Yeşiller Partili Eyalet Başbakanı'ndan enerji tasarrufu tavsiyesi: Duş yerine ıslak bez

Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti'nin Yeşiller Partili Başbakanı Winfried Kretschmann, enerji tasarrufu için duş yerine ıslak bezle temizlik tavsiye etti.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR -  Doğalgaz sıkıntısı sebebiyle gelecek kış soğukta kalmaktan ve sanayi üretiminin aksamasından korkan Almanya, aylardır yeni doğalgaz kaynakları ile enerji tasarrufu yolları arıyor. “Eskiden kalorifer, elektrik ve evler vardı, sonra Yeşiller geldi.” Bu cümle, sosyal medyada bugün gördüğüm bir karikatürden alıntı. İki erkek, bir mağara önünde oturuyor, biri girişteki sözleri ediyor. Burada Yeşiller'den kastedilen Federal Hükümet ortaklarından Alman Yeşiller Partisi, gönderme de politikacılardan arka arkaya gelen enerji tasarrufu tavsiyelerine yapılıyor.

TASARRUF TAVSİYELERİNDE YEŞİLLER İLK SIRADA

Geçmişte, “Et yemeyin” gibi önerilerle gündeme gelen Yeşiller Partisi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan enerji krizinde de getirdiği önerilerle gündemde. Son olarak Baden Württemberg Eyaleti'nin Yeşiller Partili Başbakanı Winfried Kretschmann (74), her zaman duş almak yerine ıslak bezle temizlik önerdi. Südwestpresse gazetesine konuşan Kretschmann, “Islak bez de kullanılabilecek bir buluş” dedi. 25 yıldır elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini güneş enerjisiyle karşıladığını bildiren Kretschmann, kışın da tek odayı ısıttığını söyledi. Daha önce Yeşiller'den Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, beş dakikalık soğuk duş tavsiye etmişti. Berlin Eyaleti'nin yine Yeşiller'den Çevre Bakanı Bettina Jarasch (53) da enerji tasarrufu için sabahları sadece “kedi duşu” aldığı söylemişti.

'YEŞİLLER BİZE DUŞU YASAKLAMAK MI İSTİYOR?'

Kretschmann'ın ıslak bez ve Yeşiller'den gelen enerji tasarrufu tavsiyelerine medya ve muhalefetten sert tepkiler geldi. Bild gazetesi, “Yeşiller bize duşu yasaklamak mı istiyor?” başlığıyla siyasetçilerin tepkilerine yer verdi.

Federal Hükümet ortaklarından Hür Demokrat Parti'den (FDP) Federal Meclis Başkan yardımcısı Wolfgan Kubicki (70), “Devlet, beden temizliğine karışırsa, bunun daha alt düzeyi olmaz. Kretschmann'ın mantığına göre dört kişilik bir aile bir lavabo suyu paylaşmalı” sözleriyle tepki gösterdi.

Ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) enerji uzmanı Maria Lena Weiss (41) ise “Yeşiller'den sürekli gelen duş tavsiyeleri ile enerji krizi çözülmez. Hep duş için eğitim önerileri vermek yerine atom santrallerinin işletme süreleri uzatılsın” görüşünü bildirdi.

Federal Sol Parti milletvekili Jan Korte de Yeşiller'den gelen enerji tasarrufu tavsiyelerine sert tepki göstererek, Almanya çapında geçerli 9 euro bileti uzatamayan Yeşiller'in tavsiyelerini ciddiye almadı. Twitter'de Korte, “İnsanlar, yıllardır tasarruf ediyor, Yeşiller'in ek alaycı tavsiyelerine ihtiyaçları yok” sözleriyle tepki gösterdi.

'HÜKÜMET ÇÖZÜM ÜRETMELİ'

Enerji tasarrufu tavsiyeleri hakkında bir yorum yayımlayan Berlin'deki Tagesspiegel gazetesi Federal Hükümet'in enerji krizini aşmak için çözüm üretmesi gerektiğini hatırlattı. Duşta dakika başına 12 ile 15 litre arasında su harcandığını yazan gazete, makul tasarruf tavsiyelerinin elbette yerinde olduğunu belirtti. Ne var ki insanların, bir yıl içinde üçe katlanan enerji masrafını nasıl ödeyeceklerinin kaygısı içinde olduklarını hatırlattı. Böyle bir dönemde sürekli tasarruf tavsiyelerinin insanları alaya almak olduğunu savundu.