Yeni anayasa vaadi: Amaç zaman kazanmak ve seçim gündemini örtmek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'yeni anayasa' çağrısı muhalefet partilerinde karşılık bulmadı. Muhalefet partileri, çağrıyı erken seçim gündemini örtme ve parlamenter sistem çağrılarını gölgeleme olarak değerlendiriyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ekonomi yönetimindeki değişimin ardından Türkiye yaklaşık 3 aydır sözü verilen reform paketlerini beklerken yeni anayasa vaadi geldi. Reform paketleri için hâlâ bir takvim verilemezken, yeni anayasa vaadiyle ilgili de nasıl bir çalışma yapılacağı bilinmiyor. Cumhur İttifakı partileri ve muhalefet partilerinde bu çalışmalarla ilgili farklı yorumlar dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı anayasa çağrısının ardından AK Parti’de henüz bir yol haritası belirlenmiş değil. Meclis’te anayasa değişikliği için bir uzlaşma komisyonu kurulması amacıyla temaslar gerçekleşmesi mümkün ancak “Cumhurbaşkanlığı sistemi” kırmızı çizgi olduğu sürece parlamenter sistem isteyen muhalefetin buna sıcak bakmayacağı ifade ediliyor. AK Partili yetkililer de böyle bir tutumun sürpriz olmayacağı görüşünde. O nedenle şimdilik çağrıya tam destek veren MHP ile ortak bir çalışma yürütülebileceği ifade ediliyor. Bu çalışmanın da en az 3-6 ay sürebileceği daha sonra bir anayasa değişikliği teklifine dönüşebileceği yorumları yapılıyor.

22 MİLLETVEKİLİ BULUNUR MU?

AK Partili bir yöneticiye göre hazırlayacakları teklifin anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olmasalar da Meclis’e sunulması mümkün. AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısının anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesi için gereken 360 oyu bulmamasına karşın gizli oylamada gereken 22 muhalefet milletvekillinden de destek alınabileceği görüşünü dile getirenler bulunuyor. Ancak çoğunluk bunun çok mümkün olmayacağı görüşünde. Bu durumda hazırlanan teklifin önümüzdeki seçim sürecinde seçmene vaat olarak sunulabileceği ifade ediliyor. AK Partili bir yetkiliye göre anayasa değişikliği tartışması daralan, polemiklere sıkışan Türkiye gündeminde iktidar açısından topluma 'yeni bir umut' sunacağı için büyük önem taşıyor. Bir yetkili, “Yeni bir anayasa önerisi toplumu heyecanlandırır. Sürekli gerilim içindeki gündemde bir çıkış umudu yaratabilir” diyor.

AMAÇ, ‘SEÇİM YOK 2 YIL ÇALIŞACAĞIZ’ MESAJI

Mevcut anayasaya uyulmazken yeni bir anayasa çağrısına mesafe koyan muhalefet partileri ise bu tartışmayı farklı değerlendiriyor. Bir görüşe göre yeni anayasa tartışması tamamen gündem örtme amacı taşıyor. Yetkili, “Sürekli erken seçim konuşuluyor. Şimdi 6 ay çalışacağız dediler. Böyle takvimler koyarak 'Seçim yok, 2 yıl çalışacağız' mesajı vererek erken seçim sorusunu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar” dedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI AKLI

Muhalefet, anayasa teklifinde bir diğer amacın da Erdoğan’ın bir süredir gündem belirleyememesi olduğunu ileri sürüyor. Muhalefet partilerinin ayrı ayrı ve birlikte parlamenter sisteme dönük yaptığı çağrı ve çalışmaların toplumda karşılık bulduğuna dikkat çekilirken, “Muhalefet değişimi Erdoğan ise statükoyu savunur durumda. Yeni anayasa, yenilik söylemini muhalefetin elinden almak için atılan bir adım aynı zamanda. Bu akıl İletişim Başkanlığı aklı görünüyor. 'İyi gitmiyoruz böyle kotarabiliriz' bakışı ile üretilmiş bir söylem” yorumları yapılıyor.

Bu arada Meclis gündeminde anayasa ile ilgili bir takvim de görünmüyor. Meclis gündemine faizsiz konut sistemine yeni düzenleme, spor kulüpleri ve federasyonları ile ilgili teklif ve hayvan hakları kanun teklifinin gelmesi bekleniyor. Ayrıca önümüzdeki haftalarda yargı reform paketlerinin Meclis’e sunulabileceği ifade ediliyor.