Yaz aylarında siyaset: Mesai yoğun, kulisler hareketli

Seçimde bekledikleri sonuçları alamayan muhalefet partilerinin yaz boyunca sürecek yoğun programları var. Kongreler ve yerel seçim hazırlıklarının yanı sıra siyaset kulisleri de hareketli olacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), çalışmalarına yaz arası verdi ancak siyasi partilerin yaz programı bir hayli yoğun. 14 Mayıs seçim sonuçlarının muhalefet partilerinde başlattığı iç tartışmalar da bu yoğunluğun en önemli sebeplerinden. Hemen her siyasi parti, seçim sonuçlarına dair parti örgütlerinden gelen mesajlar ile yaklaşan yerel seçim için gerekli hazırlıkları değerlendirerek bir çalışma ve toplantı takvimi çıkardı. 

YAZ SONRASI 4 SİYASİ PARTİNİN KONGRESİ VAR

Başta CHP olmak üzere büyük kongreleri yaklaşan siyasi partilerde bu takvim daha da yoğun. Siyaset sahnesindeki dört siyasi parti AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti ve Gelecek Partisi kritik önemdeki kongrelerini yaz sonrası gerçekleştirecek, MHP de sonbaharda kongre sürecini başlatacak. 

DEĞİŞİM İSTEYENLERİN İSTİŞARELERİ SÜRECEK

Hem yavaş yavaş gün yüzüne çıkan parti içi tartışmalar hem de kongre hazırlıkları açısından gündemi en yakından takip edilen parti CHP. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki online toplantının kayıtlarının “sızdırılmış” olması seçim sonrasında başlayan parti içi tartışmaların biraz daha görünür olmasına sebep oldu. Parti içinde değişim isteyenlerin benzer toplantıları daha önce de yaptığı ve bundan sonra da yapmaya devam edeceği kaydedildi.

DEĞİŞİM YANLILARI DA GENEL MERKEZ DE YOĞUN MESAİDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim yenilgisinin ardından değişim için “sahici” adımlar atmadığını savunan bazı parti yöneticilerinin benzer toplantıları yaptığı ve yapmaya devam edeceği kaydedildi. Öte yandan CHP Genel Merkezi de hem kongre hazırlıklarının hem de parti içi değişim isteyenlerin çalışmalarının değerlendirileceği MYK toplantılarına yaz boyunca devam edecek.

‘DEĞİŞİM NEREDEN BAŞLAMALI, NASIL OLMALI?’

CHP’nin yaz sürecindeki en önemli gündemi seçimler gerekçe gösterilerek ertelenen ve kasım ayında yapılması planlanan büyük kongre. Kongre takvimi, partideki değişimin genel başkandan başlaması gerektiğini düşünenlerin bu bağlamdaki tartışmaları ve CHP’nin Türkiye siyasetindeki ideolojik konumlanışına dair değerlendirmeler eşliğinde ilerliyor.

BÜYÜK KONGRENİN KADERİNİ BELİRLEYECEK DELEGELER YAZ BOYUNCA BELİRLENECEK

CHP kongre takvimine göre ilk olarak ilçe kongreleri yapılacak. 5 Ağustos'ta başlayacak olan ilçe kongreleri 10 Eylül’de tamamlanacak. Ardından 16 Eylül’de il kongreleri başlayacak ve 15 Ekim’e kadar da il kongre süreçleri tamamlanacak. CHP'nin kasım ayında gerçekleşmesi beklenen kongresinin kesin tarihi ise il kongrelerinin bitiminin ardından Parti Meclisi’nin belirleyeceği tarihte yapılacak.

İl ve ilçe kongreleri, büyük kongrede oy kullanacak delegelerin de belirleneceği süreçler olacağından bu kongrelerde delege olarak belirlenen isimler CHP’deki olası genel başkanlık yarışını etkileyecek.

YEREL SEÇİM HAZIRLIKLARI SÜRECEK

CHP’nin yerel seçim hazırlıkları da kongre hazırlıklarına paralel devam edecek. Geçen yerel seçimlerde kazanılan büyükşehirlerin kaybedilmemesi için hangi isimlerin aday olacağı, başta İstanbul olmak üzere mevcut belediye başkanlarının yeniden aday olup olmayacağı ve diğer siyasi partilerle kurulması muhtemel ittifaklar yaz boyunca CHP’nin gündeminde olacak. Yerel seçime yönelik kurulan komisyonlar ve çalışma grupları da tüm yerellerde anket, kamuoyu araştırması gibi çalışmalarını yürüterek seçmenin tercih ve taleplerini toplayacak.

YEŞİL SOL’UN YOĞUN MESAİSİ

Gözlerin üzerinde olduğu bir başka siyasi parti ise Yeşil Sol Parti. Seçim sürecinde kurduğu ittifaklar, aday çıkarmama kararı, partinin giderek merkezden yönetilir hale gelmesi gibi pek çok eleştiriyi gündemine alan Yeşil Sol, tüm bu eleştirileri yerelde de tartıştı. İl ve ilçe örgütleriyle seçim sonuçlarını ve partinin geleceğini masaya yatıran Yeşil Sol Parti, bu toplantıların hemen ardından düzenlemeye başladığı halk toplantılarında eleştiri ve önerileri toplamaya başladı.

YEŞİL SOL’DA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER KONGRESİ

Ağustos sonuna kadar devam edecek halk toplantılarının ardından İstanbul ve Ankara’da partinin politik ve ideolojik hattı, Türkiye siyasetindeki varoluşuna dair tartışmaların yapılacağı iki büyük konferans düzenleyecek olan Yeşil Sol, eylül ayında gerçekleşecek büyük kongresine yaz boyunca sürecek bu toplantı ve konferanslardan çıkacak sonuçların ışığında ilerleyecek. Eylül ayında gerçekleşecek kongrede partinin ismi, tüzüğü, yönetim kademeleri dahil pek çok değişiklik gündemde olacak.

İYİ PARTİ’DE ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM

Kongresini seçimden sonra gerçekleştiren ve parti yönetiminde köklü değişiklikler yapan İYİ Parti’de ise yaz aylarının ana gündemi yaklaşan yerel seçimler ve kurulacak olası ittifaklar. Parti yönetiminin yerel seçimlere ilişkin temel tartışması kurulması muhtemel seçim ittifakları. Parti yönetimi yerel seçimlere parti olarak girilmesi gerektiği görüşünde. Büyükşehirlerin kaybedilmemesi için İYİ Parti’nin görüşmelere açık olacağı da ifade edilirken ana hedef İYİ Parti’nin yönetimde olduğu belediyelerin sayısını artırmak olarak belirlendi.

TEŞKİLATLARLA DEĞERLENDİRMELER VE BÖLGE TOPLANTILARI

Yerel seçim hazırlıklarıyla paralel olarak teşkilat yapısını güçlendirmek için de çalışmalar yürütecek olan İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu ve ekibi yaz boyunca 70 ili ziyaret edecek, teşkilatlarla görüşmeler gerçekleştirecek. Bu ziyaretler sonucunda açığa çıkan eleştiri ve öneriler bir rapora dönüştürülecek. Ağustos sonunda da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başkanlığında bölge toplantıları yapılarak İYİ Parti teşkilatlarının sorunları masaya yatırılacak.

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı da İYİ Parti’nin yönettiği yerel yönetimlerle partinin belediyecilik anlayışını iyileştirmek ve görünür kılmak üzere çalışmalar yürütecek.

AKŞENER SAHAYA İNECEK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yaz boyunca parti kurucularının, milletvekillerinin, il-ilçe yöneticilerinin görüşlerini almaya da devam edecek. Akşener’in seçim öncesi sıklıkla gerçekleştirdiği il ziyaretleri de yaz sürecinde yeniden başlayacak.

Yaz mesaisi yoğun geçecek partilerden biri de DEVA Partisi olacak. Türkiye’deki illeri 15 milletvekili arasında bölüştüren DEVA, bu illerin sorunlarını takip edip gündemleştirirken bir yandan da parti örgütlerini güçlendirme çalışmaları yapacak. Bu çalışmalar sırasında parti örgütlerine DEVA’nın siyasi perspektifi ve hedefleri de anlatılacak.

DEVA’DAN ANTEP, ARDAHAN, BATMAN, SİİRT VE BALIKESİR’E ÖZEL ÖNEM

DEVA Partisi yönetimi ve teşkilatlarının seçimlere ittifaksız girilmesi yönünde bir beklentisi olduğu ifade edilirken bu beklenti büyükşehirler hariç, yüksek ihtimalle karşılık bulacak. DEVA Partisi, özellikle teşkilatlarının güçlü olduğu ve güçlü aday adaylarının bulunduğu Antep, Ardahan, Siirt, Batman, Balıkesir gibi kentlere yoğunlaşarak tüm Türkiye’de yerel seçim çalışması yürütecek.

SAADET SAHADA OLACAK, EKONOMİYE YOĞUNLAŞACAK

Seçim döneminde sahadaki aktif çalışmalarıyla dikkat çeken Saadet Partisi, yaz döneminde de benzer çalışmalarını sürdürecek; özellikle ekonomi yoğun çalışmalar yapacak. Saadet Partili kurmaylar, önümüzdeki döneme dair siyasi perspektiflerini aktarmak üzere farklı bölgelerdeki teşkilatlarıyla daraltılmış toplantılar da düzenleyerek sahadaki sorunları dinleyecek ve seçimlere dönük talepleri toplayacak.

GELECEK PARTİSİ'NDE PLANLAMA NETLEŞTİ

Gelecek Partisi de seçim sonuçlarını değerlendirdikleri detaylı toplantıların ardından yaz planlamasını netleştirdi. 81 ili partinin milletvekilleri arasında bölüştüren parti yönetimi, yaz dönemi boyunca bu illerde çalışma yürütecek. Milletvekilleri ve beraberlerindeki heyetler hem illerde ziyaretler gerçekleştirerek sorunları dinleyecek hem de parti teşkilatlarıyla toplantılar yapacak.

EYLÜLDE KAMP, ARALIKTA KONGRE

Yerel seçim hazırlıklarına da hız veren Gelecek Partisi, eylülde yerel seçim hazırlıkları ve siyasi projeksiyonun masaya yatırılacağı büyük bir parti içi kamp düzenleyecek. Tüm bu çalışmalarla eşzamanlı olarak aralık ayında gerçekleşecek kongrenin hazırlıkları da sürdürülecek.

AK PARTİ VE MHP’DE SEÇİM VE KONGRE HAZIRLIĞI

Seçimi, kurduğu ittifakla kazanan AK Parti ve MHP’de de yaz aylarında yerel seçim ve kongre hazırlığı var. Yerel seçim strateji ekibi çalışmaya başlayan AK Parti’nin parti yönetiminde büyük değişiklik beklenen ekim kongresinin hazırlıkları yaz boyunca sürecek. Milletvekilleri de bu süreçte seçim bölgelerinde yerel seçim odaklı saha çalışmaları yürütecek.

MHP kongre sürecinin de sonbaharda başlaması bekleniyor. Parti genel merkezinde kongre hazırlığı mesaiyi yoğunlaştıracak. Milletvekilleri de seçim bölgelerinde seçim çalışmalarına hız verecek.