YAZARLAR

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nu babasından değil oğlundan istemiş

Geride bıraktığımız seçimlerin ardından CHP'de moraller yüksek. CHP'nin başarılı bir sonuç elde ettiği seçim stratejisini kim, nasıl belirledi? Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nu adaylığa nasıl ikna etti. CHP kulislerinden gelen yanıtlara bakalım...

AK Parti sandıkları saydırıp duruyor, CHP ise lehine çıkan yerlerde tekrar yapılacak sayımın sonucundan emin görünüyor.

31 Mart Yerel Seçimi, CHP’de moralleri çok yükseltti. Kemal Kılıçdaroğlu’na güven, genel başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana en yüksek seviyede.

Peki bu seçim kampanyasının stratejisi kim tarafından, nasıl belirlendi? Bu sorunun yanıtını aradığımız CHP kulislerinde bazı bilgilere ulaştık. Sorularımız ve CHP kaynaklarının yanıtlarını alt alta sıralayalım…

CHP’nin seçim stratejisi neydi? CHP adayları, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere önemli birçok ilde oylarını nasıl yükseltti?

Stratejiyi Kemal Kılıçdaroğlu ve onunla sürekli istişare halindeki birkaç parti kurmayı belirledi. CHP, “kimseyi ötekileştirme, dilini sertleştirme, pozitif bir kampanya yürüt” yöntemini izledi ve en önemli hedef kitle olarak “kentli yoksullar” ile temasa geçti. CHP’nin oyunu yükselttiği seçim bölgelerine bakıldığında buraların “kent yoksulluğunun en yoğun yaşandığı yerler olması boşuna değil” diyor CHP’li kaynaklar. Bu nedenle CHP’nin adayları kampanyalarını yoğun olarak buralarda yürüttü.

Kılıçdaroğlu, kampanya boyunca neden 16 Nisan Referandumunu hatırlattı?

CHP, 31 Mart Yerel Seçimi’nde 16 Nisan Referandumunu model aldı, Referandumda bloklaşan “hayır” oylarını yeniden konsolide etmenin peşine düştü. Kılıçdaroğlu’nun her mitinginde ‘16 Nisan’da bunu yaptınız, bir kez daha yapın!’ demesi bundandı.

Genel Merkez, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a nasıl taktik verdi?

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a “Siz genel siyasete fazla girmeyin, kendi mesajlarınızı verin!” denildi. İktidarın ve iktidara yakın medyanın yüklendiği adaylara tam destek verildi. Kılıçdaroğlu’nun, Mansur Yavaş hakkındaki iddialarla ilgili soruya, ‘Biliyordum ve bu iddiaların ciddiye alınacak bir yanı yoktu’ demesi önemliydi. CHP’li kaynaklar, “Yavaş’ı sahiplenen Kılıçdaroğlu, onu hedef alan hamleyi boşa çıkardı” yorumunu yapıyorlar.

Kılıçdaroğlu’nun kampanya boyunca tekrarladığı hangi mesajlar seçmende karşılık buldu?

-Yerel seçimin ne ilgisi var bekayla!

-İktidarının 17’inci yılında halkı soğan kuyruklarına mahkûm ettiniz.

-Hangi milliyetçi, ülkesinin stratejik önemdeki tank palet fabrikasını Katar sermayesine satar?

Bu üç mesaj, en fazla karşılık bulan başlıklardı.

Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasına katkısı başarıyı ne oranda etkiledi?

Kılıçdaroğlu’nun miting yerine gittiği bölgenin kanaat önderleriyle buluşmasının ve burada neredeyse bire bir ikna yöntemini kullanmasının başarıda büyük payı olduğu düşünülüyor. Ve tabii CHP’nin İstanbul’da miting yapmaması, muhalefetin adaylarını rahatlattı deniyor.

CHP bu sonucu büyük bir galibiyet olarak mı yorumluyor?

CHP asla bu önemli başarıyı “biz kazandık!” olarak yorumlamayacak. “Kazanan millet oldu” teması işlenecek. CHP’de, seçime ilişkin yapılan yorumlar arasında en fazla dikkat çeken şu, “Evet, doğru stratejiyle iyi bir sonuç aldık ama biz kampanyayı ne kadar iyi yönettiysek onlar da o kadar hata yaptı.” AK Parti’nin seçim kampanyalarının birçoğunda imzası bulunan ve 15 Temmuz Darbe Girişiminde hayatını kaybeden Erol Olçok’un eksikliğinin bu seçimde çok net hissedildiği yorumu sadece AK Parti koridorlarında değil CHP’de de yapılıyor.

Kılıçdaroğlu seçim gecesini nasıl yönetti?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sandıklar açılmaya başladıktan sonra sonuçları, ilk saatler evinden takip etti. Saat 23 00’te CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun Basın Danışmanı Okan Konuralp evine giderek Kılıçdaroğlu’na partiye gelişinde eşlik ettiler. Kılıçdaroğlu, bir an önce açıklama yapması yönündeki ısrarlı baskılara soğukkanlı yanıtlar verdi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de açıklama yapmasını bekledikten sonra kameraların karşısına geçti.

Ekrem İmamoğlu’nun sık aralıklarla, ertesi gün öğlene kadar tam 13 basın açıklaması yapması planlı mıydı?

İmamoğlu’na sık sık kamuoyunu canlı yayınlarla bilgilendirmesini bizzat Kılıçdaroğlu söyledi. O gece Ekrem İmamoğlu her basın açıklamasından önce Kılıçdaroğlu ile telefonda konuştu. İkili, basın toplantılarından sonra da durum değerlendirmesi yaptı.

Mansur Yavaş için nasıl bir yöntem izlendi?

CHP, Ankara Büyükşehir Adayı Mansur Yavaş’ın seçimi alacağından emindi. O nedenle Mansur Yavaş sonuçları sessizce izleyip sayım tamamlandığında CHP Genel Merkezinin önündeki otobüsün üzerine çıkarak teşekkür konuşması yaptı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı iken yakın takibe aldığı Ekrem İmamoğlu’na 31 Mart’ta İstanbul Büyükşehir adayı olmasını önerdiğinde önce “hayır” diyen İmamoğlu daha sonra nasıl ikna oldu?

Kılıçdaroğlu, Aralık 2018'de İmamoğlu'nu ziyaret etmişti.

Aralık 2018’de Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü’ndeki evine kahvaltıya giden Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu’nun annesi ile babasına “oğlunuzu istemeye geldik” dediği yansımıştı haberlere. Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’nun babasından değil oğlundan istediğini öğrendik. Ekrem İmamoğlu’nun “Çocuklarım da adaylığıma sıcak bakmıyor” sözleri üzerine İmamoğlu Ailesi’nin evine misafir olan CHP Genel Başkanı, İmamoğlu’nun 8’inci sınıf öğrencisi oğlu Semih’e, babasının İstanbul’a neden büyükşehir belediye başkanı olmasını istemediğini sorduğunda şu cevabı aldı, “Çünkü babamla daha fazla zaman geçirmek istiyorum.” Orada Semih’le bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun çocuklarını bu sohbette babalarının adaylığına ikna etti.

Seçim sonucu CHP’deki iç tartışmaları bitirdi mi?

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olan veya olması muhtemel tüm isimlerin hayalleri suya düştü diyor partililer. Onların bu yorumuna şöyle bir ek yapmak gerekiyor: Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş gibi sağ kökenli siyasetçilerin CHP’yi uzun vadede nasıl dönüştüreceğini tartışmak için henüz çok erken ama sadece kampanya boyunca ve seçim gecesi izlenen taktikler bile CHP’de siyaset yapma biçiminin çoktan değiştiğini ortaya koyuyor.