Yönetmen Lav Diaz, Boğaziçi Film Festivali’nde: Benim sinemam piyasa için değil

10'uncu Boğaziçi Film Festivali’nde masterclass veren Filipinli yönetmen Lav Diaz, Benim sinemam piyasa için değil, sinemam da yavaş sinema değil. Ben bir hikâye anlatıcısıyım” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “The Woman Who Left”, “From What is Before”, “When The Waves are Gone” filmlerinin Filipinli yönetmeni Lav Diaz, 10'uncu Boğaziçi Film Festivali’nin endüstri bölümü olan Bosphorus Film Lab kapsamında masterclass gerçekleştirdi. Diaz, Boğaziçi Film Festivali Artistik Direktörü Emrah Kılıç moderatörlüğünde Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşen masterclass'ta, kendi deneyimlerini aktarmasının yanı sıra seyircilerin sorularını yanıtladı. 

Festivalin Onur Konuğu olarak açılış töreninde ödül alan Diaz, filmlerinin yaratım aşamasında sadece karakterlerini ve hikâyelerini düşündüğünü, izleyiciyi düşünmediğini belirtti. Diaz, “Süreç içinde yazıyorum. Karakterleri hikâyeye, bir kutuya koyuyorum ve açıyorum. Herhangi bir storyboard yok” diye konuştu. Diaz, ilham aldığı noktaları “Ben de fotoğrafçıyım, oradan öğrendim. Lokasyonların önceden haritalanması çok önemli. Edebiyattan etkilenirim. Prodüksiyon sürecinde çok okurum. Haberlerden de ilham alırım. Yazarların yaratıcı bloglarını takip ederim" ifadeleriyle anlatırken, bir ses veya kokunun da esin olabileceğini vurguladı.

'BEN BİR HİKÂYE ANLATICISIYIM'

Diaz, uzun filmleri yaparken özel bir amacının olup olmadığı sorusunu “Gözlemci olmak benim için ideoloji gibi. Bir köşede oturup her şeyi izliyorsun. Benim sinemam piyasa için değil, sinemam da yavaş sinema değil. Ben bir hikâye anlatıcısıyım” diyerek yanıtladı. 

İlk filmini çekme sürecinden de bahseden Diaz, işlerinin çoğunda yalnız olduğunu belirtirken, ilk filmini New York’ta gazetecilik yapıp, hafta sonları da garson olarak çalıştığı bir dönemde ödünç kamerayla çektiğini belirtti. Sinemada kendini ifade etme şeklinin geldiği kültüre de bağlı olduğunu söyleyen Diaz, sinema diliyle ilgili “Benim için bir duygu, bir fikirden daha önemlidir. Yaşam için önemli olan her şey bir duygu ile başlar ve fikir daha sonra gelir” dedi.

FESTİVAL BİLETLERİ SATIŞTA

10. Boğaziçi Film Festivali’nin film gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek. Festival biletleri 30 TL, belgesel ve kısa film gösterimleri ise 20 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuluyor. Biletler ayrıcs, festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilecek.