Yerel seçimde Bursa el değiştirir mi?

Bursa’da yerel seçimlerde AK Parti’nin adayı Alinur Aktaş ve CHP’nin adayı Mustafa Bozbey'in başa baş bir yarış yürütmesi bekleniyor. Kazananı, İYİ Parti, DEM Parti ve Yeniden Refah belirleyecek.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

BURSA - 31 Mart Yerel Seçimleri'ne son iki hafta kaldı. Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 22’si siyasi parti, 5’i bağımsız olmak üzere 27 aday yarışacak. 2019’da gerçekleşen yerel seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra 17 ilçe belediyesinin 13’ünü AK Parti kazandı. Yenişehir ilçe belediyesini Cumhur İttifakı bileşeni MHP, Nilüfer, Mudanya ve Gemlik belediyelerini CHP aldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi 31 Mart'taki seçimlerde el değiştirmesi beklenen belediyelerden... İttifaklarla girilen 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş, yüzde 49,62 oy almıştı. Halkların Demokratik Partisi ve İYİ Parti’nin de destek verdiği Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Mustafa Bozbey ise yüzde 47,03 oyda kalmıştı. 2019’da oy farkının sadece 46 bin 932 olduğu iki aday arasında bu seçimlerde de kıran kırana bir yarış var.

BU SEÇİMDE İKİ ADAYIN OYU DÜŞECEK

Her iki adayın oyunun bu seçimlerde düşeceği öngörülüyor. Çünkü bu seçimlerde aday sayısı son seçimlere göre çok daha fazla. Hemen hemen her parti kendi adaylarıyla seçime giriyor. Aktaş ve Bozbey’in oylarını düşürecek ve seçimin sonucunu etkileyecek isimler, İYİ Parti’nin adayı Selçuk Türkoğlu, Yeniden Refah Partisi’nin adayı Sedat Yalçın, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin adayları İhsan Seylan ve Bilmez Erbağa.

Diğer yandan kentte yüzde 1’in üzerinde oy toplayabilecek isimlerin Zafer Partisi’nden Bayram Kazancı, Saadet Partisi’nden İkram Akkaya. Demokrasi ve Atılım Partisi’nden Zeki Kahraman, Emek Partisi’nden (EMEP) Selma Gürkan, Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) Ayhan Keser olduğu ifade ediliyor.

Bursa'da seçim stantları merkezi yerlerde kuruldu. 

AK PARTİ’NİN 'KORKULU RÜYASI' YENİDEN REFAH

Adaylar, proje tanıtımlarını, esnaf, sivil toplum kuruluşları ve halk ziyaretlerini sürdürüyor. Bursa’da yarışı kazanması sürpriz olmayacak aday, MHP’nin de desteğini alan AK Parti’nin adayı Alinur Aktaş. Recep Altepe’nin istifa ettirilmesi üzerine göreve getirilen Aktaş, 2 Kasım 2017’den bu yana Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı. Aktaş’ın kentteki ‘korkulu rüya’sının ise Yeniden Refah Partisi’nin adayı Sedat Yalçın olduğu konuşuluyor. 

AK Parti’nin eski isimlerinden olan Yalçın’ın küskün partililerin oyunu toplayacağı ve AK Parti’de bir kırılmaya neden olacağı düşünülüyor. Bu kırılmayla Bozbey’in kazanma şansının olduğu halk arasında konuşuluyor. 20 yıldır Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Bozbey, 2019’da Büyükşehir için harekete geçmişti. 2019’da seçimlerin kazanılamamasını parti il örgütüyle yaşadığı uyumsuzluğa ve oyların çalınmasına bağlayan Bozbey, geçtiğimiz günlerde Orhaneli ilçesine yaptığı ziyarette, “Gözlemlerimiz ve araştırmalarımıza dayanarak söylüyorum. Haberiniz olsun, kazanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

KAZANANI, KAZANMA ŞANSI OLMAYAN ADAYLAR BELİRLEYECEK

Büyükşehri kazanma şansı olmasa da Bursa’da kazananı İYİ Parti, DEM Parti ve Yeniden Refah’ın aday gösterdiği isimlerin alacağı oylar belirleyecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “Bursa’da AK Parti’ye ve CHP’ye gıcık olanlar Selçuk Türkoğlu’nu destekleyecek” sözünü hatırlatmak gerek. 

Hem İYİ Parti’den hem de DEM Parti’den 2019’da Bozbey’e verilen destek oyları, bu seçimde olmayacak. Bu da Bozbey’in oyunun azalmasına neden olacak. 2019’da Bozbey’de birleşen oylar, bu seçimde İYİ Parti’ye, DEM Parti’ye dağılacak. AK Parti’den Yeniden Refah’a gidecek oylardan daha fazlası kaybedilebilir.

HANGİ İLÇELER EL DEĞİŞTİREBİLİR?

13 ilçeyi elinde bulunduran AK Parti, bu seçimlerde 1999’dan beri CHP’de olan Nilüfer ilçesi başta olmak üzere 17 ilçede iddialı. 385 binden fazla seçmenin bulunduğu Nilüfer ilçesinde 2019’da yüzde 62 oy alan CHP karşısında AK Parti yüzde 35 oyda kalmıştı. AK Parti’nin Nilüfer Belediye Başkan Adayı Celil Çolak, 31 Mart için, "Şimdi kum saatini ters çevirin. İddia ediyorum yüzde 62 alacağım" sözleriyle iddiasını ortaya koyuyor. Çolak’ın karşısında CHP’nin adayı Şadi Özdemir var. Artvinli olan Özdemir, sol seçmen kitlesi ağır basan Nilüfer ilçesinin yanı sıra Bursa’daki Artvinlilerin desteğini de partisi için topluyor.

Nilüfer, aslında seçim sonucunun CHP lehine belli olduğu ilçelerden. CHP’nin şansını zorlayacağı Osmangazi ve Mustafakemalpaşa ilçeleri bulunuyor. 

OSMANGAZİ’DE DÜNDAR VE AYDIN YARIŞI

Osmangazi ilçesi, 666 binden fazla seçmenle kentin en büyük ilçesi. Osmangazi ilçesinde de 2019 yılında olduğu gibi AK Parti ve CHP’nin adayları değişmedi. AK Parti, 3 dönem kuralını esneterek 15 yıldır ilçe belediye başkanlığı yapan Mustafa Dündar’ı yeniden aday gösterdi. Büyükşehir adaylığını isteyen Dündar, parti içerisindeki yarıştan kopmamak için ilçe başkanlığına geldi. Dündar, 2019’da oyların yüzde 50,56’sini almıştı. 2019’da 26 bin 180 farkla yüzde 45 oy oranında kalan CHP’nin adayı Erkan Aydın, ‘Bu defa Erkan Aydın’ sloganıyla şansını zorluyor.

PARTİSİNİ DEĞİŞTİRİP YENİDEN ADAY OLDU

Millet İttifakı’nın 2019’da seçimi kazanmaya en yakın olduğu ilçe Mustafakemalpaşa’ydı. Çekişmeli geçen seçimlerde 2019’da İYİ Parti’den aday olan Şükrü Erdem, 593 oy farkı ile belediye başkanlığını AK Parti’nin adayı Mehmet Kanar’a bırakmıştı. Bu seçimlerde CHP’nin adayı olan Erdem, Cumhur İttifakı’ndan MHP’nin adayı Ahmet Beygirci’ye karşı yarışıyor. Erdem, 50 yıl sonra ilçe meydanına CHP’nin bayrağını dikmek isterken Beygirci, 14 Mayıs’ta Cumhur İttifakı’nın oylarının yüzde 53,5 olduğunu hatırlatıyor. 

HEM AK PARTİ HEM CHP İÇİN MUALLAKTA OLAN İLÇE

Son 20 yılda sürekli el değiştiren, bir dönem AK Parti’de bir dönem CHP’de kalan Gemlik ilçesinin bu seçimde kimde kalacağı muallakta. 2019’da CHP, Nilüfer ve Mudanya’dan sonra Mehmet Uğur Sertaslan ile Gemlik ilçesini yüzde 47,25 oyla AK Parti’den almayı başarmıştı. Berkay Bulut ile girilen yarışta AK Parti’nin oyları yüzde 42,30’da kalmıştı.

AK Parti, bu nedenle eski Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ı yeniden aday gösterdi. CHP ise mevcut adayı değiştirerek Şükrü Deviren ile devam etme kararı aldı. CHP’nin Deviren ile belediyeyi elinde tutup tutamayacağını seçim gösterecek.

 

Etiketler Bursa yerel seçim