Yerel seçime doğru son viraj: DEM ve Yeniden Refah'ın kritik kararı

Yeniden Refah ile AK Parti; DEM ile CHP arasındaki iş birliği görüşmelerinin sonuçları yerel seçim denklemini olduğu kadar Türkiye siyasetinin önümüzdeki yıllarını da etkileyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Yerel seçimlere 2 ay kala siyasi partiler adaylarını büyük oranda belirledi. Ancak bazı kritik iş birliklerine dair bilinmezlikler sürüyor. DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi, İstanbul'da aday çıkarma kararını henüz vermedi. İki partinin İstanbul konusundaki kararlarının seçim sonucunu etkileyecek potansiyeli bulunuyor. Bu kararların sadece yerel seçim denklemini değil Türkiye siyasetinin önümüzdeki yıllarını da etkileyeceği yorumu güçlü bir biçimde dillendiriliyor.

YENİDEN REFAH, ADAY ÇIKARACAĞINI DUYURACAĞI TOPLANTISINI ERTELEDİ

Yeniden Refah ve AK Parti heyetleri arasında devam eden ittifak görüşmelerinin sona erdiğini Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Kılıç, “Biz ittifak sürecinin daha fazla uzaması düşüncesinde değiliz. 31 Mart yerel seçimlerine yönelik ittifak arayışlarına ilişkin Yeniden Refah Partisi'nin görüş ve yaklaşımı Genel Başkanımız sayın Fatih Erbakan tarafından cuma günü saat 14.30’da İstanbul'da düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacaktır” açıklamasını yapmıştı.

Edinilen bilgilere göre, iki partinin heyetler arasında yürüttüğü iş birliği görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmamıştı ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı partisinin İstanbul'da aday çıkarma kararı aldıklarını açıklayacaktı. Ancak toplantıya saatler kala erteleme haberi geldi. AK Parti ve Yeniden Refah heyetlerinin yeniden bir araya geleceği ve son kez bir durum değerlendirmesi yapacakları ifade edildi.

'NASIL BİR TEKLİFLE GELECEKLERİNİ BİLMİYORUZ'

Yeniden Refah Partisi kurmayları, AK Parti heyetinin görüşme talebinin sürpriz olduğunu, nasıl bir teklifle geleceğini bilmediklerini, son kararlarını bu görüşmeden sonra vereceklerini ifade ederken ertelenen İstabul açıklamasının da Pazartesi yapılabileceğini ifade etti. Yeniden Refah Partisi'nin aday tanıtım toplantısının yapılacağı 10 Şubat'tan önce de sürecin netleşeceği kaydedildi.

DEM PARTİ'DE EĞİLİM ADAY ÇIKARMA YÖNÜNDE

Kararı merakla beklenen bir diğer parti de DEM Parti. Güçlü oldukları kentlerde ön seçim yaparak adaylarını netleştiren DEM Parti'nin CHP ile görüşmeleri sürüyor. Partinin tüm seçim çevrelerinde kendi adayını çıkarması yönünde tabanlarının yoğun bir basıncı olduğunu belirten DEM yöneticileri, parti yönetiminin genelinde ve milletvekili grubunda da aynı eğilim olduğunu ifade ediyor.

ADAY ÇIKARMA KARARI ALINIRSA ADAYLAR NET

Hafta sonu yapılacak MYK toplantısında İstanbul tutumlarının ana gündemlerinden olacağını ve nihai kararın bu toplantıdan sonra verileceğini ifade eden parti kaynakları, İstanbul'da aday çıkarılması kararının alınması durumunda adayın Başak Demirtaş olacağını ifade ediyor. Siyasette eşit temsiliyet ilkesini uygulayan ve tüm seçim çevrelerinde bir kadın ve bir erkek aday gösteren DEM Parti'nin erkek adayının da DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat ya da önceki dönem milletvekillerinden Ali Kenanoğlu olması bekleniyor. DEM Parti'nin Mersin ve Manisa dışındaki illerde aday çıkarmaya çok yakın olduğu kaydediliyor.

İSTANBUL, TEKİRDAĞ, MUĞLA, ANKARA İLÇELERİ

Cumhuriyet Halk Partisi de yarın kritik iki toplantıya ev sahipliği yapıyor. Aday belirleme gündemiyle toplanacak MYK ve PM toplantılarında CHP'de şimdiye kadar açıklanmayan pek çok seçim çevresinin adaylarının netleşmesi bekleniyor. İstanbul'un, Muğla'nın, Tekirdağ'ın ve Ankara'nın açıklanmayan pek çok ilçesinin adaylarının bu PM'de netleşmesi beklenirken CHP'nin güçlü olduğu Çankaya, Kadıköy gibi ilçelerin de açıklanma ihtimali olduğu ifade ediliyor.

ESENYURT, ADALAR SONA KALABİLİR

DEM ile kent uzlaşısı kapsamında iş birliği sağlanabileceği ifade edilen İstanbul'un Esenyurt, Adalar gibi ilçelerin DEM ile iş birliği görüşmelerinin gidişatına ve DEM 'in hafta sonu gerçekleşecek toplantısının sonucuna göre bir sonraki PM'ye bırakılabileceği ifade ediliyor.

CHP'nin PM toplantısının gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edeceği kaydediliyor.