Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir

Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Erdoğan, "Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yer" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Ankara'dan İstanbul'a gelerek, AKM binasındaki törene katıldı. Erdoğan'ı AKM önünde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy karşıladı. Ersoy, AKM binasını gezen Erdoğan'a bilgi verdi.

AKM'nin açılış kurdelesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve bazı katılımcılar kesti.

Açılış törenine, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. 

'ESKİ TÜRKİYE'NİN KÖHNEMİŞ YÜZÜNÜN SEMBOLÜ'

Törendeki konuşmasına 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taksim'de 75 yıl önce temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi uzunca bir süre önce artık kullanılamaz hale gelmişti. Biz İstanbul'un bu sembol yapısını yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık" dedi.

"Eski Türkiye'nin köhnemiş yüzünün sembolü olan, her tarafı dökülen, kendisinden beklenen işlevleri yerine getiremeyen Atatürk Kültür Merkezi binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hatırlıyorsunuz" diyen Erdoğan, şunları söyledi: 

"En başından beri yerine çok daha güzelini, estetiğini, kullanışlısını yapacağımızı söylüyorduk. Buna rağmen kimi çevrelerce ideolojik saplantı, siyasi hesaplaşma, kaos çıkarma vesilesine dönüştürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında bu binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet bu sorunları birer birer aşarak ve 2019'da yeni binanın temelini attık. İlk Atatürk Kültür Merkezi binası gibi bu eserinde mimari müellifi Tabanlıoğlu Ailesi oldu."

Yeni binanın 2,5 yılda inşa edildiğini belirten Erdoğan, "Toplam alanı 95 bin metrekareyi bulan bu eserin inşası 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlandı. İçinde bulunduğumuz bu salon Atatürk Kültür Merkezimizin en büyük ve ana yapısıdır. Seyirci kapasitesi 2 binin üzerinde olan bu salon her türlü kültür sanat faaliyetini icra etmeye uygun altyapıyla donatılmıştır. İkinci salonumuz da 800'ü aşan seyirci kapasitesi ve modern donanımı ile pek çok faaliyet için uygun altyapıya sahiptir. Biraz önce gezdiğimiz kültür sokağı ise kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema, sergi salonu, müzik platformları, kafe, restoranları ve tasarım dükkanları ile her kesime hitap etmektedir" diye konuştu. 

'YALANLARA BAŞVURANLARLAR BU ESER KARŞISINDA MAHCUBİYET DUYMALI'

Yeni AKM binasını eski ve yeni Türkiye'nin farkını gösterdiğini ifade eden Erdoğan, “Uzun yıllar boyunca Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesi projesine karşı çıkan, bunun için akla hayale gelmeyen yalanlara, iftiralara başvuran kişilerin ortaya çıkan kesimlerin, ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarına ümit ediyorum. Açık konuşmak gerekirse bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir” diye konuştu.

Yeni binanın yapımında görev alanlara teşekkür eden “Atatürk Kültür Merkezimiz ülkemizin kültür sanat nabzının attığı yer olarak inşallah asırlar boyunca ayakta kalacaktır. Yeni Atatürk Kültür Merkezimizi milletimize kazandıran Kültür ve Turizm Bakanlığımızı, mimarımız Murat Tabanlıoğlu ve kardeşlerini, projenin inşasını yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı velhasıl emeği geçen herkesi şahsım, milletim adına tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL DÜNYANIN EN KADİM MEDENİYET ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLMASINA RAĞMEN HAK ETTİĞİ YERE ULAŞAMADI'

Açılışla birlikte Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin de başlayacağını dile getiren Erdoğan, “Bu açılışla birlikte 4 Kasım tarihine kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni de başlatmış oluyoruz. Biraz sonra dünya prömiyerini beraberce izleyeceğimiz Koca Sinan operası hem Atatürk Kültür Merkezimizin hem de Beyoğlu Kültür Yolu festivalimizin açılış programıdır” dedi.

“İstanbul dünyanın en kadim medeniyet şehirlerinden biri olmasına rağmen hâlâ hak ettiği yere ulaşamamış bir şehirdir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Roma, Bizans, Osmanlı gibi üç imparatorluğun başkentliğini yapan İstanbul, Cumhuriyetimizin de en kıymetli markasıdır” şeklinde konuştu.

Erdoğan konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Dünyadaki tüm büyük kültür sanat ürünlerine baktığımızda hepsinin gerisinde aynı ilham kaynağının yer aldığını görüyoruz. Yerli ve milli kalarak küresel eserler vermenin mümkün olduğunu biraz sonra Koca Sinan operasıyla hep birlikte şahitlik edeceğiz. Koca Sinan operasını ülkemizin ve dünyanın kültür sanat envanterine kazandıran tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum. Bir kez daha yeni AKM'nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenleri başta değerli bakanım olmak üzere tebrik ediyorum. Sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum, kalın sağlıcakla." (DUVAR-AA)