İYİ Parti Bursa Adayı Türkoğlu: İttifak yapmayarak millete seçim şansı sunduk

İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Türkoğlu, "Bizi ittifakta gördüğü için oy vermeyen ciddi bir kesim var" dedi.

İYİ Parti Bursa Belediye Başkanı Adayı Selçuk Türkoğlu
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 5 Ocak’ta Bursa’da düzenlenen aday tanıtım toplantısında, “Bursa’da AK Parti’ye ve CHP’ye gıcık olan Selçuk Türkoğlu’nu destekleyecek” diyerek büyükşehir adayını açıkladı. 3 yıldır partinin Bursa İl Başkanlığı görevini yürüten Türkoğlu, genel seçimlerde milletvekili oldu. Türkoğlu, akaryakıt zamlarına karşı taş devri aracıyla sokağa çıktı, AK Parti binasının önüne boş benzin bidonu koydu.

Sokaktaki bu eylemleriyle de dikkat çeken Türkoğlu ile yerel seçim sürecini konuştuk.

Gündemdeki gelişmelere göre Türkoğlu, ilçe teşkilatı ile sokak eylemleri düzenledi. 

‘İTTİFAKTA GELMEYEN CİDDİ BİR OY KİTLESİ OLDUĞUNU GÖRDÜK’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener adaylığınızı açıkladıktan sonra yaptığınız ilk konuşmanızda, belediye yeleği giydiniz ve elinize süpürge, faraş aldınız. İlk sözünüz "Bursa’yı bu pislikten temizleyeceğiz" oldu. Mesajınız neydi?

Çalışmaya geliyoruz. Ben emekçiyim. O nedenle bir temizlik işçisinin yeleği ve malzemelerini aldım. Asıl mesaj, Bursa'nın yerel yönetim anlamında çok fazla kirlendiği idi. Bursa’nın havası, suyu, doğası, ovası kirlendi. Uludağ, ranta açıldı. Kontrolsüz sanayi ile katledilen bir ova var. İlişkiler açısından, imar rantları açısından bu kirlenen şehri temizlemek niyetiyle faraş ve süpürge ile çıktık. Mesajımızı da ‘Kirlenen Bursa’yı temizlemek üzere geliyoruz’ diyerek ifade ettik.

İYİ Parti İl Başkanı iken genel seçimlerde milletvekili adayı oldunuz ve seçildiniz. Şimdi yerel seçimlerde belediye başkanı adayı gösterildiniz. Bu konuda, "Neden her yere Selçuk Türkoğlu aday gösteriliyor?" şeklinde eleştiriler yapılıyor. Bu eleştirilere ne diyorsunuz?

Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi de bir milletvekilini belediye başkanlığına aday göstermişti. Bunu pek çok siyasi parti yapıyor. Teşkilatların ve tabanın talebiyle doğru orantılı. Adaylık süreci başladığında hem teşkilatlardan hem de genel merkezimizden talep oldu.

Siz de aday olmak istiyor muydunuz yoksa sadece parti tabanından gelen bir talep miydi?

Gelen taleple benim isteğim örtüştü. Bursa’nın geleceğiyle alakalı sözümüz var. Sözümüzü ifade edeceğimizin en önemli platformu yerel yönetimler adaylığı... Bu hayalimizi gerçekleştirmiş olacağız.

Türkoğlu, "Seçmen şehri katleden, hayatını yaşanmaz hale getiren bu iktidarı ve uzantısını niye tercih etsin?" ifadelerini kullandı. 

2019 yerel seçimlerinde ittifak olmasına rağmen Bursa'da büyükşehir ve bazı ilçe belediyeleri kazanılamadı. Dolayısıyla seçime tek başına giren İYİ Parti'nin belediyeleri kazanma şansı var mı?

2019’daki yerel seçimin şartları şimdiki seçimle aynı değil. 2019 yerel seçim ve 2023 genel seçimleri ile benzetim yapanlar, bu yerel seçimlerde yanılırlar. Biz genel seçimde ittifakta olduğumuz için gelmeyen ciddi bir oy kitlesinin olduğunu gördük. Bizi ittifakta görmek istemiyor, bundan dolayı oy vermek istemiyor. Kimsenin oyu kimsenin cebinde garanti değil. Verin yetkiyi, bu şehrin bütün radikal kararlarını alalım. Hırsıza, rantçıya, soyguncuya geçit vermeyelim. Biz bilakis avantajlı partiyiz. Alinur Aktaş veya AK Partililer hangi yüzle çıkacaklar seçmenin önüne? 8,5 milyon emekliyi 7 bin 500 liralık maaşa mahkûm edip, aç süründürdükleri adamın önüne nasıl çıkacaklar?

‘MASADAKİ KRİZ SEÇMENDE GÜVEN KAYBINA NEDEN OLDU’

‘İttifak olmamızı istemeyenler bize oy vermedi’ dediniz. İttifak olduğundan dolayı mı oy kaybettiniz?

Ankara’da devrilen kazanı Anadolu’da çay kaşığıyla toplayamayız. Genel seçimlerin havası böyledir. Yerel seçime de etki eder. Cumhurbaşkanı adayının Kemal Bey olmasıyla biz kaybettik. Masadaki krizi muhalefet partilerinden kimse yönetemedi. Çözüm üretilememesi, seçmende güven kaybına neden oldu. Güven kaybının neticesinde de böyle bir seçim sonucu oldu.

İYİ Parti'nin genel seçimlerde Bursa'da aldığı oylarda, bir önceki seçime göre azalma olduğu görülüyor. Genel seçimlerde beklediğiniz oy oranını alamadınız mı?

Evet alamadık. Aslında iktidarın anketlerinde bile Bursa’da birinci bölgede yüzde 20’yi geçmiştik. Ortalamamız yüzde 18’di. Ama yüzde 12 çıktı.

Genel seçimde alınan sonuçlar yerel seçimleri nasıl etkiler?

Adaylar önemli ama 20 yıldır kentleri yöneten iktidar bu seçimlerde hesap verecek. Mülkiyet sorunlarını çözememişsin, yüksek bir yaşam standardına kavuşturamamışsın... Bunlara ne diyecekler? Seçmenin yaşadığı şartlar oy verme gerekçelerini oluşturacak. Ağır ekonomik bir kriz var. Bursa’ya baktığımızda, bir kent kendi başına büyümüş. Asıl kitle Bursa’da yaşayıp Bursa’nın mültecileri gibi yaşayan insanlar. Bu kitle paranın, geleceğe dair güvenin olmadığını görüyor. Bu seçmen 'artık yeter' diyecek. Aktaş’ı seçildiği gün tatile gönderseydik daha güzel bir Bursa’da yaşıyor olurduk. Seçmen şehri katleden, hayatını yaşanmaz hale getiren bu iktidarı ve uzantısını niye tercih etsin?

‘İTTİFAKLAR PARTİLERİ KİMLİKSİZLEŞTİRİYOR’

Seçime kendi adayları ile girecek olan İYİ Parti'nin muhalefetin oylarını böleceği ve bu nedenle Bursa’yı yine AK Parti'nin kazanacağı düşüncesi var. İYİ Parti'nin aday göstermesi, seçim sonucunu nasıl etkileyecek, oylar bölünür mü?

Biz 2019’da çok ciddi çalıştık. Bir defa onu destekledik, kazanamadı. Şimdi sıra bizde. Bir defa da onlar bizi desteklesin. Yarışacağız.

Meral Akşener, Bursa’da sizin adaylığınızı açıkladığında, "AK Parti'ye ve CHP'ye gıcık olanlar Selçuk Türkoğlu'nu destekleyecek" dedi. Seçmenin AK Parti'ye ve CHP'ye olan gıcıklığı nedir?

Biz Türkiye demokrasisine ciddi bir katkı sunuyoruz. AK Parti’ye veya oluşan ittifaka oy vermek istemeyenler mecburen, istemeyerek oy veriyorlardı. Biz şimdi seçmene o serbestliği sunuyoruz. Biz seçmene ‘Artık mecbur değilsin’ diyoruz. Seçme hürriyetini bu ittifakı yapmayarak bu millete sunmuş olduk. Çünkü ittifaklar partileri kimliksizleştiriyor.

14-28 Mayıs Seçimlerinden sonra 6’lı masanın dağılması ile birlikte Genel Başkanınız Meral Akşener’in bu ittifaka ve CHP’ye yönelik sert açıklamalarını nasıl yorumluyorsunuz? Yerel seçimler sonrasında İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılacağı yönündeki iddialar doğru mu?

Biz tek adam yönetimine karşıydık. Bugün tek adam yönetimini de aşan, anayasayı lağvetmeye kalkan bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz ülkeyi iflas ettiren AKP’ye karşı olduğumuz için parti kurduk. Bizim millet adına bu iktidara karşı mücadelemiz devam eder. Herhangi bir ittifak, iş birliği mümkün değil. Çünkü Türkiye’de bugün yaşadığımız bütün kötülüklerin kaynağı bu ülkeyi 20 yıldır yöneten AKP iktidarı ve zihniyeti.

Bursa’ya dönecek olursak; diğer adaylara karşı siz neden kazanmalısınız?

Tarihin görüp görebileceği en şeffaf belediye yönetimini ortaya koyacağız. Bursa’da acilen vatandaşın suyunu ucuzlatmamız lazım. Vatandaşa sağlıklı beslenebilmesi için uygun fiyata temel gıdaları sunmak lazım. Göç alan bölgelerdeki çocuklarımızın yüzde 70’i süt içemiyor. Bursa’da çocuklar doğru beslenemiyor. 'Kentsel dönüşüm' diye ruhsatlara imza attılar. İhtiyaç olan yerlerde yapılmadı. Nilüfer’de 5 katlı binaları yıkıp yerine 20 katlı yaptılar. Bu 'rantsal dönüşüme' de 'kentsel dönüşüm' dediler. Buna karşıyız. Biz, 280 bin mülteciyi programlı bir şekilde en geç iki yıl içerisinde vatanlarına göndereceğiz. O zaman kiralar normalleşecek. Bizim bütün önceliğimiz Bursalı olacak.