Yemeksepeti ve Banabi çalışanlarından yazılı savunma istendi

İzmir’de de eylem yapan Yemeksepeti ve Banabi çalışanlarından yazılı savunma istendi. Tutanakların tebliğ edilmesinin ardından çalışanlar, işten çıkarılıp çıkarılmayacağını merak ediyor.

Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri, düşük zamma karşı başta İstanbul'daki merkez ofis olmak üzere bütün iş yerlerinde eylem başlattı.
Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – İzmir’de de eylem yapan Yemeksepeti ve Banabi çalışanları, şirketin Alsancak’taki binasının önünde toplanarak düşük zammı ve güvencesizliği protesto etmişti. Söz konusu eylemle ilgili olarak şirketin eyleme katılıp çalışmalarına dönen işçilerden savunma istediği öğrenildi.

'İŞ AKIŞININ BOZULMASINA SEBEBİYET VERDİNİZ'

Eyleme katılan çalışanlarına savunma tutanağı tebliğ eden şirket şu ifadelere yer verdi: “....... deposunda motorlu kurye görevinde çalışmaktasınız. Tutanaklarla sabit olduğu üzere 01.02.2022 ve 02.02.2022 tarihlerinde vardiyanıza katılmanıza rağmen üzerinize düşen sipariş veya siparişleri teslim etmediğini ve iş akışının bozulmasına sebebiyet verdiğiniz İş Sözleşme'nizin 10. maddesinde belirtilen görev tanımındaki görevlerinizi ifa etmediğiniz ve iş ilişkinizden kaynaklı temel borcunuz olan iş görme ediminizi yerine getirmediğiniz bu nedenle şirketin iş akışının bozulmasına ve iş yükünüzün diğer çalışma arkadaşlarınıza aktarılmasına sebebiyet verdiğiniz tespit edilmiştir. İş görme ediminizi yerine getirmemenize ilişkin savunmanızı işbu tutanağı tebliğ almanız akabinde bir iş günü içinde vermenizi rica eder aksi halde savunma vermekten vazgeçmiş sayılacağınızı ve konunun savunmanız olmaksızın mevcut deliller çerçevesinde değerlendirileceğini bildiririz.”

'TEPKİ ÇEKMEMEK İÇİN 6 GÜNLÜK YASAL SÜREÇTE İŞTEN ÇIKARMADILAR'

İşçilere gönderilen yazıyı değerlendiren avukat Deniz Hunla işten çıkarmaların başlayabileceğini ifade ederek şunları söyledi: “İş Kanunu 25'inci maddeye göre iki gün arka arkaya mazeretsiz devamsızlık yapan işçiyi isten çıkarabilirler ama bu derhal fesih haklarını 6 günlük hak düşürücü süre içinde kullanabilirler. 6 gün çoktan geçti. Şirket tepki çekmemek için 6 günde işten çıkaramadı. Şimdi İş Kanunu 18'inci maddeye göre geçerli sebeple fesih yapmaya çalışacaklar. İş güvenliği hükümleri kapsamında da işten çıkarmadan önce yazılı savunma almaları gerekiyor. Onlar da şimdi bu yüzden eyleme katılan herkesten yazılı savunma istedi diye düşünüyorum. İşçilerin yasal protesto ve grev hakları var. Ayrıca Yemeksepeti grev süresince de hizmet vermeye devam etti ve savunma istem yazısında görüldüğü gibi eylemleri sadece iki gün sürdü. Sonrasında çalışanların büyük bir kısmı çalışmaya devam etti. Benzeri eylem yapılan diğer internet ve kargo firmalarında tatmin edici sonuçlara ulaşıldı ve böyle bir uygulama yapılmadı.”