YAZARLAR

Beşiktaş, 'Başkan'ını arıyor

Beşiktaş'ın anormal bir borç yükü var. Aday olacak kişinin parasıyla gelmesi gerekiyordu. Sırf ekim ayı içinde yapılması gereken ödemeler bile çok büyük rakamlar. Abdullah Avcı'nın sezon başından bu yana henüz tek kuruş bile almadığı konuşulmaya başlandı. Şenol Güneş'in son iki yılda kaçan şampiyonluk süreçlerinde hep yakındığı konu neydi peki?

Fikret Orman'ın 27 Eylül Salı günü düzenlediği basın toplantısının ardından Beşiktaş Kulübü'nde işler iyice birbirine girdi desek yeridir. Basın toplantısında görevi bıraktığını bizzat açıklamıştı esasında ama Türkiye'de daha önce o kadar benzer örneklere tanıklık ettik ki Fikret Orman'ın geri döneceği bile konuşulmaya başlanmıştı. Kim aday olacaktı peki? Beşiktaş'ın kongresi kimi isteyecekti? Tribünlerin isteği ve tutumu genel kurula ne kadar yansıyacaktı? Aday olacaklar 10 Ekim Perşembe gününe kadar açıklamak zorundalardı. Adaylar belli oldu olmasına, peki şimdi ne olacak?

Fikret Orman ile ilgili şunu açıkça konuşmak gerekir: Herkes Fikret Orman'ın yeniden aday olacağını düşünüyordu. Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım 20 yıllık başkanlık hayatında defalarca istifa edip görevine dönmüştü ve bu yüzden biraz da medyanın yarattığı genel algıyla bunun Fikret Orman'ın bir blöfü olduğu düşünülüyordu. Ama Fikret Orman kesin olarak görevi bıraktı. Hatta son yaptığı açıklamalarda “Yeniden aday olma ihtimali” sorusuna verdiği cevap da gayet netti: “Ben basın toplantısında kararımı açıkladım. İsteyen Youtube'dan açıp bir daha izlesin.”

Beşiktaş'ın başkanlık koltuğu için dört aday ortaya çıktı. Aslında ortada hiç aday yokken “Kimse Beşiktaş'ın başkanı olmak istemiyor mu” diye düşünülüyordu. Halbuki durum o kadar da basit değildi. Bir tür poker oyunu gibi herkes çok sakince hareket etti. Birbirlerinin hamlesini beklercesine pozisyonunu korudu. Çünkü Beşiktaş'ın içi şu an itibariyle birkaç sene önceki gibi belirgin değil. Çok karışık yapılanmalar mevcut. Ayrıca saflar da çok değişken.

Adayları alfabetik olarak listeleyelim ve devam edelim.

1) Ahmet Nur Çebi

2) Hürser Tekinoktay

3) İsmail Ünal

4) Serdal Adalı

Bu listedeki iki aday Fikret Orman'ın yönetiminde bulunmuş kişilerdir. Ahmet Nur Çebi ile yola çıkan Fikret Orman, daha sonra son dönemde Serdal Adalı ile devam etti. Yani bu iki aday aynı yönetimin farklı zamanlardaki “ikinci adam”larıdır. İsmail Ünal'ı herkes tanıyordur zaten. Eski Beşiktaş Belediye Başkanıdır kendisi. Ben açıkçası bu adaylığın bir tavır olduğunu düşünüyorum. Zira İsmail Ünal pek kazanacak gibi görünmüyor. Başkan seçilmesi olağanüstü bir sürpriz olur. Ama bu “sandık işi” öyle enteresandır ki bazen hiç olmayacak sonuçlar bile yaşanabiliyor.

Hürser Tekinoktay'ın güçlü bir aday olduğu düşünülüyordu. Adaylığını açıkladığında “zaten geçen seçimde kaybetmesine rağmen şu kadar oy aldı” diye konuşulmaya başlanmıştı. Ben Hürser Tekinoktay'ın Beşiktaş'ın başkanlık seçiminde favori olduğunu düşünmüyorum. İnsanların unuttuğu bir gerçek var. Son seçimde Fikret Orman'ın karşısında tek aday olarak çıkmıştı Hürser Tekinoktay ve aldığı çoğu oy Fikret Orman'a karşı verilen “tepki oyu” idi.

Serdal Adalı, adaylığını açıkladığında zaten açık ara favori haline gelmişti. Ahmet Nur Çebi'nin kongrede akıbeti nedir öngöremiyoruz ama sosyal medyaya bakılırsa çok ilginç bir tablo yaşandı geçen gün. Ahmet Nur Çebi, aday olmayacağına dair haberler gezinmeye başlayınca milyonlarca Beşiktaş taraftarı sosyal medyada Ahmet Nur Çebi'yi “neden aday olmuyorsun” diye linç etmeye kalktı. Perşembe günü de Ahmet Nur Çebi, adaylığını açıkladı. Bu, onu harekete geçirmek üzere tertiplenmiş bir algı operasyonu da olabilir.

Beşiktaş'ın anormal bir borç yükü var. Aday olacak kişinin parasıyla gelmesi gerekiyordu. Sırf ekim ayı içinde yapılması gereken ödemeler bile çok büyük rakamlar. Abdullah Avcı'nın sezon başından bu yana henüz tek kuruş bile almadığı konuşulmaya başlandı. Şenol Güneş'in son iki yılda kaçan şampiyonluk süreçlerinde hep yakındığı konu neydi peki? “Şu oyuncuların ödemelerini yapın” demiyor muydu?

Kongrenin haritası gerçekten ilginç sonuçlara gebe. Fikret Orman, bu adaylar arasında en çok kimin başkan olmasını ister mesela? Son yıllarda menajer ilişkileri ve yapılan ödemelerle ilgili spekülasyonlardan tutun da “Fikret Orman paralar nerede?” sloganına kadar... Kendisinden sonra gelecek başkanın denetim anlamında kendisini en az zorlayacak başkan olmasını istemez mi? Bu da kendi safından bir aday olan Serdal Adalı değil midir? Düşünün Yıldırım Demirören sonrası Fikret Orman'ın başkan olması ilk olarak kime yaramıştır? Yıldırım Demirören'e. Sonuç itibariyle yakın arkadaşı olmasının dışında beraber çalışmışlıkları da vardır. O süreci iyi hatırlayın. Sayın Fikret Orman, Demirören dönemiyle ilgili hesap sorulacak diye gelmişti başkanlığa ama baktığınızda bu yangını bizzat orta vadede bir süreçle söndürmüştür. O yüzden Serdal Adalı'nın başkan olması Fikret Orman'ın başkanlık sonrası süreci açısından daha rahat geçebilir.

Kongrede Fikret Orman hâlâ güçlü ise Serdal Adalı Beşiktaş'ın yeni başkanı olabilir. Ama eğer karşı saf daha kalabalık olursa muhtemelen koltuğa Ahmet Nur Çebi oturacaktır. Ahmet Nur Çebi'nin yönetim listesinden en çok dikkat çeken isim ise Erdal Torunoğulları. Transferin ustası olarak bildiğimiz Sayın Torunoğulları, Fikret Orman'ın yönetiminde tarihi icraatlara imza atmıştır. Mario Gomez transferi diyelim kısaca ve devam edelim. Birçok kârlı ve akılcı transfer yaptıktan sonra Torunoğulları hiçbir sebep yokken bir anda görevinden ayrıldı. Verdiği röportajlardan esasında küstürüldüğü çok açık belli oluyordu. Ben 2,5 yıl önce söylemiştim; Erdal Torunoğulları'nın istifası kurcalansa altından çok tuhaf işlerin çıkacağını düşünüyordum. Hâlâ da iddia ediyorum; Ahmet Nur Çebi, başkan olursa ve Erdal Torunoğulları yeniden yönetimde yer alırsa Beşiktaş'ın son yıllardaki transferlerinden garip işler çıkabilir.

Ben yine söylüyorum; kongrede çok şaşırtıcı şeyler ve tatsız gelişmeler yaşanabilir. Fikret Orman, dönemi resmen bitti. Dönüşü yok. Adaylar belli oldu. Pazar günü kongreyi geride bıraktıktan sonra asıl mesele başlıyor. Çünkü kim seçilirse seçilsin birçok şey ayyuka çıkacak. Ekim ayı borçlarından diğer pek çok mali konuya kadar. Seçim bitsin, başkan belli olsun asıl o zaman Beşiktaş'ın mali anatomisini masaya yatırmak zorunda kalacağız.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.