Yeşil Sol kongresi: Kürt sorununun çözümü için iktidara çağrı yapılacak

Yeşil Sol Parti'nin bu hafta sonu gerçekleşecek kongresine 10 binin üzerinde katılım bekleniyor. 800 delegenin oy kullanacağı kongrede parti yönetimi yüzde 80-90 oranında değişecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yeşil Sol Parti, 4'üncü büyük olağan kongresini "Özgürlük İçin Yeniden" sloganıyla pazar günü Ankara'da gerçekleştirecek. 10 binin üzerinde kişinin katılması beklenen kongre Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenecek.

AK Parti ve MHP dışındaki tüm siyasi partilerin ve dünyadaki sol, sosyalist partilerin temsilcilerinin davet edildiği kongre için 100'e yakın gazeteci akredite oldu.

PARTİ YÖNETİMİNDE YÜZDE 90'A YAKIN DEĞİŞİM

Partinin eş genel başkanlarının değişeceği kongrede en üst karar alma organı olan Parti Meclisi'nde de (PM) yüzde 90'a yakın değişiklik olacak. Aynı zamanda kararların daha kolay alınabilmesi ve daha mobil olunabilmesi için PM üye sayısı düşecek.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ DE YAPILACAK

800 delegenin oy kullanacağı kongrede partinin, HDP ve öncülü siyasi partilerin çoğulculuğunu, parlamento çalışmaları ile uyumunu sağlamak gibi amaçlarla tüzük değişikliği de yapılacak. 7 maddede değişiklik yapılacak kongrede tüzüğe 2 yeni madde de eklenecek. Tüzükteki değişiklikler halk toplantılarında gelen öneriler ve konferanslarda alınan kararlarla paralel olacak.

Bu tüzük değişikliklerinden biri partinin ismine yönelik olacak. Partinin, HDP ve öncülü siyasi partileri çağrıştıracak bir ismi olacak.

ÖRGÜTLENME YAPISI: MERKEZ YERELİ YÖNETMEYECEK, YEREL KENDİNİ YÖNETECEK

Bundan önceki dönemde uygulanan "her ilin bir PM üyesi bulunması" uygulamasından, partinin merkezileşmesine sebep olduğu gerekçesiyle vazgeçilecek. Bunun yerine bölge PM'leri görev alacak. Merkezlerin yereli yönettiği değil yerelin kendi kendini yönetmesini sağlayacak bir örgütsel model uygulanacak.

PARTİ MECLİSİ'NDE KOMİSYON BAZLI ÇALIŞMA

Parti Meclisi'nde komisyon eksenli bir çalışma sistemi de olacak. Parti Meclisi içinde sivil toplum komisyonu, ekoloji komisyonu, örgütlenme komisyonu gibi konu bazlı komisyonlar çalışma yürütecek. Parti Meclisi içerisinden seçilecek Merkez Yönetim Kurulu'nda da uzmanlık ve deneyim esas olacak.

TÜM YÖNETİCİLERE PARTİ OKULUNDAN MEZUNİYET ZORUNLULUĞU

Parti okulu yeni dönemin en disiplinli işleyen mekanizmalarından olacak. Parti Okulu’nu tamamlamayan hiç kimse il başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyesi olamayacak. Partideki tüm yöneticiler için mezuniyet zorunluluğu olacak. Parti okulunun yönetimi HDP fikriyatına hakim akademisyenlerden oluşacak.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DAİR İKTİDARA YENİ BİR ÇAĞRI YAPILACAK

Yeşil Sol Parti, kongrede verilecek mesajlar için de titiz bir çalışma yürütüyor. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümüne dair mesajlar verilecek olan kongrede iktidara bu konuda yeni bir çağrı yapılacak. Kongrenin ana teması Kürt sorununun çözümü ve Ortadoğu’da süren savaşın barış ve diyaloğa evrilmesi olacak.

'TÜRKİYE'NİN ALTERNATİFSİZ OLMADIĞINI GÖSTERECEĞİZ'

Seçimlerden sonra tabanından aldığı mesajlar doğrultusunda yeni dönemin yol haritasını da kongrede açıklayacak olan Yeşil Sol Parti, Türkiye için umut olma iddiasını ortaya koyacak. Bir parti yöneticisi bu iddiaya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bütün muhalefetin umudunu yitirdiği bu ortamda Yeşil Sol Parti, Türkiye’nin alternatifsiz olmadığını, Kürt halkının çaresizliğe mahkum olmadığını ve Türkiye’ye dayatılan korkunç karanlığın tek çıkış yolunun Yeşil Sol Parti olacağını göstereceğiz."

YEREL SEÇİMLER VE İTTİFAKLAR: YEŞİL SOL KENDİ YOLUNU ÖRECEK

Kongrede yerel seçimler özelinde ittifaklara dair bundan sonraki tutuma ilişkin de önemli mesajlar verilecek. Seçmeninin beklenti ve eleştirilerine denk gelecek bir tutum sergileyecek olan parti, önümüzdeki dönemde kendi yolunu örecek, bu yol dışında başka hiçbir yola eklemlenmeyecek.

'AMAÇ DEMOKRATİK BİR ANAYASA İSE HERKESLE MÜZAKEREYE HAZIRIZ'

Kongrede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği yeni anayasa çalışmalarına ilişkin mesajlar da verilecek. Anayasa değişikliğine karşı çıkan bir tutumun olmadığını ifade eden parti yöneticileri, "Doğru bir işleyiş, yöntem izlenirse ve amaç demokratik bir anayasa ise her güçle, herkesle müzakereye hazırız" diyor.