİYORUZ’

İnisiyatif olmanın bir yerden sonra yapmak istedikleri çalışmalara çok olanak vermediğini dile getiren Berfin Coşkun, dernekleşme vurgusu yaparak şunları söyledi: “Çalışmalarımızın iki ana etkinliği olan okul ve kamp devam edecek. Türkiye genç barış inşacıları olarak bilgi üretimine ağırlık verip bir düşünce kuruluşu gibi faaliyet yürütmeyi hedefliyoruz. Akademi 2250 blog sayfamız var, orayı daha akademik bir hale getirmeyi düşünüyoruz. Gençlerin kendilerini orada da yazılarıyla ifade etmesini istiyoruz. Hedefimiz, gençleri bilgi üretim sürecine dahil ederek buradan da bir online arşiv oluşturmak.”